Száka-hegyi kőfejtő túra Túra

Nyáry Tamás
Nyáry Tamás
A Száka-hegyi kőfejtő túra Túra hossza 9 Km. Az útvonal szintemelkedése 138 m, szintideje 4 Óra, nehézsége Könnyű. Az útvonal Magyarország területén található.
Hirdetés

Mielőtt bárki kijelentené, hogy Balatonfüred és Aszófő között nincsen semmi látnivaló, én most gyorsan bebizonyítom az ellenkezőjét. Leszámítva a gyönyörű erdőket, amelyekben gyaloglásra, sétálásra tökéletes utak és ösvények vezetnek keresztül, leszámítva az úton-útfélen előtűnő Balaton panorámákat, van itt valami, ami kifejezetten megdöbbentően látványos. "Száka"! Nem szálka! Egész pontosan a Száka-hegyi kőfejtő felhagyott kőbányája, ahol olyasmit láttam, amit eddig csak a tankönyvek infografikáin. Induljunk is neki.
 


230 millió éves tektonikai emlékek a Száka-hegyi kőfejtőben

1. Balatonfüredről az Újtelepről indulunk, ahová a helyi 1-es és 2-es busszal vagy a 7462-es járatszámú volán busszal juthatunk el, de akár fel is gyalogolhatunk a vasútállomástól. Egy negyed órányit a város utcáin sétálunk enyhén felfelé, aztán elérjük az utolsó házakat. 

2. A piros jelzésen hagyjuk el a települést, és  nagyjából 2 kilométert gyalogolunk a füredi szőlő ültetvények között. Közben folyamatosan szép kilátásban van részünk a Tihanyi-félszigetre és a Balatonra. 

3. Itt következik a csoda, a Száka-hegy lába mellett elhaladva az egyik utcán jobbra letérve a jelzésről egy tanösvénnyé alakított rekultivált kőbányát találunk. Vagyis egy olyan kőfejtőt, amely a bányászat megszűnése után újra hasznosításra került. Nem is véletlen. A külszíni fejtés nyomán előkerültek a talaj alól azok a kőzetrétegek, amelyek tökéletes állapotban őrizték meg a hely Pannon-tengerben lerakódott mészkőrétegeit.
 

 

Füredi mészkő és márga Forrás: Nyáry Tamás
Füredi mészkő és márga
Kép forrása: Nyáry Tamás

Galériáért katt a képre!
 

 

4. A környéken építőanyagként közkedvelt tűzkőlencsés füredi mészkő nagy részét itt bányászták ki. A füredi mészkő érzékenyen reagált a tektonikai erők hegységképző működésére, és a márgás rétegek mentén könnyen elmozdult. Ennek hatására igen ritka tektonikus hajlások keletkeztek a rétegekben, és ez olyan látványt hozott össze, amelyet csak a földrajz könyvek lapjain lát az ember, amikor a hegységképzésről tanult. A képződmény kora is döbbenetes, 230 millió évre tehető. 

5. Sajnos a tanösvény elég elhanyagolt állapotban van, a jelentőségéhez képest igen gazos, nehezen észrevehető kis bejárattal kezdődik, és a többi részén is látszik hogy kevesen látogatják. Pedig igencsak megéri.
 

 

Kicsit gazos, de nagyon szép Forrás: Nyáry Tamás
Kicsit gazos, de nagyon szép
Kép forrása: Nyáry Tamás

 

 

Galériáért katt a képre!

 

 

 

6. A bányaudvarból visszatérünk a piros jelzéshez és szintben haladva körülbelül fél óra után elérjük a Szőlősi-séd vadregényes völgyét. Figyeljük a jelzést vagy a letöltött gpx vonalát, mert az ösvény egyszer csak egyenesen kilép az egyik útkanyarulatban, alig észrevehetően. Gyorsan ereszkedik a völgybe, olyan gyorsan, hogy egy falépcsőkkel tarkított meredek lejtőn találjuk magunkat. Nagyon izgalmas kis szakasz a keskeny lépcsőkön a sűrű aljnövényzetben kanyarogni. 

7. A lépcső végén el is érjük a völgy alját, ahol a bővizű séd mentén sétálunk 100 métert, aztán egy fahidacskán átkerülünk a túloldalra. Ezen az oldalon már jóval lankásabban, de felfelé indulunk és néhány száz méter megtétele után kiérünk a völgyből.
 

 

Átkelünk a fahidacskán a túloldalra Forrás: Nyáry Tamás
Átkelünk a fahidacskán a túloldalra
Kép forrása: Nyáry Tamás

Galériáért katt a képre!
 

 

8. Balatonszőlős szélén járunk egy nagy kiterjedésű lovarda pályái mellett. A következő útkereszteződésben elérjük az utat, amely Szőlősről Aszófőre megy. Ezen az úton balra fordulva folytatjuk a sétát. Nagyon látványos az erdő, az út viszont nagyon hosszan egyenesen halad. 

9. Aszófő határában, mielőtt az aszfalt útra térnénk balra nézzünk ki egy kicsit, van itt egy borospince, amely inkább egy zöld füves dombnak néz ki.
 

 

Aszófői emlékhely Forrás: Nyáry Tamás
Aszófői emlékhely
Kép forrása: Nyáry Tamás

 

 

Galériáért katt a képre!

 

 

 

10. A településre érkezve a vasútállomáson fejezzük be a túrát. Ha több napra jöttél, és sátor is van nálad, térj be az állomással szemben a főút mellett található biciklis kempingbe. Csak jókat tudok róla mondani.

 

Forrás: Nyáry Tamás, azaz az Ügyeletes Nagy Fehér Jelvényes Túravezető Pajtás.... szükségszerű rövidítésben csak egyszerűen Nagyfehér az Equinox Trekking Club nagyvezíre. Kedvence minden, amire fel lehet mászni. Domb, hegy, ferrata, csak a végén legyen kilátás. További túrái: www.trekk.hu

Hirdetés