Sziklakapu és Kamenice-patak szurdoktúra Túra

A Sziklakapu és Kamenice-patak szurdoktúra Túra hossza 18 Km. Az útvonal szintemelkedése 570 m, szintideje 8 Óra, nehézsége Közepes. Az útvonal Csehország területén található.
Hirdetés

Cseh-Svájc Nemzeti Park

Csehország északi határvidékén található a Cseh-Svájc Nemzeti Park, melyet nyugatról az Elba (csehül Labe), északról a német határ határol, keletről és délről pedig fokozatosan mezőgazdasági területekbe megy át. A nemzeti park 200-300 m vastag homokkőből, alatta pedig gránitból épül fel, amely nem engedi át a vizet, ezért a homokkő fokozatosan elporlad.

A nemzeti parkba tervezett kirándulás legmegfelelőbb kiindulópontja Hřensko, innen a legnépszerűbb túracélpontok jól megközelíthetőek. Számos túralehetőség kínálkozik errefelé, jó minőségű és jól jelzett turistautakkal, megfelelő információkkal. Cseh-Svájc ideális célpontja a viszonylag könnyű túrák kedvelőinek, kis szintkülönbség mellett gyönyörű homokkő sziklák alatt vezetnek a kényelmes erdei utak, csend és nyugalom várja itt a túrázókat. Az alábbiakban a nemzeti park legnépszerűbb túraútvonala, a Sziklakapu és a Kamenice-patak szurdokában vezető túra leírása olvasható.

A sziklakapu

Hřenskotól 3 km-re északkeletre található a Sziklakapu (Pravčická brána, 447 m), Európa legnagyobb homokkő hídja, a Cseh-Svájc Nemzeti Park szimbóluma és egyben leglátogatottabb pontja. A homokkő sziklaív magassága 26,5 m, hosszúsága 16 m, az ív minimális vastagsága 2,5 m, a kapu legkisebb szélessége 8 m.

 

Sziklakapu túra

1. Hřenskoból (50.874370, 14.236470), az Elba partjáról a piros jelzésen indulunk kelet felé, majd a település házait magunk mögött hagyva északkelet felé fordulunk. Az aszfaltozott közút mentén kb. egy óra múlva érjük el a Három-forrás (Tři prameny) nevű elágazást, ahol a közútról letérve balra fordulunk, és megkezdjük az erdőben vezető egyenletes emelkedést. A Három-forrástól a nem túl nehéz, homokos erdei úton - amely a felső részén széles íveket leírva szerpentinezik fölfelé – újabb egy óra elteltével érkezünk meg a Sziklakapuhoz.

 

Sziklakapu Forrás: Nagy Árpád
Sziklakapu
Kép forrása: Nagy Árpád

 

2. A Sziklakapu alá, valamint a mellette lévő, a sziklahídra a legszebb kilátást biztosító, meredek lépcsőkön elérhető kilátópontra csak belépődíj megfizetését követően mehetünk fel. Mai cseh elnevezése a német Prebischtor névből származik, melyet a legenda szerint egy hajdan itt élő Prebisch nevű remetéről kapott, első írásos említésével 1410-ben találkozunk „Grosses Tor” néven.

3. A Sziklakapu lábánál található a hangulatos, 1881-ben felépült, a mai napig működő Sasfészek vendéglő (Sokoly hnízdo), mellette mosdó és büfé. A XX. sz. második felében az egyre nagyobb számú turistáknak köszönhetően a homokkőhíd felső részén erős, végső esetben a sziklakapu megsemmisülését eredményező erózió lépett fel, majd 1982-ben repedéseket észleltek a sziklahídon, ezért azóta a turisták nem mehetnek fel a sziklahíd tetejére.

 

Sziklakapu Forrás: Nagy Árpád
Sziklakapu
Kép forrása: Nagy Árpád

Piros jelzés, zöld jelzés, Kamenice-patak

4. A Sziklakaputól továbbra is a piros jelzésen maradva szép sziklafalak alatt vezető kényelmes gyaloglással jutunk el a Mezni Louka nevű kis turistatelepre. Innen a zöld jelzésen folytatjuk a túrát, és Mezná településen keresztül egy hosszú, jól kiépített lépcsősoron ereszkedünk le a Kamenice-patakhoz (Kamenice), melyet a Mezní mústek nevű hídnál érünk el. A híd túlsó végéről balra és jobbra is tovább mehetünk, ha balra fordulunk, hamarosan a Vad-szurdokba (Divoká souteska) jutunk, melynek egy részét gyalog, egy 450 méteres szakaszt azonban csak csónakokban (külön belépővel) tudunk megtenni.

5. Ezúttal jobbra fordulunk, és a Kamenice-patak 1898-ban megnyitott Edmund-szurdok (Edmundová soutěska) nevű sziklás kanyonjában megyünk tovább a sárga jelzésen, majd hamarosan elérjük a szurdok egy kiszélesedő részét. A homokkő aprózódása következtében létrejött kanyonban a sziklák több helyen közvetlenül a vízbe süllyedtek, ezeken a szakaszokon csónakok helyettesítik a túraösvényt. Természetesen mi is csónakázással folytatjuk a túrát, melyhez külön belépőt kell váltani. Ezt követően kb. fél órás ringatózás vár ránk a szurdok csaknem egy km hosszú romantikus szakaszán, közben a 25 személyes csónakot irányító tutajosok bemutatják a szurdok legszebb sziklaformációit, láthatunk többek között egy különleges, csak időszakosan működő vízesést, Ausztrália leghosszabb fáját, egy sziklacsaládot és több más, állatokra és emberekre emlékeztető sziklaformát.
 

Sziklakapu Forrás: Nagy Árpád
Sziklakapu
Kép forrása: Nagy Árpád

6. A csónakázás a patak alsó részén kialakított duzzasztógátnál (mellette hallépcső) ér véget, ezt követően továbbra is a szurdok meredek, gyakran függőleges sziklafalai alatt folytatjuk a túrát, melyek 50-150 méterrel emelkednek a patak fölé, majd az alagutakkal izgalmassá tett utolsó szakaszt magunk mögött hagyva érkezünk vissza túránk kiindulópontjára, Hřenskoba.

Nyitvatartás, árak 2018

Sziklakapu nyitvatartása: - Áprilistól októberig: naponta 10:00-18:00 között - Novembertől márciusig: péntek, szombat, vasárnap 10:00-16:00 között

Belépő: - felnőtt 75 CZK - gyerek, diák, nyugdíjas 25 CZK

Parkolás: - személygépkocsi 120 CZK - autóbusz 200 CZK  Csónakázás az Edmund- és a Vad-szurdokban: - Áprilistól szeptemberig naponta 9:00-18:00 között - Októbertől márciusig naponta 9:00-17:00 között

Belépő az Edmund-szurdokba: - felnőtt 80 CZK - gyerek (3-15), nyugdíjas, kutya 40 CZK

Belépő a Vad-szurdokba: - felnőtt 60 CZK - gyerek (3-15) és nyugdíjas 30 CZK

Hirdetés