Palánkos-völgyben az Őzike-sziklára, majd vissza a Fehér-völgyön át Túra

A Palánkos-völgyben az Őzike-sziklára, majd vissza a Fehér-völgyön át Túra hossza 8 Km. Az útvonal szintemelkedése 575 m, szintideje 3 Óra 30 Perc, nehézsége Könnyű. Az útvonal Lengyelország területén található.
Hirdetés

Indulási és érkezési hely: Palánkos-völgy parkoló (Dolina Strążyska, 905 m, 49.278731°, 19.938655°)

Legmagasabb pont: Őzike-szikla (Sarnia Skala, 1377 m, 49.264752°, 19.941716°)

Időkalkulátor az Őzike-szikla körtúrához: Palánkos-völgy parkoló – Palánkos-rét (Polana Strążyska, 1048 m, 40 p) – Siklawica-vízesés (Siklawica, 1100 m, 5 p) – Palánkos-rét (Polana Strążyska, 1048 m, 5 p) – Vörös-nyereg (Czerwona Przełęcz, 1300 m, 45 p) – Őzike-szikla (Sarnia Skala, 1377 m, 10 p) – Vörös-nyereg (Czerwona Przełęcz, 1300 m, 10 p) – Fehér-völgy eá. (Dolina Białego, 10 p) – Alsó-erdei út (Droga pod Reglami, 920 m, 1 ó) – Palánkos-völgy parkoló (25 p).

Összesen: 3 ó 30 p. Vissza: 3 ó 30 p.

 

 

Itiner

1. A Tátra nem csak az igényes, magashegyi csúcstúrák kedvelőinek kínál számtalan túralehetőséget, hiszen vannak könnyebb, rövidebb időt igénylő és kisebb szintkülönbséget jelentő, kisgyermekes családoknak vagy idősebbeknek való túrák is. Ilyen az alábbi túra, amely a városközpontból jól megközelíthető Strążyska utca végén található parkolóból (905 m) indul.

2. A Palánkos-völgybe vezető piros jelzésű széles erdei úton indulunk dél felé, és az enyhén emelkedő erdős völgyben a patakot többször keresztezve érkezünk a Palánkos-rétre. A Giewont hatalmas északi fala alatt lévő tisztáson álló egykori pásztorkunyhóban jelenleg napközben nyitva tartó büfé működik. A tisztásról a sárga jelzésen pár perc alatt a szinte függőleges (80°) sziklafalon két lépcsőben lezúduló Sikla-wica-vízeséshez juthatunk, majd a tisztásra visszatérve a fekete jelzésű Felső erdei úton (Ścieżka nad Reglami) kelet felé indulunk.

Galériáért katt a képre!

 

3. Mérsékelten nehéz, erdőben vezető jól kiépített emelkedő végén a vörös színű triászi palából felépülő Vörös-nyeregbe érkezünk. Innen az észak felé induló, erdős, később gyepes-törpefenyős terepen vezető fekete jelzésen juthatunk fel túránk legmagasabb pontjára, az Őzike-sziklára (1377 m). Az erdőből kiemelkedő, mészkedvelő növényekben (pl. havasi gyopár) gazdag kristályos dolomittömbre a végén meredekké váló út vezet. A szikláról szép kilátás nyílik a Giewont északi falára és a Száraz-hegyre (Suchy Wierch), nyugatra a Kéményes-hegyre (Kominiarski Wierch), valamint észak felé Zakopanéra és a Havasaljára (Podhale).

4. A sziklacsúcsról visszajövünk a Vörös-nyeregbe, majd a balra elágazó sárga jelzésig egy rövid szakaszon kelet felé folytatjuk utunkat. Innen a sárgán északi irányban megyünk tovább a Fehér-völgyben (Dolina Białego). Eleinte sziklás, a fák gyökereit kerülgető úton ereszkedünk le a bájos völgy mélyére, ahol aztán az összeszűkülő sziklafalak között több alkalommal is keresztezzük a Fehér-patakot (Biały Potok). A völgy alsó részén már a patak sziklás medre mellett haladunk, a sűrű erdőben így érkezünk meg az Alsó erdei út (Droga pod Reglami, 920 m) kereszteződéséhez. A völgy szájától már csak az erdő szélén nyugat felé vezető könnyű séta vár ránk túránk kezdő- és végpontjáig, a Palánkos-völgy torkolatáig.

 

Galériáért katt a képre! 

Hirdetés