Tarajkáról a Kő-pataki-tó mellett Tátralomnicra Túra

A Tarajkáról a Kő-pataki-tó mellett Tátralomnicra Túra hossza 11 Km. Az útvonal szintemelkedése 510 m, szintideje 4 Óra 15 Perc, nehézsége Közepes. Az útvonal Szlovákia területén található.
Hirdetés

Indulási hely: Tarajka (Hrebienok, 1284 m, 49.158844°, 20.224957°)

Érkezési hely: Tátralomnic (Tatranská Lomnica, 850 m, 49.165018°, 20.279831°)

Legmagasabb pont: Kő-pataki-tó (Skalnaté pleso, 1751 m, 49.187761°, 20.232259°)

Időkalkulátor Tátralomnicra: Tarajka – Rainer-rét eá. (Rázc. nad Rainerovou chatou, 1304 m, 20 p) – Zamkovszky-mh. (Zamkovského chata, 1475 m, 40 p) – Kő-pataki-tó (Skalnaté pleso, 1751 m, 1 ó 15 p) – Start (1 ó) – Tátralomnic (1 ó).

Összesen: 4 ó 15 p. Vissza: 4 ó 35 p.

 

 

Itiner

1. A Tarajkáról a piros jelzésű Felső turistaúton (Tatranská magistrála) észak felé indulunk. Jól kiépített, széles, hullámzó úton jutunk el a Rainer-rét feletti elágazásig (1304 m). A Rainer-kunyhó közelében átmegyünk a Nagy-Tar-patakon (Veľký Studený potok), majd egy éles jobb kanyar után az Óriás-vízesés (Obrovský vodopád, 1340 m) vashídján. A terep egyre nyitottabb, az út továbbra is éles kanyarokat leírva visz egyre magasabbra, miközben szép kilátás nyílik a Poprádi-medence irányába. Elmegyünk egy jobboldalt álló hatalmas szikla mellett, innen szép kilátás nyílik a Kis-Tarpataki-völgyre (Malá Studená dolina), valamint annak felső katlanában a Téry-menedékházra (Téryho chata, 2015 m). A Zamkovszky-menedékház (Zamkovského chata, 1475 m) előtt lévő útelágazásban a turistaút élesen jobbra kanyarodik.

2. Hamarosan megérkezünk a Lomnici-kilátóhoz (Lomnická vyhliadka, 1525 m), ahonnan szép kilátás nyílik a Nagy-Tarpataki-völgyre, valamint a Közép-gerincre (Prostredný hrebeň). A kilátó után a sziklás ösvény balra kanyarodik, és a Lomnici-gerinc (Lomnický hrebeň) déli lejtőjén emelkedik felfelé. Két meredek vályút keresztezve a Kő-pataki menedékház (Skalnatá chata, 1732 m) mellett érkezünk meg a Kő-pataki-tóhoz (Skalnaté pleso, 1751 m).

 

Tarajkáról a Kő-pataki-tó mellett Tátralomnicra ForrĂĄs: Nagy Árpád
Tarajkáról a Kő-pataki-tó mellett Tátralomnicra
Kép forrása: Nagy Árpád

Galériáért katt a képre!

 

3. A Tátralomnicra történő lemenethez először is vissza kell ereszkedni a menedékházhoz, majd az annak közelében balra elágazó zöld jelzésen (1725 m) sűrű szerpentineken indulunk el lefelé a törpefenyőkkel benőtt hegyoldalon. Utunk részben a sípályán, részben a felvonók pályája alatt, sok helyen eléggé meredeken vezet lefelé a kabinos felvonó Start nevű átszállóállomásáig (1157 m). Az épülettől a szilárd burkolatú úton mérsékelten meredeken ereszkedünk a szélviharól súlytott egykori erdős területen. Az aszfaltozott erdei út az egykori nagykabinos felvonó nyomvonalán hosszan egyenesen visz lefelé, majd a szakasz középső részén jobbra kanyarodik. Innen az elég kanyargóssá váló úton, vagy az annak egyenes folytatását képező ösvényen is folytathatjuk az utat. Az ösvény enyhe lejtéssel a Grand Hotel Praha épületénél éri el Tátralomnicot, a szilárd burkolatú út viszont az ülőszékes felvonó alsó állomásánál érkezik meg a településre. Mindkét érkezési pont közel van a település központjához (850 m), ahová a szállodák és panziók közötti parkokban vezető könnyű sétával juthatunk el.

 

Tarajkáról a Kő-pataki-tó mellett Tátralomnicra ForrĂĄs: Nagy Árpád
Tarajkáról a Kő-pataki-tó mellett Tátralomnicra
Kép forrása: Nagy Árpád

Galériáért katt a képre! 

Hirdetés