Rohácsi-völgyből a Bánya-nyergen át a Szalatinra és a Szilfásra-majd felvonóval vissza Túra

A Rohácsi-völgyből a Bánya-nyergen át a Szalatinra és a Szilfásra-majd felvonóval vissza Túra hossza 14 Km. Az útvonal szintemelkedése 1485 m, szintideje 8 Óra 50 Perc, nehézsége Nehéz. Az útvonal Szlovákia területén található.
Hirdetés

Indulási és érkezési hely: Rohácsi-völgy parkoló (Roháčska dolina, 1063 m, 49.238110°, 19.714440°)

Legmagasabb pont: Bojtár (Pahoľa, 2166 m, 49.201425°, 19.702572°)

Időkalkulátor a Szalatin körtúrához: Rohácsi-völgy parkoló – Adam-tisztás eá. (Adamcuľa, 1183 m 35 p) – Bánya-nyereg (Baníkovské sedlo, 2040 m, 3 ó) – Bojtár (Pahoľa, 2166 m) – Zsarátnok (Spálená, 2083 m) – Szalatin (Salatín, 2048 m, 2 ó) – Szilfás (Brestová, 1903 m, 45 p) – Rohácsi-völgy (2 ó 30 p).

Összesen: 8 ó 50 p. Vissza: 8 ó 55 p.

 

 

Itiner

1. A Rohácsi-völgy (Roháčska dolina) Zsarátnok-vályú (Spálený žľab) nevű részén található sípályák közelében lévő parkolóból (1063 m) dél felé indulunk az aszfaltozott úton vezető piros jelzésű turistaúton. Az Adam-tisztáson (Adamcuľa, 1183 m) a jobbra elágazó sárga jelzésre térünk, átmegyünk a patak hídján, majd egy nagy területű, ma már nem használatos parkolón. Az itt még szilárd burkolatú út hamarosan összeszűkül, és ösvénnyé szelídülve bevezet az erdőbe. A jól kiépített turistaúton hamarosan megérkezünk a Rohácsi-vízesés (Roháčsky vodopád) közelébe, a turistaútról rövid elágazás vezet a pár percre lévő vízesés szurdokába. A rövid kitérő után tovább emelkedünk az erdőben, egészen egy nagyobb tisztásig, ahol a kék jelzés balra elágazik (1463 m).

2. Továbbra is a sárga jelzésen folyamatosan emelkedünk egyre feljebb a Zöld-völgyben (Zelená dolina). Balról csatlakozik a zöld jelzésű út (1583 m), törpefenyők és kisebb tisztások váltják egymást, majd a Zsarátnok keleti lejtőjén a törpefenyők egyre ritkulnak, a terep egyre sziklásabb, törmelékesebb lesz. A főgerinc közelében egy éles bal kanyar, majd egy hosszú traverz után széles szerpentinekben érkezünk meg a Bánya-nyeregbe (Baníkovské sedlo, 2040 m).
A nyeregből a keresztező piros jelzésen jobbra, északnyugat felé indulunk, törmelékes gerincen felmegyünk a Bojtár (Pahoľa, 2166 m), majd onnan északkelet felé fordulva a Zsarátnok (Spálená, 2083 m) füves kúpjára. Itt újabb 90°-os forduló, majd hosszú, hullámzó gerincvándorlás után újabb emelkedő a főgerinc következő füves csúcsaira, a Kis-Szalatinra (Malý Salatín) és a Szalatinra (Salatín, 2048 m).

 

Rohácsi-völgyből a Bánya-nyergen át a Szalatinra és a Szilfásra ForrĂĄs: Nagy Árpád
Rohácsi-völgyből a Bánya-nyergen át a Szalatinra és a Szilfásra-majd felvonóval vissza
Kép forrása: Nagy Árpád

Galériáért katt a képre!

 

3. Immár észak felé tartva újabb nyereg következik (1872 m), majd rövid emelkedő a Szilfásra (Brestová, 1903 m), melyről visszanézve a Sebestől (Bystrá) a Bojtárig szép kilátás nyílik a Liptói-Tátra csúcsaira. A csúcsról az itt elágazó kék jelzésen meredeken ereszkedünk le egy jelentéktelen nyeregbe, ahonnan két lehetőségünk van folytatni az utat. Az egyik túraút  "Rohácsi-völgyből a Bánya-nyergen át a Szalatinra és a Szilfásra" nevű túra alatt található meg. 

5. A fenti nyeregből jobbra indul egy újonnan kialakított turistaút, amely a Szalatin-völgyben (Salatínska dolina) található ülőszékes felvonó felső állomásához vezet (a gerincről 1,4 km, 330 m szintkülönbség), ahonnan a felvonóval gyorsan és kényelmesen visszajuthatunk a parkolóba.

 

Rohácsi-völgyből a Bánya-nyergen át a Szalatinra és a Szilfásra ForrĂĄs: Nagy Árpád
Rohácsi-völgyből a Bánya-nyergen át a Szalatinra és a Szilfásra-majd felvonóval vissza
Kép forrása: Nagy Árpád

Galériáért katt a képre!

 

Hirdetés