Menü

sportág: TÚRA    táv: 6 km km    szintemelkedés: m    szintidő: 2 óra     nehézség: Könnyű (Családi)

Szilvásváradi Erdei Tanösvény

A szilvásváradi Erdei Tanösvényhez romantikus és könnyed sétával vagy kisvasutazással juthatunk fel a völgy kezdeténél fekvő parkolótól. Lehet kombinálni is akár, felfele vonatozni, míg a sétát követően gyalogolni a széles betonozott úton vissza.  A séta nem megerőltető felfele sem, lefele pedig kifejezetten könnyed túrát jelent.   

 


Szilvásváradi erdei tanösvény nagyobb térképen való megjelenítése

 

 

Vonatozás esetén a végállomásig menjünk, ahonnan lefele kell elindulnunk, balunkon elhagyva a sajnos melegebb és szárazabb időszakban víz-hiányos Fátyol-vízesést, majd máris megpillantjuk, ugyan csak balunkon, a tansövény kezdetét és a fa építményeket.  

 

 

Ha gyalogosan indulunk neki a völgynek, nagyjából fél órás sétával számoljunk felfele, követve végig az aszfaltos utat, és a mellette csordogáló patakot. Lassan elhagyjuk előbb a bazársorokat, majd a pisztrángosokat és éttermeket. Fél távon balunkon nagyobb bekerített területen szinte karnyújtásnyira szemezhetünk őzekkel, szarvasokkal és muflonokkal, mely vadaspark rész a gyermekek kedvence szokott lenni. Ahogy haladunk felfele, keresztezzük a kisvasút sineket, majd megérkezünk a felső tavas részhez. Itt ismét rövid pihenőt tarthatunk a völgy egyik nevezetességénél, a Szikla-forrásnál (a víz itt a szikla fal repedéséből tör a felszínre, és képez apró tavacskát). Ezt követően már csak pár perc és megérkezünk a tanösvény kezdetéhez. 

 

 

A kört érdemes bal-kéznek kezdeni és az órajárásának megfelelő irányba bejárni. A tanösvény itt-ott interaktívan mutatja be az erdő és az ember kapcsolatát, illetve magát az erdőt és élővilágát. Nem csak gyermekek számára érdekes túra! 

  


Összesítés

A Szilvásváradi Erdei Tanösvény hossza 6 km km, az útvonal szintemelkedése méter, szintideje 2 óra, nehézsége könnyű (családi). Az útvonal Magyarország területén található.

Várható időjárás (hőmérséklet, csapadék, szélerősség)

Hétfő Kedd Szerda Csütörtök
°C 13 / 25 13 / 18 11 / 16 7 / 16
mm 0.0 2.9 0.0 0.0
km/h 14.4 13.7 15.1 12.2

Hosszabb távú, részletesebb előrejelzések: meteoplaza.info

Olvass többet: túraútvonal