Oravicapusztáról a Bobróci-hágón át a Rét-hegyre Túra

Az Oravicapusztáról a Bobróci-hágón át a Rét-hegyre Túra hossza 9 Km. Az útvonal szintemelkedése 900 m, szintideje 3 Óra 30 Perc, nehézsége Közepes. Az útvonal Szlovákia területén található.
Hirdetés

Indulási hely: Oravicapuszta (Oravice, 800 m, 49.298592°, 19.747242°)

Érkezési hely és legmagasabb pont: Rét-hegy (Lúčna, 1653 m, 49.236612°, 19.766758°)

Időkalkulátor a Rét-hegyre: Oravicapuszta – Holt-nyereg eá. (Rázc. pod Umrlou, 897 m, 45 p) – Bobróci-hágó (Bobrovecké sedlo, 1356 m, 1 ó 45 p) – Rét-hegy (1 ó).

Összesen: 3 ó 30 p. Vissza: 3 ó.

 

 

Itiner

1. A Liptói-Tátra északi részén Vitanova községhez tartozó Oravicapuszta település termálfürdője mellett indul dél felé a kék jelzésű turistaút (800 m). Kényelmes aszfaltozott út vezet Árva leghosszabb völgyébe, a mészkőből és dolomitból felépülő Árvai-Bobróci-völgybe (Bobrovecká dolina). Az enyhén emelkedő, fás-ligetes területekkel megszakított hatalmas tisztásokon át vezető út keresztezi az Árvai-Bobróci-völgy és a Száraz-völgy (Suchá dolina) elágazásában elterülő Vanička nevű rétet, melyről gyönyörű kilátás nyílik délnyugatra, az Oszobita (Osobitá, 1684 m) mészkőcsúcsára. Az út ezután hamarosan beér az erdőbe, elmegyünk a Holt-nyeregre (Umrlá) vezető piros jelzésű turistaút elágazása mellett (897 m).

2. Továbbra is a kék jelzést követve az aszfaltozott út hamarosan véget ér, és széles, kavicsos erdei út váltja fel. Nagyjából a völgyben vezető út felénél egy szép sziklaszűkülethez érkezünk, ahol a turistaút egy rövid szakaszon átmegy a patak bal partjára, majd egy újabb hídon ismét a jobb partra jutunk. Az erdős völgyben, annak is inkább keleti oldalán folyamatosan emelkedünk felfelé, az emelkedéssel párhuzamosan a völgy fokozatosan szűk vályúvá szűkül össze. A gerinchez közeledve az egyre meredekebb hegyoldalon rövid szerpentineken jutunk egyre magasabbra, majd ezt a rövid kanyargós részt leküzdve a legfelső részén már füves ösvényen érkezünk meg a Tátra főgerincének észak felé elágazó mellékgerincén található a Bobróci-hágóba (Bobrovecké sedlo, 1356 m).

 

Oravicapusztáról a Bobróci-hágón át a Rét-hegyre ForrĂĄs: Nagy Árpád
Oravicapusztáról a Bobróci-hágón át a Rét-hegyre
Kép forrása: Nagy Árpád

Galériáért katt a képre!

 

3. 2008 előtt a Bobróci-hágóból észak felé indulva egy akkoriban zöld jelzésű turistaúton fel lehetett jutni a közelben emelkedő Bobróci-hegyre (Bobrovec, 1658 m), és azon túl a Juráni-nyeregbe (1382 m), de 2008. június 15-én a nagyragadozók (elsősorban a medvék) védelme és a turisták biztonsága érdekében ezt a turistautat megszüntették. Ezzel egyidőben új nyomvonalra helyezték át a Bobróci-nyeregből a Rét-hegyre (1653 m) vezető turistautat, amely jelenleg a gerinc keleti, lengyel oldalán vezető sárga jelzésű turistaúthoz csatlakozva, kis kitérővel érkezik meg Rét-hegy törpefenyőkből éppen csak ki-emelkedő sziklás kúpjára. A Rét-hegyről szép kilátás nyílik a Liptói-Tátra főgerincére. A látóhatár közepén emelkedő Volovectől (Volovec) balra a Jakubina (Jakubiná), jobbra a Rohácsok csúcsai, azokon túl pedig szinte a teljes főgerinc belátható, de csábító a kilátás a Rákonyon keresztül a Volovecre vezető Hosszú-hát (Dlhý úplaz) nevű gerincen vezető turistaútra is.

 

Oravicapusztáról a Bobróci-hágón át a Rét-hegyre ForrĂĄs: Nagy Árpád
Oravicapusztáról a Bobróci-hágón át a Rét-hegyre
Kép forrása: Nagy Árpád

Galériáért katt a képre!

 

Hirdetés