Pasterze gleccserút és a Gamsgrubenweg együtt Túra

A Pasterze gleccserút és a Gamsgrubenweg együtt Túra hossza 10 Km. Az útvonal szintemelkedése 922 m, szintideje 6 Óra, nehézsége Közepes. Az útvonal Ausztria területén található.
Hirdetés

Javasolt időszak: június - október

A Pasterze gleccserút és a Gamsgrubenweg a Nemzeti Park klasszikusai közé számítanak. Mind különösebb nehézség nélkül végigjárható: a Grossglockner lábánál található Pasterze gleccserhez.

A két út mint azt itt leírjuk remekül kombinálható, de egyenként is nagy élményt nyújtanak.

A Pasterze gleccser utat a Nemzeti Park nyári programjainak keretében hegyi vezetőkkel is végigjárhatjuk. Fedezd fel ezt a csodába illő tájat tapasztalt vezetőkkel! A vezetőkkel induló túrákról az alábbi telefonszámon kaphatsz információt: +43 (0) 4824/2700-20 vagy +43 (0) 4825/6161

A Pasterze a Keleti Alpok leghosszabb gleccsere. Utunkat a gleccserig csodálatos hófödte hegycsúcsok szegélyezik. A 9 km hosszú jégfolyam egy hatalmas gleccser vájta hasadékban halad lefelé, hogy aztán a hatalmas nyelvéből a víznek a kis Möll folyó számára adjon szabad folyást. 

Olyan túraútvonal, mint a Gamsgrubenweg nincs még egy: kényelmes, széles és minden különösebb emelkedő nélkül vezet minket a gleccser felett ez a panorámaút. Mindez szemben a Grossglokcner csúcsával a Nemzeti Park szívében.

A túra kiinduló pontja: Alpincenter Glocknerhaus
A túra végpontja: Ferenc József Kilátó

Itiner

Pasterze: gleccserút

1. A Glocknerhaustól a „Glocknertor“-on keresztül (2 óriási sziklaoszlop) először hegyi legelőkön ereszkedünk le. A duzzasztó falán végigsétálva átkelünk a Margaritzen tározó tavon. Ezután a tó mentén egy kis völgyön megyünk keresztül, fel egészen az Erzsébet sziklákig. Rövid lejtmenetet követően keresztezzük a Möll szurdokot.

2. A hordalékkal feltöltődött Sandersee-t magunk mögött hagyva gleccsermorénákon vezet tovább az utunk egészen a gleccservasút völgy-állomásáig. Itt tehetünk egy kitérőt a Pasterze gleccserhez, ahol biztonságos területen közelíthetjük meg a jégfolyamot.

A Grossglockner csúcsa Forrás: (c) Kärnten Werbung
A Grossglockner csúcsa
Kép forrása: (c) Kärnten Werbung


3.
Ezután meredek emelkedőt kell megtenni a Ferenc József Kilátóig. Ezt a szakkaszt a gleccservasúttal lerövidíthetjük egy fél órával. Amennyiben utunkat nem akarjuk a Gamsgrubenwegen folytatni, akkor gyalog a Sattel parkolón keresztül vagy busszal tudunk visszajutni a kiindulási pontra a Glocknerhaus-hoz.

Gamsgrubenweg

4. A Ferenc József Kilátótól egy jól látható kapun keresztül jutunk el a Gamsgrubenwegre. 800 m alagúton keresztül haladunk át, mely véd a kőlavináktól és egyúttal egy kiállítás helyszínéül is szolgál. 

5. Ezután egy csekély emelkedő következik fantasztikus kilátással a gleccserre és a hatalmas Grossglockner északi oldalára. Elmegyünk a kőszáli kecskék védett területe mellett – az út róluk kapta a nevét. Itt hegyi kecskéket és mormotákat is láthatunk. Utunk egészen a Wasserfallwinkelig vezet, ahonnan visszatérünk a Ferenc József Kilátóhoz.

A szerző javaslata: természetesen mindkét utat egyenként is meg lehet tenni! Időtartam mindkettő esetében 3-4 óra. Mindkét út végén érdemes a Ferenc József Kilátón betérni a Wilhelm-Swarowski-Toronyba. Innen egészen közelről figyelhetjük meg a kőszáli kecskéket.

Megközelítés: Heiligenblut a Grossglockner Magashegyi úton keresztül juthatunk el a Glocknerhaus-hoz. 

Érdemes a buszjárattal közlekedni: a kiinduló pontig a Glocknerhausig, majd a túra végén a Ferenc József Kilátótól ismét a busszal visszatérni Heiligenblutba.

Parkolás: parkoló a Glocknerhaus mellett, az Alpincenternél áll rendelkezésre.

Tömegközlekedés: a busz június közepétől szeptember közepéig naponta 3x közlekedik Heiligenblut és a Ferenc József Kilátó között

 

Szerző és forrás:
Szerző Nationalpark-Region Hohe Tauern
Létrehozva 2010.03.10.
Módosítva: 2017.06.14.
Forrás: Kärnten Hohe Tauern

Hirdetés