Tarajkáról a Vörös-torony-hágón át a Tarajkára Túra

A Tarajkáról a Vörös-torony-hágón át a Tarajkára Túra hossza 16 Km. Az útvonal szintemelkedése 1150 m, szintideje 6 Óra 50 Perc, nehézsége Nehéz. Az útvonal Szlovákia területén található.
Hirdetés

Indulási és érkezési hely: Tarajka (Hrebienok, 1284 m, 49.158844°, 20.224957°)

Legmagasabb pont: Vörös-torony-hágó (Priečne sedlo, 2352 m, 49.188690°, 20.185333°)

Időkalkulátor a Vörös-torony-hágó körtúrához: Tarajka – Rainer-rét eá. (Rázc. nad Rainerovou chatou, 1304 m, 20 p) – Zamkovszky-mh. (Zamkovského chata, 1475 m, 40 p) – Téry-mh. (Téryho chata, 2015 m, 1 ó 45 p) – Kis-Nyereghágó-völgy eá. (Rázcestie pod Sedielkom, 2040 m) – Vörös-torony-hágó (Priečne sedlo, 2352 m, 1 ó 30 p) – Hosszú-tavi mh. (Zbojnícka chata, 1960 m, 1 ó 30 p) – Rainer-rét eá. (Rázc. nad Rainerovou chatou, 1304 m, 1 ó 45 p) – Tarajka (20 p).

Összesen: 6 ó 50 p. Vissza: 7 ó 5 p.

 

 

Itiner

1. A Tarajkáról a piros jelzésű Felső turistaúton (Tatranská magistrála) jutunk el a Rainer-rét feletti elágazásig (1304 m). Átmegyünk a Nagy-Tar-patakon, majd néhány perc múlva az Óriás-vízesés (Ob-rovský vodopád) vashídján. Egy ideig nyitott terepen haladunk, majd az erdőbe beérve a piros jelzés élesen jobbra kanyarodik. Itt a balra elágazó zöld jelzésre térünk, melyen két perc múlva megérkezünk a Zamkovszky-menedékházhoz (Zamkovského chata, 1475 m). A menedékháztól továbbra is mérsékelten emelkedünk tovább a Kis-Tar-patak mentén, majd a törpefenyők sávjában hatalmas sziklák között vezető úton jutunk el az Öt-tavi-katlan tófala alá. Rövid, meredek emelkedővel jobbról közelítjük meg a tófalat, majd hosszú ívben balra indulunk. Előttünk emelkedik a meredek Nagy-kaptató (Veľký hang), amelyet széles, sziklás-törmelékes szerpentinen küzdünk le. A Nagy-kaptató a szinte függőleges Sárga-fal alatt található hatalmas sziklánál ér véget.

2. Itt hosszú ívben jobbra kanyarodik az út, majd a meredek, füves-sziklás Kis-kaptató végén megérkezünk a Szepesi-Öt-tó mellett található, 1899-ben megnyitott Téry-menedékházhoz (Téryho chata, 2015 m). A menedékháztól induló sárga jelzésen Nagy-tó keleti oldalán meredeken emelkedünk a Pfinn-kilátó (Pfinnová kopa) felé, melyet balról megkerülve bekanyarodunk egy kis völgybe. Itt leereszkedünk egy útelágazásig (2140 m), majd sziklás terepen érkezünk a Vörös-torony-hágó (Priečne sedlo, 2352 m) sziklafala alá.

 

Tarajkáról a Vörös-torony-hágón át a Tarajkára ForrĂĄs: Nagy Árpád
Tarajkáról a Vörös-torony-hágón át a Tarajkára
Kép forrása: Nagy Árpád

Galériáért katt a képre!

 

3. A hágóba, melyből korlátozott kilátás nyílik a mögöttünk hagyott és az előttünk álló völgyekbe, a sziklafal jobb oldalára erősített láncok segítségével jutunk fel, majd a mások oldalán rövid, de meredek szerpentinen ereszkedünk le a Vörös-torony (Široká veža) déli fala alá. Hosszú, enyhén lejtő traverzálással vágunk át a Vadász-lejtőn, keresztezzük a Varangyos-tavi-csúcs (Javorový štít) déli lejtőjét, majd nagy ívű kanyart leírva, a Fuchs-tó mellett elhaladva enyhén ereszkedve érkezünk a Hosszú-tavi menedékházhoz. A menedékháztól kelet felé folytatjuk utunkat, elmegyünk a Hosszú-tó (Dlhé pleso, 1898 m), majd egy rövid láncos szakaszt követően a Kanalastorma-tó (Vareškové pleso, 1831 m) mellett. Leereszkedünk a Nagy-Tar-patakhoz (Veľký Studený potok), majd a patak mentén hosszú gyaloglás következik a Felső turistaút eléréséig (1304 m), melyen kb. 20 perc elteltével érkezünk meg a Tarajkára.

 

Tarajkáról a Vörös-torony-hágón át a Tarajkára ForrĂĄs: Nagy Árpád
Tarajkáról a Vörös-torony-hágón át a Tarajkára
Kép forrása: Nagy Árpád

Galériáért katt a képre! 

Hirdetés