Slemenova Špica a Júliai Alpokban Túra

A Slemenova Špica a Júliai Alpokban Túra hossza 4 Km. Az útvonal szintemelkedése 630 m, szintideje 4 Óra, nehézsége Könnyű. Az útvonal Szlovénia területén található.
Hirdetés

Slemenova Špica az egyik legnépszerűbb hegy a Júliai Alpok közepén. A csúcs egy gyönyörű füves kilátópont, amely közel van a Vršič hágóhoz, a legmagasabban fekvő hegyi úthoz. A kiinduló pont meglehetősen magasan van, ennek ellenére az ösvény könnyű és nem túl hosszú. Toronymagas sziklafalak és lélegzetelállító panoráma vesz körbe, ha ezt az útvonalat választod. Ez a túra mindenkinek ajánlott, aki kisebb erőráfordítással szeretné átérezni a szlovén hegyek erejét és páratlan szépségét. Egy kis kitérővel egy másik kilátótpontot is érinthetünk (a Vršič csúcsát), amely szintén benne van a leírásban. Ez a túraútvonal gyermekek számára is teljesíthető, így családi kirándulásnak is ideális.

 

Sleme és a Jalovec hegy
Sleme és a Jalovec hegy

Sleme és a Jalovec hegy (fotó: (c) www.slotrips.si)


Kiinduló pont:
Az Erjavčeva Koča menedékház Kranjska Gora és Bovec közötti úton, közvetlenül a Vršič hágó alatt található. A ház melletti parkoló felől indul a túraútvonal.

Útvonal:
Az Erjavčeva Koča menedékház parkolójából indulj el a jelölt úton felfelé, nyugati irányban. Haladj felfelé egészen a nyeregig, ahol a Mojstrovka gerinc végződik. Innen pompás kilátás nyílik mögötted a Prisojnik hegy sziklafalai felé, illetve a távolban a Škrlatica hegy uralja a látképet. A nyeregnél fordulj jobbra (Sleme felé) és ereszkedj egy enyhe ösvényen lefelé. A kellemes ösvényen haladva egy füves fennsíkra érkezel, ahonnan alighanem a legszebb panorámában lehet részed, ahogy a Jalovec sziklacsúcsaira tekintesz, miközben a Mojstrovka sziklafalai meredeken föléd magasodnak. Ekkor csak egy kőhajításnyira állsz a Slemenova Špica csúcsától, ahonnan a Tamar völgyre nyílik kilátás.

Visszafelé mehetsz ugyanazon az úton is, amerre jöttél, ez a könnyebb vagy pedig vágj át a Mojstrovka sziklafal alatti kavicsos ösvényen, amely már a Sleme felől is jól látható. Haladj tovább déli irányban (jelzett úton a Tamar völgy felé) egészen a Slatnica nyeregig. Itt fordulj balra a kavicsos lejtő felé. A nyom kevésbé kényelmes, mint amin korábban ereszkedtél, de megéri, mert a falak közelsége igazán elképesztő látványt nyújt. Ez az út még nyáron is havas lehet, ebben az esetben inkább választ az alacsonyabban fekvő nyomot. Mindkét ösvény egyesül egyébként a nyeregben, a Vršič hágó felett. Ha fáradt vagy, fordulj vissza a közvetlenül a kiinduló ponthoz vezető útra, de ha még maradt benned energia, akkor egy szép túrát tehetsz a Vršič-en keresztül és láthatod közelről a Prisojnik hegy meredek falait. Tehát ereszkedj a nyeregből jobb oldal felé, a Vršič hágó tetejére, aztán irány felfelé a Tičarjev Dom menedékházhoz, majd egy széles földúton a Poštarska Koča-hoz, amit néhány perc alatt el is érsz. A Poštarska Koča felett a csúcs egy füves terület, amit szintén Vršič-nek hívnak. Innen minden irányba csodálatos panorámában gyönyörködhetsz. A csúcsról gyalogolj vissza a Poštarska Koča-hoz, majd fordulj balra és ereszkedj le a régi, fűvel benőtt Vršič úton a kiinduló pontig, az Erjavčeva Koča-hoz.

Távolban a Prisojnik hegy
Távolban a Prisojnik hegy

Távolban a Prisojnik hegy (fotó: (c) www.slotrips.si)


Legmagasabb pont/hegytető:
Slemenova Špica 1909 m

Időtartam:
Erjavčeva Koča menedékház - Slemenova Špica: 1.30 óra
Slemenova Špica  - Vršič hágó: 1.30 óra
Vršič hágó - Erjavčeva Koča menedékház (a Vršič csúccsal együtt): 45 perc
Összesen: 4 óra

Nehézségi fok: 1
Az egész útvonal alapvetően könnyű terepen fut.


Slemenova szintrajz
Slemenova szintrajz

(Szintrajz forrás: (c) www.slotrips.si)

 

Az ösvény típusa: végig jelzett útvonal

A túraútvonalak használata közben saját testi épségéért minden túrázó maga felel! Esetleges sérülésért, balesetért felelősséget nem vállalunk.

 

Bővebb információ:

www.slotrips.si jóvoltából állnak rendelkezésünkre.

Hirdetés