Śniezka, az Óriás-hegység legmagasabb csúcsa Túra

A Śniezka, az Óriás-hegység legmagasabb csúcsa Túra hossza 16 Km. Az útvonal szintemelkedése 960 m, szintideje 7 Óra, nehézsége Közepes. Az útvonal Lengyelország területén található.
Hirdetés

Lengyelország és Csehország határán emelkedik a Szudéták legmagasabb vonulata, a főleg gránitból és palából felépülő Óriás-hegység (Krkonoše, lengyelül Karkonosze), melynek legmagasabb csúcsa, a Sněžka (lengyelül Śnieżka, 1602 m)  jelzett turistaúton mindkét országból elérhető. A csúcsra felvonóval is feljuthatunk, a déli oldalról a Pec pod Sněžkou (769 m) településről induló kabinos felvonó egyszeri átszállással közvetlenül a csúcsig közlekedik. Lengyel oldalról 2018 elején adják át az új, ülőszékes felvonót, amellyel Karpacz (820 m) településről juthatunk a csúcs közelében található Kopa nevű felső állomásra (1340 m), ám onnan még kitartó gyaloglás szükséges ahhoz, hogy elérjük a csúcsot.

A Lengyelország délnyugati részén húzódó Óriás-hegység a legendás hegyi szellem, Karkonosz országa, aki a legenda szerint a hegység legmagasabb csúcsa, a Śnieżka lábánál él. Az Európa legszebb hegyvonulatai közé tartozó hegység nagyobb része (72 %) cseh területen található, egyedülállóan gazdag állat- és növényvilága, különleges gránitsziklái miatt azonban a lengyel turisták számára is elsődleges túracélpontnak számít. Az UNESCO bioszféra-rezervátumok közé sorolt  hegység mindkét országban nemzeti park szintű védettséget élvez, melynek legszebb és legérdekesebb részei a jól kiépített turistautaknak köszönhetően könnyen elérhetőek.
 

 

Karpacz - Sněžka-csúcs körtúra

1. Csehország és a Szudéták legmagasabb csúcsára több túraútvonal vezet, ezúttal a hegység lengyel oldalának ismert turistaközpontjából, Karpaczból a csúcsra vezető egyik legismertebb útvonalat járjuk végig. Túránk a település magasabban fekvő déli részén található Vad-vízesés (Dziki wodospad) melletti parkolóból indul (GPS: 50.768762, 15.728979). A sárga jelzésű jól kiépített, széles erdei úton egyenletesen emelkedve az erdő hamarosan ritkulni kezd, és kb. egy óra elteltével egy nagyobb tisztásra érkezünk, melynek nyugati szélén áll az Óriás-hegység egyik legrégebben (1906) épült turistaszállója, az akár 130 személy elhelyezésére is alkalmas Akadémiai szálló (Strzecha Akademicka).
 

 

Túra az Óriás-hegységben, a Śnieżka-ra Forrás: Nagy Árpád
Túra az Óriás-hegységben, a Śnieżka-ra
Kép forrása: Nagy Árpád


Galériáért katt a képre!

 

 

 

 

 

2. A menedékháztól a keresztező kék jelzésen jobbra indulva 10 perc alatt leereszkedhetünk a hegység második legnagyobb tava, az elragadóan szép fekvésű Kis-tó (Maly Staw, 1183 m) mellett található, 49 személy elhelyezésére alkalmas Magányos menedékházhoz (Schronisko Samotnia, 1195 m). A jégkorszaki eredetű katlanban fekvő, 2,8 hektár területű gleccsertavat 200 m magas sziklafalak határolják, legnagyobb mélysége 7,3 m. 

3. A Kis-tótól az Akadémiai szállóhoz visszakapaszkodva a kék jelzésű, az Óriás-hegységben máshol is megszokott, kitűnő minőségű turistaúton folytatódik a túra. A Leégett őrtorony (Spalona Strażnica) nevű elágazásnál érjük el a Szudéták fő turistaútvonalának számító piros jelzésű utat, ezen balra fordulva hamarosan feltűnik előttünk túránk célpontja, a Śnieżka csúcsa. Innen fél óra elteltével újabb szállóépülethez, a Sziléziai házhoz (Dom Śląski) érkezünk. Innen két útvonal vezet a csúcsra, a felkészült turisták a rövidebb, de meredekebb piros jelzésen, a kellemesebb tempót kedvelők pedig a hosszabb, de kevésbé fárasztó kék jelzésen érhetik el a csúcsot.
 

 

Túra az Óriás-hegységben, a Śnieżka-ra Forrás: Nagy Árpád
Túra az Óriás-hegységben, a Śnieżka-ra
Kép forrása: Nagy Árpád


Galériáért katt a képre!

 

 

 

 

 

4. A csúcs lengyel oldalán egy messziről is jól felismerhető (sokak szerint UFO-ra hasonlító) nem túl szép, de monumentális épületben egyszerű turistabüfé működik, és a csúcsplató déli, cseh részén is van egy konténerbüfé, ezeken kívül még egy kápolna is áll az erősen erodált területen. A minden égtáj felé nyíló szép panoráma megörökítése és energiakészleteink feltöltése után a piros jelzésen ereszkedünk vissza a Sziléziai házig, ahonnan nyugat felé a felfelé megtett úton jutunk vissza a Leégett őrtorony nevű elágazáshoz. 

5. Innen a piros jelzésen megyünk tovább, és a fennsíkon vezető rövid séta után megkezdjük a Kis- és a Nagy-tó katlana felett vezető körtúrát. Ennek során felülről is megnézzük az előbb közelről látott Kis-tavat, valamint felülről bepillantást nyerhetünk a turistaúton nem megközelíthető Nagy-tó katlanába (Wielki Staw, 1225 m). A tavakat és a fennsíkot magunk mögött hagyva egy újabb útelágazásnál jobbra letérünk a piros jelzésről, és két egykori menedékház maradványai mellett a zöld jelzésen ereszkedünk vissza Karpaczba, melyet túránk kiindulópontja, a Vad-vízesés közelében érünk el.

 

Túra az Óriás-hegységben, a Śnieżka-ra Forrás: Nagy Árpád
Túra az Óriás-hegységben, a Śnieżka-ra
Kép forrása: Nagy Árpád


Galériáért katt a képre!

 

 

 

 

 

Távolság: Karpacz – Budapest 585 km, autóval 8 óra
 

Belépő:
- felnőtt 6 PLN
- diák és nyugdíjas 3 PLN

Hirdetés