Nosal - Szép kilátópont a város közelében

Nosal - Szép kilátópont a város közelében

Nagy Árpád
Nagy Árpád
A Nosal - Szép kilátópont a város közelében hossza 2.5 Km. Az útvonal szintemelkedése 210 m, szintideje 1 Óra, nehézsége Könnyű. Az útvonal Lengyelország területén található.
Hirdetés

A Zakopane és Kuźnice között magasodó Nosal-hegy neve Zakopane rendszeres látogatói között bizonyára ismerősen cseng, de a legtöbb turista a városból a Halastó (Morskie Oko) felé vezető út városi szakaszán, az Oswald Balzer utcában télen rendszeresen előforduló forgalmi dugókkal azonosítja. A Gáspár-csúcs (Kasprowy Wierch) északnyugati gerincének végső kiemelkedésén egykor ugyanis egy rövid, de nagyon meredek, felvonóval is ellátott sípálya működött, melyet néhány évvel ezelőtt megszüntettek. Jelenleg csak az egykori sípálya alsó, lankásabb részén lehet síelni a Nosal síközpontban, ami miatt a téli szezonban valóban nem egyszerű errefelé a közlekedés.
A Nosal nevét magyarul Ormányosnak lehetne fordítani, ezt az elnevezést az északnyugati sziklák orrszerű formájáról kapta.

Utak a Nosalra

A Nosal-hegy nem csak a sípályából áll, a sziklatömb két irányból is megközelíthető legmagasabb pontja (1206 m) nyáron a kezdő tátrai turisták ideális kirándulóhelye. Mindkét irányból oda-vissza is megtehető a túra, illetve természetesen körtúraként is felmehetünk a Nosal tetejére, ehhez csak azt kell előre eldönteni, hogy felfelé szeretnék lépcsőzni, vagy inkább lefelé vállaljuk be a hosszú lépcsősort.
A kényelmesebb megoldás a Kuźnicéból (1017 m) induló zöld jelzésű turistaút, amely egy ideig együtt fut a Gąsienica-völgybe (Dolina Gąsienica) vezető kék jelzéssel, majd kb. 15 perc elteltével a két jelzés különválik. Néhány perc múlva elérjük a Nosal-hágót (Nosalowa Przełęcz, 1103 m), ahol a jobbra elágazó sárga jelzésen leereszkedhetünk az Olczai-völgybe (Dolina Olczyska), a zöldön maradva viszont egy kisebb emelkedőt leküzdve hamarosan (Kuźnicéból kb. 45 perc alatt) felérünk a Nosal legmagasabb pontjára (1206 m). 

Nosal  Szép kilátópont a város közelében-1
Kilátás a Nosalról
Nosal Szép kilátópont a város közelében-1
Forrás: Sulcz Móni

Pihenő és naplemente a Nosal tetején

A tetőn viszonylag tágas hely van leülni, nézelődni, és gyönyörködni a széles kilátásban, kedvező időjárási körülmények között erről a nem túl magas, de szerencsés fekvésű kilátópontról a Giewonttól a Koszysta csúcsáig terjedő széles kilátásban lehet részünk. Mivel városközeli túrától van szó, ezért a Nosal csúcsán napközben általában meglehetősen nagy a forgalom, ezért érdemesebb a délutáni vagy a kora esti időpontra tervezni a túrát, amikor szerencsés esetben egy látványos – a fotósok körében kedvelt témának számító – naplementét is megörökíthetünk, a lenyugvó nap sugarai vérvörös takarót borítanak a Tátrára, melyet keretbe foglal a Giewont baljós hangulatot árasztó északi fala és a nap utolsó sugaraiban fürdőző Sas út (Orla perć) gránit csúcsai. Ezért a látványért sokan több órán át képesek a Nosal tetején üldögélni.

Nosal  Szép kilátópont a város közelében-2
Napnyugta a Nosalról
Nosal Szép kilátópont a város közelében-2
Forrás: Sulcz Móni

Nem szabad azonban figyelmen kívül hagyni, hogy a Nosal sziklacsúcsán nincsenek korlátok, ezért a nemzeti park arra kéri a látogatókat, hogy ne menjenek közel a szikla délnyugati pereméhez, amely szinte függőleges fallal szakad le a Sebes-völgybe (Dolina Bystrej). A Nosal legnagyobb, akár 50 m magas sziklafalain sajnos rendszeresek a balesetek, melyek elsősorban a mészköves-dolomitos talajon szép számban elődforduló havasi gyopár fotózása közben érik a turistákat, de a Nosal sajnos az öngyilkosságra készülők körében is meglehetősen népszerűnek számít. A gyopár mellet nagy számban előfordul itt cifra kankalin (Primula auricula), valamint az orchideafélék közé tartozó, Lengyelországban ritkaságnak számító légybangó (Ophrys insectifera L.) és az egylevelű lágyvirág (Malaxis monophyllos (L.) Sw.). A Nosal tömbjének északnyugati lejtőjén található a Nosal-lyuk (Dziura pod Nosalem) nevű, turisták számára nem látogatható barlang, a nyugati, a Sebes-völgybe ereszkedő sziklafalakon pedig valaha népszerű sziklamászó utak vezettek a Nosal tetejére, amely a Tátrai Önkéntes Mentőszolgálat (TOPR) hegyimentőinek kedvelt gyakorló terepe volt egészen addig, amíg a Tátrai Nemzeti Park (TPN) be nem tiltotta ott a sziklamászó tevékenységet.

Vissza Zakopanéba

Miután kigyönyörködtük magunkat, már csak egy nem túl hosszú, de minden lépésnél figyelmet igénylő ereszkedés vár ránk a csúcsról vissza a városba, a II. János Pál pápa körforgalomhoz (Rondo Jana Pawla II) vezető Słowacki-sétányra (Bulwar Słowackiego). A turistaút rövid távja ellenére meglehetősen meredeken ereszkedik le a hegyről, és a jól kiépített, de a nagy számú turista cipőjének köszönhetően szinte simára koptatott mészköveken fokozott figyelmet érdemel. Útközben néhány kisebb kilátóponton lehetőség van megpihenni, majd folytatni a lépcsőzést a térdeket nem kímélő „lépcsőházban”…

A túra – Kuźnicéból a Nosalra majd leereszkedés a Słowacki-sétányra – távja 2,5 km, menetidő kb. 1 óra, szintkülönbség +210/-250 méter, nehézsége könnyű túra.

Hirdetés