Platania - Agios Georgios Kapourallis gyalogtúra Túra

A Platania - Agios Georgios Kapourallis gyalogtúra Túra hossza 32 Km. szintideje 11 Óra, nehézsége Közepes. Az útvonal Ciprus területén található.
Hirdetés

 

Platania - Agios Georgios Kapourallis gyalogtúra

IV. szakasz - 3.4.

 

80702-E4-Sheet-IV..jpg
80702-E4-Sheet-IV..jpg

Ciprus az E4 európai hosszú távú gyalogtúra, a 11 hosszú távú gyalogtúra hálózatának legkeletibb szakasza, amely Gibraltárnál kezdődik és több ezer kilométeres útvonalon átvág Spanyolországon, Franciaországon, Svájcon, Németországon, Ausztrián, Magyarországon, Bulgárián, Görögországon, Krétán és Cipruson.

Az út Ciprusi szakasza a Larnaka repülőtértől a Pafos repülőtérig tart. Az útvonal átvág a Cape Gkrekon, hosszú vidéki tájon áthaladva fel a Troodos hegységbe és le az Akamas régióhoz, kivételes szépségű tájakat és jelentős ökológiai, történelmi, kulturális és tudományos értékű területeket jár be.

Az egy menetben túl hosszú útvonal elsősorban természetjáró túra, amely kihagy egyes szép tájakat és fontos kulturális látnivalókat, de jól bemutatja Ciprus jellegzetességeit.

Túra leírása:
Az E4-es ösvény Plataniánál átszeli az Erdei Állomást, majd felmegy a “Kambos tou Livadiou” piknikezőhelyhez (magasság 1.650 méter), további 8 kilométer távolságban. Innen egy burkolt út mentén haladva eléri a Plateia Troodous-t (Troodos tér) (magasság 1.700 méter), ahol a “Persephone” természetjáró túra útvonala kezdődik.

Ezután ösvények és földutak mentén eléri “Kryos Potamos-t” és a Kalidonia vízesést (magasság 1.400 méter). A túra e szakasza 10 kilométer hosszú. A Kalidonia vízesés után az ösvény eléri a városnéző helyet a Troodos - Platres főút mentén (magasság 1.500 méter) és folytatódik a “Kambi tou Kalogirou” piknikező és táborozóhely felé (magasság 1.400 méter). Innen ereszkedik az Agios Georgios Kapourallis templomhoz (magasság 1.020 méter) és belép a Pafos erdei szakaszba.

Az út e szakaszán gyönyörködhetünk a változatos növényzetben és kilátásban. A tengerszint feletti magasság változásával változik a növényzet is, a magasabb területeken megjelenik a fekete fenyő, 1.400 méter fölött fokozatosan felváltva a kalábriai fenyőt. Az égerlevelű tölgy 1.600 méter fölött eltűnik, míg olyan fajok is megjelennek, melyek csak Troodoson képesek megélni. Ide tartozik a fehér levelű berkenyebokor, a troodosi boróka és a borbolya.

A Troodos Erdőt jelölték az európai "NATURA 2000" hálózat természetvédelmi területei közé, és Európa egyik legfontosabb hegyvidéki élőhelyének számít. Emellett világhírű ofiolitos egysége számottevő nemzetközi érdeklődést vonz. A Troodos téren (Plateia Troodous) a Troodos Látogatóközpont várja az érdeklődőket. Az egy kilométernyire keletre fekvő táborozóhelyen vásárolni, pihenni, és táborozni is lelhet. A közeli Pano Platres faluban szállodai elhelyezés is biztosított, számos szolgáltatással. 

  

 
81134-Log-.jpg
81134-Log-.jpg

További információk:
Ciprusi Idegenforgalmi Hivatal
Budapest, Dorottya u. 3.
tel: 2666-044
fax: 2666-043
ciprusinfo@t-online.hu
Hirdetés