Piros Alsó- és Felsőszölnök Túra

A Piros Alsó- és Felsőszölnök Túra hossza 6 Km. Az útvonal szintemelkedése 123 m, szintideje 3 Óra, nehézsége Könnyű. Az útvonal Magyarország területén található.
Hirdetés

Mielőtt a kártyapakliért nyúlnánk, gyorsan szólok, hogy ez is egy túra lesz, mégpedig egy kifejezetten gyerekekkel végigjárható családi kirándulás. Felsőszölnök az ország legnyugatibb települése, de azért van jó hosszú kelet-nyugati kiterjedése is a Szölnöki-patak völgyében ezért aztán van alsó és felső része is, ami ezt a kis vicces szójátékot okozza. Na de hogy jön ide a piros ezek után? Hát a piros jelzéssel, amelyen ezt a túrát végigjárhatjuk.

 

 

Túra Alsó- és Felsőszölnök között a piroson 

1. Megérkezünk, leparkolunk, vagy ide buszozunk Szentgotthárdról. Az is előfordulhat, hogy itt vagyunk helyben már pár napja, mert itt töltjük a szabit valamelyik kellemes vendégházban. A lényeg, hogy landolunk a központban a sportpálya és a kocsma melletti kereszteződésben. Északi irányban rátérünk a piros jelzésre, és átkelünk a patak feletti hídon, ahol a helyi kultúrházat is megtekinthetjük.

Felső-Jánoshegyi út felé Forrás: Nyáry Tamás
Felső-Jánoshegyi út felé
Kép forrása: Nyáry Tamás
Galériáért katt a képre!

 

2. Egy feszület mellett elsétálva néhány méter után jobbra a Felső-Jánoshegyi útra fordulunk és felsétálunk a Felső-Jánoshegyre. Ezen a szakaszon nincsen turista jelzés, de érdemes itt felmenni, mert egy nagyon kellemes erdei úton tehetjük meg ezt a körülbelül 1300 métert a dombtetőig.

3. Felérve a hegyre, ami valójában egy 360 méter magas dombhát, jobbra kanyarodva meg is érkezünk túránk egyik látványos pontjához, a János-hegyi kilátóhoz. Akár hogy is hangzik, azért nem olyan nagy mint a Budapesti, csak egy fatornyocskáról van szó, amiről letekinthetünk az alattunk húzódó Szölnöki-patak völgyébe. Érdemes egy egy hosszabbat pihenni itt, nagyon kellemes a nyugalom, ami itt honol a dombok között.

 

János-hegyi kilátó Forrás: Nyáry Tamás
János-hegyi kilátó
Kép forrása: Nyáry Tamás
Galériáért katt a képre!

 

4. A pihenő után a piros és a zöld jelzések közös szakaszán sétálunk át az Alsó-Jánoshegyre ahol ismét egy út széli kereszt fogad minket. Egy rövid szakaszon még velünk tart a zöld, aztán egy elégazásban jobbra már csak a piros jelzés marad és ezen kezdünk visszaereszkedni a völgybe. A Malom utcán érjük el Felsőszölnök Alsót. Már ezért a névért megérte eljönni...

Hangulatos házcsoportok a településen Forrás: Nyáry Tamás
Hangulatos házcsoportok a településen
Kép forrása: Nyáry Tamás
Galériáért katt a képre!

 

5. A főutcára visszaérve elhagyjuk a jelzést és újfent jobbra kanyarodva a központ felé folytatjuk a sétát. A településen jól megfigyelhető a környékre jellemző szeres építkezés, nem összefüggő utcán sétálunk, hanem házcsoportok között, amelyeket szépen megművelt földek és konyhakertek, mezők és facsoportok tesznek nagyon hangulatossá. Egy hídon átsétálva érkezünk vissza a parkolóhoz az élelmiszer bolt mellett, ahol elkezdtük a sétát.

 

Forrás: Nyáry Tamás, azaz az Ügyeletes Nagy Fehér Jelvényes Túravezető Pajtás.... szükségszerű rövidítésben csak egyszerűen Nagyfehér az Equinox Trekking Club nagyvezíre. Kedvence minden, amire fel lehet mászni. Domb, hegy, ferrata, csak a végén legyen kilátás. További túrái: www.trekk.hu

Hirdetés