Podbanszkóról a Retesz-hágón át a Sima-hágóra Túra

A Podbanszkóról a Retesz-hágón át a Sima-hágóra Túra hossza 17 Km. Az útvonal szintemelkedése 1120 m, szintideje 6 Óra 30 Perc, nehézsége Közepes. Az útvonal Szlovákia területén található.
Hirdetés

Indulási hely: Podbanszkó (Podbanské, 940 m, 49.141993°, 19.902274°)

Érkezési hely és legmagasabb pont: Sima-hágó (Hladké sedlo, 1993 m, 49.208639°, 20.012306°)

Időkalkulátor a Sima-hágóhoz: Podbanszkó – Zöld eá. (Tichá dolina, 983 m, 30 p) – Sárga eá. (Rázc. pod Kasprovým, 1265 m, 3 ó 45 p) – Retesz-hágó (Sedlo Závory, 1879 m, 2 ó) – Sima-hágó (15 p).

Összesen: 6 ó 30 p. Vissza: 5 ó 30 p.

 

 

Itiner

1. Podbanszkóról indul a Liptói-Tátra leghosszabb völgyébe, a Csendes-völgybe (Tichá dolina) vezető sárga jelzésű turistaút. A parkolóból (940 m) a Béla-patak (Belá) hídján átkelve, a szilárd burkolatú utat elérve balra, észak felé indulunk. A Kapor-völgybe (Kôprová dolina) vezető zöld jelzésű turistaút elágazásától (983 m) továbbra is a sárga jelzésen, jelentős emelkedő nélkül haladunk a Csendes-völgy mélyén az egykor sűrű, mára azonban a viharok és a szúkárok miatt erősen károsodott erdős környezetben. Elérjük a Toman-völgybe vezető egykori turistaút elágazását (1164 m), innen már szép kilátás nyílik a főgerincen magasodó Vörös-hegyek (Červené vrchy) csoportjára. A hajdani elágazástól továbbra is aszfaltozott úton folytatódik a túra, majd a Csendes-patak (Tichý potok) hídján átkelve elérjük a Száraz-hágóba vezető útelágazást (1265 m). Ennek közelében, immár a piros jelzésen hamarosan véget ér az aszfaltozott út, eleinte széles erdei úton, majd arról balra letérve egyre szűkülő turistaösvényen megyünk tovább. Az ösvény mérsékelt emelkedéssel, tisztásokon és erdős területeken váltakozva visz egyre feljebb.

 

Podbanszkóról a Retesz-hágón át a Sima-hágóra ForrĂĄs: Nagy Árpád
Podbanszkóról a Retesz-hágón át a Sima-hágóra
Kép forrása: Nagy Árpád

Galériáért katt a képre!

 

2. Még az erdősávban keresztezzük a Walentko-völgy (Kamenná Tichá) torkolatát, majd fokozatosan délkelet felé fordulva érkezünk meg a Hátsó-Csendes-völgybe (Zadná Tichá). A fenyők ritkulásával nagy kiterjedésű, törpefenyővel borított terepen haladunk a Hátsó-Csendes-patak mentén, majd a pataktól eltávolodva, később élesen kelet felé fordulva, a füves-sziklás terepen meredeken szerpentinezve emelkedünk felfelé. Az emelkedő végén szinte nyílegyenes út vezet a Retesz-hágó (Sedlo Závory, 1879 m) széles, füves nyílásába.

3. A hágóból továbbra is a piros jelzést követve rövid emelkedő végén érjük el a szlovák-lengyel határon található, a Csendes-völgyet és a Lengyel-Öt-tó völgyét (Dolina Pięciu Stawów Polskich) egymástól elválasztó Sima-hágót (1993 m), melyről szép kilátás nyílik minden égtáj felé. A Sima-hágóból vissza kell ereszkedni a Retesz-hágóba, ahonnan a felfelé megtett úton, vagy pedig a Kolbenheyer-völgybe (Kobylia dolina) vezető zöld jelzésen kelet felé indulva a Kapor-völgyön át juthatunk vissza Podbanszkóra, vagy mehetünk tovább kelet felé, a Hincó- (Hlinská dolina) és a Menguszfalvi-völgyön (Mengusovská dolina) át egészen Csorbatóig (Štrbské Pleso).

 

Podbanszkóról a Retesz-hágón át a Sima-hágóra ForrĂĄs: Nagy Árpád
Podbanszkóról a Retesz-hágón át a Sima-hágóra
Kép forrása: Nagy Árpád

Galériáért katt a képre!

 

Hirdetés
Hirdetés