Racskó-völgyből a Koncsisztán át a Vastag-hegyre

A Racskó-völgyből a Koncsisztán át a Vastag-hegyre hossza 10 Km. Az útvonal szintemelkedése 1275 m, szintideje 5 Óra, nehézsége Nehéz. Az útvonal Szlovákia területén található.
Hirdetés

Indulási hely: Racskó-völgy parkoló (Račkova dolina ATC, 890 m, 49.133554°, 19.793044°)

Érkezési hely és legmagasabb pont: Vastag-hegy (Hrubý vrch, 2137 m, 49.197380°, 19.795177°)

Időkalkulátor a Vastag-hegyre: Racskó-völgy parkoló – Szűk-völgy eá. (Úzka dolina, 944 m, 30 p) – Racskó-völgy (Račková dolina) – Zöld eá. (Rázc. pod Klínom, 1440 m, 2 ó) – Koncsiszta (Končistá, 2002 m, 1 ó 45 p) – Vastag-hegy (45 p).

Összesen: 5 ó. Vissza: 4 ó.

 

 

Itiner

1. Perbenye (Pribylina) községtől északra található a Liptói-Tátra középső részén egymással párhuzamosan a főgerinc felé felfutó Jamniki-völgy (Jamnícka dolina) és a Racskó-völgy (Račková dolina). A két völgy elágazásához a Racskó-völgyi kemping melletti parkolóból (890 m) az Ékes-magaslat (Kli-novaté) és a Kecske-hegy (Kečka) közé beékelődött Szűk-völgyön (Úzka dolina) át juthatunk el. A két völgy elágazási pontjától (944 m) a Racskó-völgybe vezető széles erdei úton északkelet felé fordulunk. A jobb oldali hegyoldal viharok által tépázott fenyvesei alatt egyenletesen emelkedve haladunk a Racskó-patak (Račková) jobb partján, majd egy nagyobb tisztásról szép kilátás nyílik az Ék-hegyre.

 

Racskó-völgyből a Koncsisztán át a Vastag-hegyre ForrĂĄs: Nagy Árpád
Racskó-völgyből a Koncsisztán át a Vastag-hegyre
Kép forrása: Nagy Árpád

Galériáért katt a képre!

 

2. Később átmegyünk a patak jobb partjára, ahol a fenyőerdő egyhangúságát kisebb-nagyobb tisztások szakítják meg, majd az erdő lassan ritkulni kezd. Lombhullató és törpefenyős ligetek között, egy menedékként is használható kis kunyhó közelében érkezünk meg az Ék-hegy déli lábánál található útelágazáshoz (1440 m). A sárga jelzést követve kicsit meredekebb, füves-törmelékes ösvényen egy meredek lejtőkkel övezett széles katlanba jutunk, ahol a Racskó-tavak (Račkové plesá) kicsiny medencéi találhatók.

3. A tavak keleti oldalán egyre meredekebb, füves terepen a Racskó-hágón (Račkovo sedlo, 1980 m) keresztül emelkedünk fel a gerinc síkjából éppen hogy csak kiemelkedő Koncsiszta (Končistá, 2002 m) füves csúcsára. A Koncsisztáról a főgerincen futó piros jelzésen délnyugat felé fordulva technikai nehézséget nem jelentő, de kellő óvatosságot igénylő, viszonylag meredek füves-törmelékes emelkedő vár ránk a három völgy találkozási pontjában emelkedő Vastag-hegy északi előcsúcsára, illetve a főgerinctől kissé távolabb magára a főcsúcsra (2137 m). A Vastag-hegyről több lehetséges útvonalon visszajuthatunk túránk kiindulópontjára.

 

Racskó-völgyből a Koncsisztán át a Vastag-hegyre ForrĂĄs: Nagy Árpád
Racskó-völgyből a Koncsisztán át a Vastag-hegyre
Kép forrása: Nagy Árpád

Galériáért katt a képre!

 

Hirdetés