Remeteszőlősről a Remete-hegyre és a Remete-szurdokba Túra

A Remeteszőlősről a Remete-hegyre és a Remete-szurdokba Túra hossza 5 Km. Az útvonal szintemelkedése 196 m, szintideje 3 Óra, nehézsége Könnyű. Az útvonal Magyarország területén található.
Hirdetés

Ha jót akarsz magadnak ellátogatsz Remeteszőlősre ahol megannyi mini csoda vár rád. Autóval a Bodza-ligethez érdemes megérkezni, de busszal is érkezhetsz, a Nagykovácsiba tartó 63-as buszról kell leszállni a Remeteszőlősi megállónál. A mini csodák már a Bodza-ligetben kezdődnek, találsz itt egy zenélő kutat: ha megnyitod a vizet valamilyen komolyzenei darabot kezd játszani. Itt található az Örkény-telefonfülke is: a kagylót felemelve végig hallgathatod valamelyik Örkény 1 percest. Vagy akár az összeset is. A könyvmegálló könyvespolcárról pedig könyvekből is szemezgethetsz, a mezítlábas ösvény melletti padon üldögélve.

 

 

Remeteszőlősről a Remete-hegyre és a Remete-szurdokba körtúra

1. Ez már egy mondatnak is elég sok, nem hogy megannyi csodának, úgyhogy kezdjük is el túrázni. A kék négyzet jelzésen indulunk a Remete-szurdok felé.  Aki szeretné a könnyebbik végén megfogni ezt a túrát, az kezdheti a szurdokon való átsétálással is, aki pedig a nehezet venné előre, az a kék jelzésen induljon a Remete-hegy irányába.

 

Átkelés a patakon a hegyre vezető ösvényhez Forrás: Nyáry Tamás
Átkelés a patakon a hegyre vezető ösvényhez
Kép forrása: Nyáry Tamás

 

2. Jómagam a feketelevest választottam és nekiindultam a kék jelzésen az emelkedőnek, mi tagadás nem kicsit meredek. 

 

Hát ez jó meredek... Forrás: Nyáry Tamás
Hát ez jó meredek...
Kép forrása: Nyáry Tamás

 

3. 10 perc kemény kaptatás után viszont megérkezik a jutalom is, a sziklás kopár hegyoldalon haladva komoly panoráma tárul elénk az alattunk fekvő Remeteszőlősre, a szurdokra, a szemközti Hosszú-Erdő-hegy szikláira és a János-hegyre, az Erzsébet-kilátóval. Itt meg is állhatunk egy kicsit pihenni, mert van még egy kevés fölfelé, amit meg kell tennünk a csúcsig. 

 

Pazar kilátás a szurdok felett Forrás: Nyáry Tamás
Menő kilátás a szurdok felett
Kép forrása: Nyáry Tamás

 

4. A rövid hátralevő emelkedő viszont már nem vészesen meredek, öt perc és már síkabb terepen sétálunk egy erdei tisztáson, amely pontosabban egy erdővágás az itt áthaladó villanyvezetékeknek. Az erdővágást keresztül szelve ismét egy szép erdei úton mehetünk, karszt-bokor erdő hangulatú terepen. A Remete-hegy ellaposodott csúcsát megkerülve, lassan lefelé vesszük az irányt, tovább ereszkedünk az észak-nyugati oldalon a Remete-hegy és a Kálvária-domb nyergébe. Egy tisztás peremére érkezve a jobbról élesen bekapcsolódó kék kereszt jelzésre kanyarodunk és ezen folytatjuk a menetet Budaliget felé. A széles erdei ösvény mindkét oldala kaszálva van, valaki nagyon jól karbantartja. A település széléhez közeledve meredekebb lejtőre érkezünk és egy vízmosásban érjük el azt.

 

Lejtősebb a menet Forrás: Nyáry Tamás
Lejtősebb a menet
Kép forrása: Nyáry Tamás

 

5. Az erdő csodás nyugalmat áraszt magából. Egy sorompóhoz érkezve elérjük Budaligetet. A Koppány vezér utcán sétálunk. A szemközti hegyoldal csúcsán jól kivehető a pesthidegkúti Kálvária 3 fehér keresztje. Lejjebb a Zsolt fejedelem útjára kanyarodva jobbra folytatjuk a sétát a kék kereszt jelzésen. Jó hosszan követjük ezt az utcát, amíg el nem érjük a Budaliget és Máriaremete határán található Kisboldogasszony-templomot. A templomkerten keresztül vezet a jelzés, nem is véletlenül, mert egy gyönyörűen parkosított terület. 

 

Kisboldogasszony-templom Forrás: Nyáry Tamás
Kisboldogasszony-templom
Kép forrása: Nyáry Tamás

 

6. A másik végén egy picit vissza kell kanyarodni, hogy újra rátérjünk az ösvényre, amely a szurdok felé vezet. Az Ördögárok utcán lefelé végre elérjük a Remete-szurdok bejáratát és elhagyhatjuk az aszfaltozott utcákat. Maga a szurdok nem túl hosszú, összesen néhány száz méter, de ezen a kis területen összesen 42 féle szigorúan védett növényfaj él. 

 

A szurdok mélyén Forrás: Nyáry Tamás
A szurdok mélyén
Kép forrása: Nyáry Tamás

 

7. A főleg Hárs fákkal borított köves törmeléklejtők szigorúan védett területnek számítanak. A szurdokon végig sétálva vissza érkezünk arra a pontra ahol elindultunk felfelé a Remete-hegyre és innen már a jól ismert kék négyzet jelzésen sétálunk vissza a Bodza-ligetig.

 

A szurdok északi részén egy csepp víz sincs a patakban Forrás: Nyáry Tamás
A szurdok északi részén egy csepp víz sincs a patakban
Kép forrása: Nyáry Tamás

 

Ennek a túrának van egy B alternatívája, a kék kör jelzésen is indulhatunk és a Hosszú-Erdő-hegyet megkerülve jövünk vissza Remete-szurdokban. Ez egy picit rövidebb és nem tartalmaz annyi szintet, viszont kimarad jó néhány szép kilátás az útból.

 

 

Forrás: Nyáry Tamás, azaz az Ügyeletes Nagy Fehér Jelvényes Túravezető Pajtás.... szükségszerű rövidítésben csak egyszerűen Nagyfehér az Equinox Trekking Club nagyvezíre. Kedvence minden, amire fel lehet mászni. Domb, hegy, ferrata, csak a végén legyen kilátás. További túrái: www.trekk.hu

Hirdetés
Hirdetés