Rövid túra az Ezerjó borúton Csókakő és Csákberény között Túra

A Rövid túra az Ezerjó borúton Csókakő és Csákberény között Túra hossza 4 Km. Az útvonal szintemelkedése 32 m, szintideje 1 Óra 30 Perc, nehézsége Könnyű. Az útvonal Magyarország területén található.
Hirdetés

Ezt az útvonalat önálló túraként és valamilyen más túrával összekombinálva is végig lehet járni, mindenképpen egy nagyon hangulatos szőlőhegyi sétában lesz részünk. Mivel nem körtúra, így nekivághatunk Csókakő felől és Csákberény felől is. Mindkét vége megközelíthető autóbusszal Budapest, Mór és Székesfehérvár állomásokról.


Csókakő-Csákberény túra

1.Csókakőről kezdjük a túrát, mégpedig a vár alatti parkolóból. Pontosabban, érkezés után kezdhetünk a vár megtekintésével, amely pár perces sétával megközelíthető innen. Az 1299 környékén épült várat napjainkban jelentősen felújították, illetve a felújítás és a régészeti munkálatok, jelenleg is folynak. Ragyogó kilátás nyílik odafentről a településre és a Móri-árokra. A belépés ingyenes. A vár meglátogatása után visszatérünk a parkolóba és a sarkában induló kék kereszt jelzésen indulunk útnak.

 

Csókakői vár Forrás: (c) Nyáry Tamás
Csókakői vár
Kép forrása: (c) Nyáry Tamás
Galériáért katt a képre!


2.
A sétát egy lejtős utcácskán kezdjük, amely pár száz méter megtétele után kiér a házak közül a szőlőbe. A második kereszteződésben balra fordulunk. Itt található egy kút is, de a vize nem iható. Út közben érdemes időnként visszatekinteni, nagyon szép a kilátás a vár felé.

3. Ezután egy darabon sík terepen haladunk tovább, majd egy kereszteződés után rövid de jelentős emelkedővel érjük el az Aranyhegyi-szőlőket. Dél felé az ültetvények látványos sokaságát, észak felé nézve pedig a Vértes hegyeinek peremén húzódó sziklás ormokat csodálhatjuk meg. Az egyik elágazásnál keresztezzük a kék háromszög jelzést, amely a 429 méter magas Alsó-Cservágás nyeregbe kapaszkodik fel az Aranyhegy közelében.

Ezerjó borút Forrás: (c) Nyáry Tamás
Ezerjó borút
Kép forrása: (c) Nyáry Tamás
Galériáért katt a képre!


4.
Tovább követve a kék kereszt jelzést jobbra fordulva, kis ereszkedés után megérkezünk az Ezerjó borútra, amely már a Csákberényhez tartozó  Orondi dűlő útja. Itt különlegesen szépek a felettünk magasodó sziklák. További 1 km megtétele után enyhe íves balkanyarral érkezünk meg Csákberénybe. A borúton több helyen is vannak pihenésre alkalmas turistapadok, asztalok, és a faluba beérve pedig egy szépen kialakított pihenő található egy apró tavacska körül. Amennyiben autóval érkeztünk a túrára, választhatjuk a vissza sétát is ugyanezen az útvonalon, de nagyon ajánlom, hogy válasszuk a zöld kereszt és háromszög jelzést, amely a korábban megcsodált sziklák peremén halad végig  a Cservágás-nyeregig. Innen a már említett kék háromszögön tudunk visszaereszkedni, vagy pedig a zöld L jelzésen érkezhetünk meg közvetlenül a várhoz. Ha szereted a jó borokat, feltétlen látogasd meg a Sáfrán pincét az Orondi dűlőben. Az Ezerjó borúton találod néhány száz méterre Csákberénytől.

 

Forrás: Nyáry Tamás, azaz az Ügyeletes Nagy Fehér Jelvényes Túravezető Pajtás.... szükségszerű rövidítésben csak egyszerűen Nagyfehér az Equinox Trekking Club nagyvezíre. Kedvence minden, amire fel lehet mászni. Domb, hegy, ferrata, csak a végén legyen kilátás. További túrái: www.trekk.hu

Hirdetés