Podbanszkóról a Sebesre Túra

A Podbanszkóról a Sebesre Túra hossza 11 Km. Az útvonal szintemelkedése 1390 m, szintideje 5 Óra 30 Perc, nehézsége Nehéz. Az útvonal Szlovákia területén található.
Hirdetés

Indulási hely: Podbanszkó (Podbanské, 940 m, 49.141993°, 19.902274°)

Érkezési hely és legmagasabb pont: Sebes (Bystrá, 2248 m, 49.189007°, 19.842492°)

Időkalkulátor a Sebesre: Podbanszkó – Sebes-patak völgye eá. (Bystrá dolina, 965 m, 1 ó 30 p) – Sebes (4 ó).

Összesen: 5 ó 30 p. Vissza: 3 ó 45 p.

 

 

Itiner

1. Podbanszkóról (940 m) a magas-tátrai Felső turistaút (Tatranská magistrála) nyugati folytatását képező, ugyancsak piros színnel jelölt turistaúton nyugat felé indulunk. A túra kezdetén meredeken emelkedünk, majd a vihar tépázta erdő helyén vezető hullámzó terepen érjük el a Sebes-patak völgyébe (Bystrá dolina) vezető sárga jelzésű turistaút elágazását (965 m). A Liptói-Tátra legmagasabb csúcsa alá felfutó völgynek a legtöbb tátrai fővölgytől való különbözősége abban nyilvánul meg, hogy ez a völgy nem húzódik fel egészen a főgerincig, mivel a Sebes tömbje elzárja a főgerinchez vezető utat.

2. Egy hosszú tisztáson indulunk észak felé a sárga jelzésen, majd egy kelet felé tett kitérő után fenyvesbe érkezünk. A Sebes-patak (Bystrá) jobb oldalán folyamatosan, helyenként meredeken emelkedünk felfelé a völgyben. Az erdő ritkulni kezd, majd átadja helyét a törpefenyőnek, mi pedig egy jobb oldali sziklás hegyoldal alatt átmegyünk a patak bal partjára. Lassan a törpefenyők is elmaradnak, egy hatalmas törmeléklejtők alatti füves katlanba érkezünk, melyben másik három kisebb vízmedence mellett a Liptói-Tátra legmélyebb tava, a Felső-Sebes-tó (Vyšné Bystré pleso, 1875 m, 12,5 m mély) is található. Itt élesen jobbra fordulunk, és rövid szerpentinekben meredeken emelkedünk fel a Sebes-patak völgyét és a Köves-völgyet (Kamenistá dolina) egymástól elválasztó gerincre. A füves gerincen ismét észak felé fordulunk, és innen már nem túl meredek, de állandó emelkedéssel érjük el a gerinc legmagasabb pontját, egyben a Liptói-Tátra legmagasabb csúcsát, a kristályos palából felépülő Sebes csúcsát (2248 m).

 

Podbanszkóról a Sebesre ForrĂĄs: Nagy Árpád
Podbanszkóról a Sebesre
Kép forrása: Nagy Árpád

Galériáért katt a képre!

 

3. A csúcs a hegység egyetlen olyan csúcsa, amely 2200 méter fölé emelkedik. Első megmászója nem ismert, a múltban a csúcs meredek lejtőin intenzív legeltetés folyt, ennek során a pásztorok valószínűsíthetően egészen a csúcsig feljutottak. A csúcs nem a főgerincen, hanem attól mintegy 600 méterre déli irányban emelkedik, és az egyik fontos háromszögelési pont volt a Tátra trigonometrikus feltér-képezése során. A Sebes kilátása a legszebbek közé tartozik a Liptói-Tátrában. Kelet felé a közeli Kriván (Kriváň) által uralt Magas-Tátra csúcsai sorakoznak, nyugatra a Liptói-Tátra jelentős csúcsokat felvonultató gerincei, északra pedig a Vörös-hegyek (Červené vrchy) és a Kéményes-hegy mészkőfalai uralják a látóhatárt. A csúcsról a felfelé megtett úton, vagy a Köves-völgyön át juthatunk vissza Podbanszkóra.

 

Podbanszkóról a Sebesre ForrĂĄs: Nagy Árpád
Podbanszkóról a Sebesre
Kép forrása: Nagy Árpád

Galériáért katt a képre!
 
 

Hirdetés