Ótátrafüredről a Nagyszalóki-csúcsra Túra

A Ótátrafüredről a Nagyszalóki-csúcsra Túra hossza 7 Km. Az útvonal szintemelkedése 1460 m, szintideje 4 Óra, nehézsége Nehéz. Az útvonal Szlovákia területén található.
Hirdetés

Indulási hely: Ótátrafüred (Starý Smokovec, 1010 m, 49.139190°, 20.222353°)

Érkezési hely és legmagasabb pont: Nagyszalóki-csúcs (Slavkovský štít, 2452 m, 49.166366°, 20.183971°)

Időkalkulátor Ótátrafüredről: Ótátrafüred – Felső turistaút (Rázc. pod Slavkovským štítom, 1356 m, 45 p) – Miksa-magaslat (Slavkovská vyhliadka, 1550 m, 30 p) – Nagyszalóki-csúcs (2 ó 45 p).

Összesen: 4 ó. Vissza: 3 ó 10 p.

 

 

Itiner

1. Ótátrafüredről a tátrai villamos állomásától a kék jelzésen indulunk észak felé. A sikló alsó állomását elhagyva az egykori erdőben vezető út északnyugat felé fordulva mérsékelten emelkedik felfelé. Elmegyünk az Öt-forrás (Päť prameňov) közelében, majd elérjük a piros jelzésű Felső turistaút (Tatranská magistrála) Nagyszalóki-csúcsra vezető elágazását (1356 m). Ezt az elágazást a Tarajkáról a mára jelentősen megritkult erdőben mérsékelten emelkedő piros jelzésű Felső turistaúton (Tatranská magistrála) kisebb fáradtsággal is elérhetjük. 

 

Ótátrafüredről a Nagyszalóki-csúcsra ForrĂĄs: Nagy Árpád
Ótátrafüredről a Nagyszalóki-csúcsra
Kép forrása: Nagy Árpád

Galériáért katt a képre!

 

2. Az elágazást elhagyva a ritkás erdőben folyamatosan emelkedő keskeny ösvényen jobbról elhaladunk az egykori sípálya teteje felett, majd kisvártatva a Miksa-magaslat (Slavkovská vyhliadka, 1550 m) kilátójánál találjuk magunkat. Itt érjük el első ízben a gerincet, melyről szép kilátás nyílik északkelet felé az alattunk fekvő Nagy-Tarpataki-völgyre (Veľká Studená dolina), a völgy hátterében pedig a Magas-Tátra keleti részének csúcsaira. A Miksa-magaslattól a gerinc déli oldalán az eleinte törpefenyőben, majd nyílt terepen vezető sziklás, egyenletesen emelkedő szerpentinen megyünk tovább. A törpefenyőket hátrahagyva az addig kanyargós út egy-két rövid kitérőtől eltekintve nagyrészt kiegyenesedik, és a szinte összefüggő törmelékmezőből álló hegyoldalt északon lezáró Csorbás-gerinccel párhuzamosan érkezik meg a Nagyszalóki-csúcs előormának tekinthető Király-orr (Slavkovský nos, 2272 m) közelébe.

3. A kisebb kőrakással jelzett magaslatot jobbról kerüljük meg, mögötte a gerinc széles, lapos nyerget alkot. Utunk utolsó része a nyeregből a csúcstömb bal oldalán, törmelékes sziklatömbök között szerpentinezve vezet fel Nagyszalóki-csúcsra (2452 m), melyről minden égtáj felé szép kilátás nyílik. Nyugatra a Kis-Viszoka (Východná Vysoká) és a Bibircs (Bradavica) négyágú csúcsa, valamint a Gerlachfalvi-csúcs (Gerlachovský štít) emelkedik, északra alattunk terül el a Nagy-Tarpataki-völgy szerteszét látható kisebb-nagyobb tengerszemeivel, keletre pedig a Közép-orom (Prostredný hrot), és mögötte a Lomnici-csúcs (Lomnický štítí) uralja a látóhatárt. A terjedelmes kilátócsúcsot 1664. július 16-án három társával együtt id. Buchholtz György mászta meg elsőként.

 

Ótátrafüredről a Nagyszalóki-csúcsra ForrĂĄs: Nagy Árpád
Ótátrafüredről a Nagyszalóki-csúcsra
Kép forrása: Nagy Árpád

Galériáért katt a képre! 

Hirdetés