Porladó-sziklák - sziklaváros a Cseh Paradicsomban

Nagy Árpád
Nagy Árpád
A Porladó-sziklák - sziklaváros a Cseh Paradicsomban hossza 4 Km. Az útvonal szintemelkedése 200 m, szintideje 3 Óra, nehézsége Könnyű. Az útvonal Csehország területén található.
Hirdetés

A Cseh Paradicsom

A sziklavárosairól, romantikus várairól, kastélyairól, népi építészetéről ismert Cseh Paradicsom (Český ráj) Prágától északkeletre fekvő, 125 km² kiterjedésű természetvédelmi terület, melynek legvonzóbb része a Rumcájsz meséiből ismert Jičintől 7 km-re északnyugatra található Porladó-sziklák (Prachovské skály) homokkő sziklaváros. 

A Csehország legszebb kirándulóhelyei közé tartozó sziklalabirintus jól jelzett ösvényein kényelmes járhatjuk végig a meseszép panorámával rendelkező kilátópontokat összekötő turistautakat, közben viszont a homokkő szikláknál megszokott módon itt-ott szűk résen kell átpréselni magunkat a szilafalak között. Látványos sziklaalakzatok között kószálva alulról és felülről is megcsodálhatjuk a kb. 100 millió évvel ezelőtt keletkezett, a későbbi tektonikai mozgások által szétrepedezett, majd az esővíz vájó és oldó munkája által létrehozott égbenyúló homokkő tornyokat, melyek között úgy érezhetjük magunkat, mintha sziklalabirintusban járnánk.
 

 

Sziklaváros a Cseh Paradicsomban

1 A sziklavárosba vezető túra a gépjárművel is elérhető turistaháztól (Prachovské skály – Turistická chata; GPS 50.468607, 15.285103) indul. A belépőjegyek megvásárlása után a sárga jelzésen vezető kényelmes sétányon indulunk a sziklatornyok felé. 400 m után a sziklaváros központi részére, a „Zadní Točenice” nevű kis katlanba érkezünk. Innen továbbra is a jobbra forduló sárga jelzésen maradva az ösvény egyre szűkül, majd egy szűk, sziklák között emelkedő lépcsősoron, a híres Egérlyukban (Myší díra) találjuk magunkat. Ennek felső szakaszán egy sziklába vágott kehely (Žižkův medailon) mellett haladunk el, ez az 1424-ben elhunyt félszemű vezér, Jan Žižka emlékhelye, aki „Isten harcosai” néven huszita sereget szervezett.

 

Porladó-sziklák Forrás: Nagy Árpád
Porladó-sziklák
Kép forrása: Nagy Árpád

 

2. A sziklák tetejére érkezve, jobbra kitérve jutunk a Cseh Paradicsom kilátóhoz (Vyhlídka Českého ráje), ahonnan szépen láthatóak a Tű (Pracovská jehla) és az Óriás (Krakonoš) nevű sziklaalakzatok. A kilátóból visszatérve a sárga jelzésre, az „U buku” elágazást követően hamarosan a Béke-kilátóból (Vyhlídka míru) szemlélhetjük a Sas (Orel), a Barát (Mnich) és az Ördög-torony (Čertova vĕž) nevű sziklákat, szép időben pedig a Cseh paradicsom jelképének számító Trosky várának romjait. 

3. Innen a Császár-folyosó feletti elágazáshoz (Nad Čisárskou chodbou) vezet az út, amely a hosszú kört leíró, majd a végén a „Zadní Točenice” elágazáshoz visszatérő zöld jelzésen folytatódik. Az 1887-ben itt kiránduló Hlahol-kórusról elnevezett Hlahol-kilátó (Hlaholská vyhlídka) felé megyünk tovább, melyről szép kilátás nyílik a Holló-sziklákra (Krkavčí skály), előtte pedig a Tevére (Velbloud). A zöld körről érdemes egy kis kitérőt tenni a piros jelzésen jobbra elérhető, a prágai Křížkovsky-kórusról elnevezett kilátóponthoz (Vyhlídka Křížkovského), innen látszanak a kettős bazaltkúpra épült egykori rablófészek, Trosky várának látványos romjai.

 

Porladó-sziklák Forrás: Nagy Árpád
Porladó-sziklák
Kép forrása: Nagy Árpád


4.Visszatérve a zöld jelzésre a Rumcájsz-kilátóhoz (Rumcajsova vyhlídka), majd a sziklák archeológiai kutatójáról, Josef Haken professzorról elnevezett Haken-kilátóhoz (Hakenova vyhlídka) jutunk. Tovább lépcsőzünk fel-le a sziklavárosban, gyönyörködve a négyzetes homokkő sokszínű törésformáiban. Érintjük a Cseh Turista Klub helyi vezetőjéről, az itteni turistaság beindítójáról, Jakub Všetečka gimnáziumi tanárról elnevezett kilátót (Všetečkova vyhlídka), ahonnan egy meredek lépcsőn a sziklaváros központjának tekinthető kis katlanba visszaereszkedve a zöld jelzésen jobbra fordulva juthatunk vissza a parkolóba. 

5. Ha van időnk, kedvünk és erőnk, akkor a fenti körtúrát megtoldhatjuk a sziklacsoport délnyugati résznek bejárásával. A „Zadní Točenice” elágazástól kelet felé folytatódó sárga jelzésena Porladó-sziklák egyik legromantikusabb részére, a Császár-folyosóba (Císařská chodba) érkezünk. Ez a szép átjáró az osztrák I. Ferenc császárról kapta a nevét, aki állítólag 1913. június 9-én járt itt. A hatalmas sziklatornyok által határolt szűk átjárón kényelmes lépcsősoron emelkedhetünk fel a korábban már érintett Császár-folyosó feletti elágazáshoz. 

6.Az elágazástól a zöld jelzésen délnek tartva, az „U buku” elágazást érintve jutunk el a Ferde-torony (Šikmá vež) nevű kilátóhoz, de még előtte, az elágazás közelében egy emléktábla Vojta Náprstek 1879-es látogatására emlékeztet, ő volt a vezetője annak a 24 tagú prágai kiránduló-kompániának, akik először jártak ilyen céllal a jičíni erdőben. A Ferde-toronytól a Portált (Fortna) érintve, továbbra is a zöld jelzésen az egész sziklaváros egyik legszebb panorámáját biztosító Pech-kilátót (Pechová vyhlídka) érintve juthatunk vissza a bejárathoz.

Porladó-sziklák Forrás: Nagy Árpád
Porladó-sziklák
Kép forrása: Nagy Árpád

Nyitvatartás, árak 2018

Nyitvatartás: 9:00 – 17:00

Belépő: - felnőtt 70 CZK - gyerek, diák, nyugdíjas 30 CZK - családi (2+2) 170 CZK - kutya 10 CZK

Parkolás: személygépkocsi 80, autóbusz 200 CZK

Hirdetés