Tátika-vár túra

Tátika-vár túra

Takács Viktor
Takács Viktor
A Tátika-vár túra hossza 11 Km. Az útvonal szintemelkedése 331 m, szintideje 4 Óra, nehézsége Közepes. Az útvonal Magyarország területén található.
Hirdetés

Zalaszántó a Keszthelyi-hegység egyik központi települése, legalábbis a kirándulók számára, ugyanis több helyi nevezetesség is könnyen elérhető innen. Túrázhatunk a Béke Sztúpához, mely Európa egyik legnagyobb ilyen építménye, kirándulhatunk a Rezi-várhoz vagy felmászhatunk a Tátika-vár romjaihoz is. Utóbbi túra kevésbé populáris az említett kettőhöz képest, ám legalább olyan csodálatos. Ezt az útvonalat jártuk be legutóbb.

Tátika-vár túra-3
Futhatod is!
Tátika-vár túra-3
Forrás: Takács Viktor - Mozgásvilág

Gyalog vagy futva?

Zalaszántót autóval Keszthely és Tapolca felől is Várvölgy érintésével érhetjük el a legkönnyebben, ha pedig a tömegközlekedést választjuk, akkor Keszthelyen érdemes buszra ülni, naponta több közvetlen járat is indul a falu irányába. A túra a falu központjából nyíló zsákutca, a Vadász utca végétől indul, ahol a kék + jelzésen indulunk el. A nyomvonal egyébként futva is teljesíthető, ugyanis a hegység egyik hivatalos terepfutó útvonalaként is jelölve van. A jelzésen elindulva az első pár száz méteren érdemes résen lenni, akár a gps-t is kézben tartani, ugyanis a jelzések elég kaotikusak. Kellő odafigyeléssel nem okoz gondot a tájékozódás, csupán arra kell figyelni, hogy az elsőre hívogató, túl korai „balosokat” elkerüljük. Az első ilyen hibázási lehetőség a Gyöngyös-pataknál található, ahol a már-már inkább lápos medren átkelve, jobbra tartva találjuk meg a helyes irányt. Kezdetben sűrű erdőben, aljnövényzetben gazdag ösvényen haladunk, átvágunk több irtáson is, mielőtt elérünk egy murvás erdei úthoz, amin jobbra fordulva folytatjuk utunkat. A terep könnyű itt még egyáltalán nem érezzük a szintkülönbséget. A murván haladva az az érzés kap el, hogy rossz irányba haladunk, ugyanis elég messze elhagyjuk a vár „síkját” mielőtt meglátnánk a balra, meredeken felkanyarodó kék jelzést. A helyes irányt itt már tábla is jelzi, innentől fogva az Országos Kéktúra útvonalán folytatjuk utunkat. 

A medvehagyma ösvény

Az éles balossal a medvehagyma ösvény néven ismert szakaszon találjuk magunkat, amely nem meglepő módon az itt igen nagy számban előforduló növényről kapta a nevét. Kora tavasszal a megvehagyma valóban szinte szőnyegszerűen lepi el a területet, a túraösvény kis kígyóként jelenik meg a méregzöld növényzetben. Ide-oda kanyarogva haladunk előre mielőtt elérjük a Tátika pihenőt, ahol érdekes módon a tábla nem jelzi a várat, csupán a kék L jelzésből tudjuk, hogy jó helyen járunk. 

Tátika-vár túra-2
A medvehagyma ösvény
Tátika-vár túra-2
Forrás: Takács Viktor - Mozgásvilág

Utolsó méterek a Tátika-várig

A jelzésen balra kanyarodva elindul az utolsó pár száz méteres mászás, melyet egy köves ösvényen teszünk meg. Az ösvény a várat megkerülve, a „hátsó bejáraton” visz be minket a romok közé, ahonnan csodás panoráma tárul elénk a környékre. Körbekémlelve láthatjuk Bazsi települését, a Sztúpát és túránk kiindulópontját, Zalaszántót is. Rövid szusszanás, nézelődés és persze energiautánpótlás után a L jelzésen indulunk visszafelé. 

Tátika-vár túra-1
Tátika vára pihenő
Tátika-vár túra-1
Forrás: Takács Viktor - Mozgásvilág

Újra az Országos Kéktúra nyomvonalán

A pihenőnél jobbra tartva újra a Kéktúra útvonalába csatlakozunk és megkezdjük utunkat lefelé a kalandos, köves ösvényen. Az ösvény egyre szélesedik, több felfelé baktató túratárssal is találkozunk (a legtöbben ebből az irányból érkeznek a várhoz). A kéken egészen a Zalaszántót Bazsival összekötő műútig ereszkedünk, ahol balra fordulva egy darabig az aszfalton haladunk tovább. A jelzés hamarosan újra balra fordít minket. Egy nagy mezőn, vaskori sírhalmok mellett haladva lassan elérjük a kék + jelzés, melyen túránkat kezdtük. Ezen jobbra fordulva már csak néhány perc és az autónál találjuk magunkat.

Tátika-vár túra-4
A vár
Tátika-vár túra-4
Forrás: Takács Viktor - Mozgásvilág
Hirdetés