Orfalu Rókagomba tanösvény Túra

Az Orfalu Rókagomba tanösvény Túra hossza 6 Km. Az útvonal szintemelkedése 156 m, szintideje 3 Óra, nehézsége Könnyű. Az útvonal Magyarország területén található.
Hirdetés

Orfalu egy Őrségi viszonylatból nézve meglehetősen nagy dombokkal körülvett, elszigetelt kis település a Szlovén határ közelében. Jelenleg mindösszesen 68 fő lakosa van. A lakosság aktív keresőképes része Szentgotthárdi üzemekben dolgozik, és így a községben meglehetősen lecsökkent az élet. A Rába-vidéki Szlovén Kulturális és Turisztikai egyesület nagy erőkkel próbája fellendíteni az idegenforgalmat a környéken, és egészen ötletes programok vannak itt születőben. A környék egyszerűen lenyűgözően szép, így már csak ezért is érdemes mindenképpen ellátogatni ide. Pláne ha még valamilyen programba is bekapcsolódhatunk.... Valami borzongatóba...... Na, kezd már érdekessé válni?

 


Orfalu Rókagomba tanösvény

1. A község megközelíthető autóval, vagy busszal is, ha több napig szeretnénk itt élvezni a nyugalmat akkor szálláshelynek az Orfalusi vendégházat, a Csupor-Major vendégházat, a Pagony pihenőfarmot, vagy a prémium kategóriát képviselő, közeli Apát Hotelt vehetjük számításba. A buszról leszállva a Moha Füveskert és Teaház előtt találjuk magunkat, ahol sajtműhely is működik de csak szerdától vasárnapig próbáljunk ide látogatni, hétfőn és kedden nincs nyitva.

Moha Füveskert és Teaház Forrás: Nyáry Tamás
Moha Füveskert és Teaház
Kép forrása: Nyáry Tamás
Galériáért katt a képre!

 

2. A buszmegállót és a teaházat elhagyva a sárga kereszt jelzésen pár lépés után megnézhetjük a haranglábat, amely az Őrségre jellemző szoknyás harangláb. Ezt követően a piros négyzet jelzésre kanyarodunk, és átsétálunk a tájházhoz. Az első dolog amit meglátunk, egy méretes turisztikai információs tábla: Szellemek útja! Menekülés a boszorkányság, és a hiedelmek világába.

Szellemek útja! 4 km-es borzongató tanösvény Forrás: Nyáry Tamás
Szellemek útja! 4 km-es borzongató tanösvény
Kép forrása: Nyáry Tamás
Galériáért katt a képre!

 

Hát majdnem el is dobtam a túrabotot, amikor kiderült, hogy egy 4 km hosszú tanösvény veszi itt kezdetét amely az erdőben kanyarogva kis boszorkányt formázó jelzésekkel kalauzolva vezet végig a szlovén népi lidérces hiedelmeken. Évente egyszer októberben éjszakai túrát is szerveznek, és akkor találkozhatunk a boszorkányokkal, szellemekkel, lidércekkel vagy akár az ördögökkel is. 

3.  A tájház nagyon szépen ki van csinosítva, az egész körülötte lévő kerttel együtt, érdemes belülről is megtekinteni. A jelzett út a kert mellett halad el, majd egy kis emelkedő után az erdőben folytatódik. Valójában 2 tanösvény is elérhető itt, a másik a Rókagomba tanösvény, mely nevéhez méltóan a mezők gombavilágát, a helyi erdőségeket, és a tájjal harmonizáló gazdálkodást mutatja be.

Az ösvény az erdőben folytatódik Forrás: Nyáry Tamás
Az ösvény az erdőben folytatódik
Kép forrása: Nyáry Tamás
Galériáért katt a képre!

 

Egy dombháton vezet utunk rövid ideig szintben, aztán ereszkedni kezdünk a Hársas-patak völgyébe. Egy rövid szakaszon a piros sáv jelzéssel is találkozunk, de aztán le kell róla térni balra, a tanösvény táblák jól mutatják az irányokat. Még egy kis ereszkedés után kiérünk az erdőből és egy nagy kiterjedésű mezőre érünk a völgy alján, ahol keresztezzük a patakot is.

 

4. Idillien szép ez a rét és nagyon nagy nyugalmat áraszt, talán a körülölelő fenyőerdőknek köszönhető, hogy alpesi hangulata van, vagyis inkább hamisítatlan őrségi. Aki többször járt már erre, az biztosan tudja, mire gondolok. Az ösvény az erdőszélen kerüli a rétet szélesen jobbra kanyarodva. Egy darabon még követjük a rétet, de aztán mindkét oldalon zár az erdő, és a következő táblánál megismerhetjük a helyi szukcessziós folyamatokat, vagyis a növénytársulások egy irányba fejlődésének folyamatát a szezonális ingadozással szemben..

Idillien szép ösvény - jól kitáblázott útvonallal Forrás: Nyáry Tamás
Idillien szép ösvény - jól kitáblázott útvonallal
Kép forrása: Nyáry Tamás
Galériáért katt a képre!

 

5. A következő erdőszélen egy tanya épületeihez érkezünk, aztán balra kanyarodva, a patak völgytől távolodva egy almafákkal tarkított mezőn emelkedünk fel Apátistvánfalva házai közé.

Itt most egy kulturális látványossághoz érkezünk, nevezetesen a volt határőr laktanyából átalakított határőr múzeum és emlékhelyhez. A nevéből adódóan adja magát, hogy a határőrök életébe tekinthetünk be, de akár interaktív módon a bőrükbe is belebújhatunk, az egyenruhák felpróbálhatóak. Természetjáró TEKA kártyával kedvezményes a belépő.

 

Apátistvánfalva határőr múzeum és emlékhely Forrás: Nyáry Tamás
Apátistvánfalva határőr múzeum és emlékhely
Kép forrása: Nyáry Tamás
Galériáért katt a képre!

 

6. További 5 perc séta után megérkezünk a falu központjába, ahol megtaláljuk a templomot a helyi buszmegállót, a boltot, szóval mindent, ami egy faluban előfordul. Apátistvánfalva Orfaluval ellentétben egy dombtetőn épült, így utunk hátralevő részén az Orfaluba menő aszfalt úton ereszkedünk le a dombról, mégpedig elég meredeken. A szemközti domboldalon feltűnik az Apát Hotel tekintélyes épülete, visszafelé nézve, különösen a völgy aljából a templom magasodik a dombtetőn, mégpedig igen monumentálisan, látványosan. A hotel mellett elhaladva van még egy kanyarnyi emelkedőnk is hátra aztán ismét ereszkedve visszaérkezünk a teaházhoz.

 

Apátistvánfalvai templom Forrás: Nyáry Tamás
Apátistvánfalvai templom
Kép forrása: Nyáry Tamás
Galériáért katt a képre!

 

7. Ha sikerül itt hosszabb időt eltölteni, akkor mindenképpen javasolt ellátogatni Orfalu másik híres látványosságához, a Fekete-tóhoz, amely szigorúan védett terület és nagyon különleges növényfajok, köztük rovarevő növények is találhatóak itt. A tó lápvidéke a korábbi rongálások miatt körbe van kerítve és csak nemzeti parkos engedéllyel és vezetéssel látogatható, de érdemes előre egyeztetni. Ha már a hiedelmeknél kezdtük, akkor befejezésképpen ennek a tónak is van egy borzongató legendája, a monda szerint itt egy templom állt, amelyet egy átok hatására elnyelt a láp. Állítólag éjfélkor lehet hallani a harang kongását. Hogy mi volt ez az átok, érdemes kideríteni. Látogass el te is ide!

 

Forrás: Nyáry Tamás, azaz az Ügyeletes Nagy Fehér Jelvényes Túravezető Pajtás.... szükségszerű rövidítésben csak egyszerűen Nagyfehér az Equinox Trekking Club nagyvezíre. Kedvence minden, amire fel lehet mászni. Domb, hegy, ferrata, csak a végén legyen kilátás. További túrái: www.trekk.hu

Hirdetés
Hirdetés