Túra a Rezi-várhoz Zalaszántóról

Túra a Rezi-várhoz Zalaszántóról

Takács Viktor
Takács Viktor
A Túra a Rezi-várhoz Zalaszántóról hossza 8.3 Km. Az útvonal szintemelkedése 315 m, szintideje 3 Óra, Az útvonal Magyarország területén található.
Hirdetés

Keszthelyről és környékéről elsőre mindenkinek a Balaton jut az eszébe, pedig a város fölött magasodó Keszthelyi-hegység túraútvonalai legalább annyi izgalmat kínálnak az ide látogatóknak, mint a strandok és a borospincék. A környéken számos egykori vár (várrom) található, melyek mindegyike kiváló túracélpont. Ha „várgyűjtésbe” kezdünk, akkor érdemes Zalaszántón kezdeni, ugyanis a településéről két irányba is indulhatunk, mind a Rezi, mind pedig a Tátika vár elérhető innen. A két rom közül a Rezi-vár az ismertebb, mi is ide látogatunk el most.

Irány Zalaszántó

Zalaszántót autóval Keszthely és Tapolca felől is Várvölgy érintésével érhetjük el a legkönnyebben, ha pedig a tömegközlekedést választjuk, akkor Keszthelyen érdemes buszra ülni, naponta több közvetlen járat is indul a falu irányába. A Rezi vár felé induló túránk kiindulópontja a települést Várvölggyel összekötő közút mellett található, igaz, a Fő utcáról is gyakorlatilag bárhonnan nekivághatunk a kalandnak, ugyanis az útvonalunk az Országos Kéktúra részét képezi, mely áthalad a falun. Ez esetben csak annyi dolgunk van, hogy megkeressük a kék jelzést és a jó irányba indulunk el rajta.

Túra a Rezi-várhoz Zalaszántóról-4
Túra a Rezi-várhoz Zalaszántóról-4

Indulás a kéken

Az autót az út mellett vagy a kis, murvás bekötőúton hagyjuk és már indulunk is a kék jelzésen a sűrű erdő felé. Először egy szántó jobb oldalán haladunk, majd egy derékszögű jobb kanyarban észrevesszük a megfakult kék jelzést a fák között, mely egyenesen tovább haladva levisz minket a kétnyomsávos útról. Egy fasor mellett, még mindig a szántó jobbján megyünk tovább és hamarosan elérjük az erdőt, mely, ahogy haladunk tovább előre, egyre sűrűbbé és sűrűbbé válik. Hamarosan elérjük a fák között csörgedező Gyöngyös patakot, amin egy kis fahídon kelünk át, hogy aztán felkapaszkodjunk a patak völgye felett futó erdészeti útra. Itt pár lépést követően számos útjelző táblát, illetve egy nagy térképtáblát is találunk. Az utat szinte rögtön elhagyva a tábláknál balra fordulunk és elkezdjük az első komolyabb kaptatót a vár felé. 

Túra a Rezi-várhoz Zalaszántóról-3
Az átkelő
Túra a Rezi-várhoz Zalaszántóról-3
Forrás: Takács Viktor - Mozgásvilág

Egyre meredekebb

Egészen vadregényes néhány száz méternyi mászás következik, melynek végén ne tévesszen meg minket a minimális lejtmenet, jó helyen járunk. Az út egészen a hegygerincig visz minket, ahonnan tiszta időben a magasból megcsodálhatjuk Zalaszántót, illetve a falun túl megpillanthatjuk a híres Sztúpát is. 

Túra a Rezi-várhoz Zalaszántóról-2
Indul a mászás
Túra a Rezi-várhoz Zalaszántóról-2
Forrás: Takács Viktor - Mozgásvilág

Rezi-vár tanösvény

Innen az útjelző táblák iránymutatása alapján a Rezi-vár tanösvényen folytatjuk utunkat felfelé, melyen egy jó negyedóra alatt elérjük a Meleg-hegy 418 méter magas csúcsát, ahol jól kiépített piknikező területet találunk padokkal és asztalokkal. Az pihenőt elhagyva már csak néhány percet kell sétálnunk gyakorlatilag sík terepen, mire elérjük a hegy északi ormán, a tatárjárást követően épült várat. A bejárat felé felújítás jelleggel húzott, jellegtelen fa tetőszerkezet te tévesszen meg minket, „bent” azért van valami vár feelingje az egésznek. Csodás kilátás tárul elénk, többek között megpillanthatjuk a már említett Tátika várat is, mely Zalaszántó másik felén található. Némi gyönyörködés után visszamegyünk a piknikezőhöz, ahol feltöltjük az energiaraktárakat a visszaúthoz, mely megegyezik feljöveteli útvonallal. 

Túra a Rezi-várhoz Zalaszántóról-2
Felértünk!
Túra a Rezi-várhoz Zalaszántóról-2
Forrás: Takács Viktor - Mozgásvilág
Hirdetés