Tátralomnicról a Kő-pataki-tó mellett Ótátrafüredre Túra

A Tátralomnicról a Kő-pataki-tó mellett Ótátrafüredre Túra hossza 14 Km. Az útvonal szintemelkedése 960 m, szintideje 5 Óra 5 Perc, nehézsége Közepes. Az útvonal Szlovákia területén található.
Hirdetés

Indulási hely: Tátralomnic (Tatranská Lomnica, 850 m, 49.165018°, 20.279831°)

Érkezési hely: Ótátrafüred (Starý Smokovec, 1010 m, 49.139190°, 20.222353°)

Legmagasabb pont: Kő-pataki-tó (Skalnaté pleso, 1751 m, 49.187761°, 20.232259°)

Időkalkulátor Ótátrafüredre: Tátralomnic – Start (Štart, 1157 m, 1 ó 15 p) – Kő-pataki-tó (Skalnaté pleso, 1751 m, 1 ó 30 p) – Zamkovszky-menedékház (Zamkovského chata, 1475 m, 1 ó) – Tarajka (Hrebienok, 1284 m, 50 p) – Ótátrafüred (30 p).

Összesen: 5 ó 5 p. Vissza: 5 ó.

 

 

Itiner

1. Tátralomnicon a villamos vasút állomásától a szállodák és panziók közötti parkban a kék jelzésen indulunk észak felé. Keresztezzük a Tátra körutat, majd a Hotel Morava alatti tisztás bal szélén vezető ösvényen megyünk tovább a Kő-pataki-tóhoz (Skalnaté pleso, 1751 m) közlekedő kabinos felvonó alsó állomásáig. A kabinos felvonó pályájának jobb oldalán felfelé kanyargó, szilárd burkolatú széles erdei úton emelkedünk egyre feljebb a szélvihar által alaposan megtépázott egykori erdős területen. Az aszfaltozott út egyik hosszú jobb kanyarulatánál elhagyjuk a balra elágazó kék jelzést, és rövid átkötés után rátérünk az egykori nagykabinos felvonó nyomvonalán a Grand Hotel Praha épületétől ide érkező zöld jelzésre. Az út innen már szinte egyenesen emelkedik felfelé a felvonó Start nevű átszállóállo-másának az épületéhez (1157 m). Innen a sípálya jobb oldalán, majd a törpefenyők sávjába megérkezve nagyjából a sípályával párhuzamosan, széles kanyarokkal meredeken emelkedünk felfelé. A sípálya építési munkái miatt nehezen követhető jelzés a sípálya jobb oldalán halad, majd felső részén nagy ívben a Kő-pataki menedékház (Skalnatá chata, 1732 m) alá kanyarodik, végül a Kő-pataki-tó (Skalnaté pleso, 1751 m) mellett ér véget.

 

Tátralomnicról a Kő-pataki-tó mellett Ótátrafüredre ForrĂĄs: Nagy Árpád
Tátralomnicról a Kő-pataki-tó mellett Ótátrafüredre
Kép forrása: Nagy Árpád

Galériáért katt a képre!

 

2. A Kő-pataki-tótól a piros jelzésű Felső turistaúton (Tatranská Magistrála) visszaereszkedünk a kicsiny menedékházhoz, majd két meredek vályút, később pedig a Lomnici-gerinc (Lomnický hrebeň) déli lejtőjét keresztezve fokozatosan, de nem túl meredeken ereszkedünk lefelé. Hamarosan megérkezünk a Lomnici-kilátóhoz (Lomnická vyhliadka, 1525 m), ahonnét tiszta időben szép kilátás nyílik a Nagy-Tarpataki-völgyre (Veľká Studená dolina). A kis esőbeállóval ellátott kilátópontot elhagyva kisvártatva megérkezünk a Zamkovszky-menedékház előtti útelágazáshoz. Amennyiben időnk engedi, tehetünk egy rövid kitérőt az 1943-ban Zamkovszky István által felépített Zamkovszky-menedékházhoz (Zamkovského chata, 1475 m).

3. A menedékház melletti elágazásnál utunk élesen balra kanyarodik, és egy rövid erdős rész után hamarosan ismét nyitott terepre érkezünk. Néhány éles kanyar után megérkezünk az Óriás-vízeséshez (Obrovský vodopád, 1340 m), majd még tovább ereszkedve a Nagy-Tar-patak (Veľký Studený potok) hídjához. Innen már jól kiépített, kényelmes, hullámzó út vezet a Tarajkára (Hrebienok, 1284 m), ahonnan siklóval vagy a zöld jelzésen gyalog mehetünk le Ótátrafüredre (1010 m).

 

Tátralomnicról a Kő-pataki-tó mellett Ótátrafüredre ForrĂĄs: Nagy Árpád
Tátralomnicról a Kő-pataki-tó mellett Ótátrafüredre
Kép forrása: Nagy Árpád

Galériáért katt a képre! 

Hirdetés