Séta a Martonházi-aragonitbarlanghoz

Házi Bernadett
Házi Bernadett
A Séta a Martonházi-aragonitbarlanghoz Az útvonal szintemelkedése 14 m, nehézsége Könnyű. Az útvonal Szlovákia területén található.
Hirdetés

Az aragonitbarlanghoz való eljutásban nem is maga a túra vagy kirándulás a lényeg, hanem maga a barlang kristályos képződményeinek látványa, amely szinte egyedülálló a világon.

Martonházi-aragonitbarlang

A Martonházi-aragonitbarlang vagy más néven Ochtinai-aragonitbarlang (szlovákul: Ochtinská aragonitová jaskyňa), amely az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt barlangjai részeként a Világörökség része, a világ három látogatható aragonitbarlangjának egyike.

Akár egy tengeri sün telep Forrás: www.mozgasvilag.hu
Akár egy tengeri sün telep
Kép forrása: www.mozgasvilag.hu

A Rozsnyótól 26 km-re, a Gömör–Szepesi-érchegységben található, 300 m hosszú barlangot 1954-ben fedezték fel, és 1972-ben nyitották meg a nagyközönség számára. A Várhegy északkeleti oldalán 660 méter magasan nyílik. Föld alatti csarnokait az aragonitból formálódott különféle képződmények díszítik, amelyek a felszíni vizek korróziós tevékenysége és mészkő kikristályosodása folyamán jöttek létre. Színük a fehértől a barnáig terjed, s alakjuk rendkívül változatos. Korukat 138 000 és 13 000 év közé teszik a kutatók.

Ezek a föld alatti zárt térség sajátos hidrokémiai és klimatikus körülményei között jöttek létre.

Napjainkig tíz termet tártak fel, amelyeket a képződmények formái után neveztek el. Így van például Tejút-terem, Csillag-terem, Márvány-terem.

1. Autózzunk Roznyótól az aragonitbarlanghoz és hagyjuk az autót a parkolóban. Az út kb. 30 perc.

2. A parkolótól a barlang kb. 250 m, 15 perc alatt kényelmesen be lehet sétálni az aszfaltúton, majd egyenesen az épülethez, amelyből a barlang nyílik.

Hirdetés