Normafa és Makkosmária

Normafa és Makkosmária

Nyáry Tamás
Nyáry Tamás
A Normafa és Makkosmária hossza 8.7 Km. Az útvonal szintemelkedése 328 m, nehézsége Könnyű. Az útvonal Magyarország területén található.
Hirdetés

Normafa és Makkosmária. No meg a Csacsi-rét

Elhiszed, ha azt mondom, hogy a Normafán a legzsúfoltabb szép időben is van olyan ösvény, amit kevesebben járnak? Ha nem, hát olvasd el ezt a leírást, és aztán járd be saját magad is. Nagyon is megéri. A túra során végigsétálunk a Normafa gerincén a János-hegyig egy kevésbé felkapott ösvényen, majd leereszkedünk a Virág-völgybe és a Makkosmáriai kegytemplomnál is tiszteletünket tesszük. Végül a Csacsi-réten át visszatérünk a síházhoz és berétesezünk! Indulhat?

A titok a kék kereszt jelzés! Keresd meg a kiindulópontját a székelykapu mögött, és már indulhatunk is. Az ösvény az aszfaltos úttal párhuzamosan, de nagyjából 50 méterrel beljebb az erdőben halad. Sár csak nyomokban fordul elő, az ösvényt puha avarréteg borítja. Ideális egy kis erdőmerüléshez. 

Az út mentén először az erdei iskola padjait találjuk meg, aztán közelebb húzódva az országúthoz egy Mária kegyhelyhez érkezünk, ahol a leírások szerint korábban az Erzsébet térdeplő állott, amely egy emlékhely volt Erzsébet királynő tiszteletére. Ezt a térdeplőt és az Erzsébet szobrot ellopták, most emléktábláról olvashatunk el két anekdotát, amelyek a királynő itt tartózkodásának történeteiről szólnak. 

János-hegy, Erzsébet-kilátó

Fedett esőkunyhó és tűzrakóhely is van itt. Rövid pihenő után folytatjuk a sétát és megérkezünk a libegő felső állomásához. Tíz perc lépcsőzéssel feljutunk az Erzsébet-kilátóba és megcsodáljuk a pazar körpanorámát.

Normafa és Makkosmária-2
Kilátás a kilátóból
Normafa és Makkosmária-2
Forrás: Nyáry Tamás

Normafa és Makkosmária-3

Az Erzsébet kilátó
Normafa és Makkosmária-3
Forrás: Nyáry Tamás

A Béka-tó

A túrát a piros jelzésen folytatjuk nyugati irányba. Pár perc után fakorlát szegélyezi az ösvényt és egy kiépített lépcső vezet lefelé. Itt érdemes lemenni és egy kitérőt tenni a Béka-tóhoz, amely kis mérete ellenére a Budai-hegység legnagyobb természetes tava. 

Normafa és Makkosmária-5
A Béka-tó
Normafa és Makkosmária-5
Forrás: Nyáry Tamás


Létezését a medrében felhalmozódott agyagnak köszönheti, amely nem engedi elszivárogni a vizet a mészkő rétegekbe. Kellemes turista pihenőt, asztalokat, padokat is találunk itt. Egy másik lépcsőn visszamászunk a jelzett ösvényre és ereszkedünk tovább.

Lassan Budakeszi határába érkezünk, és innen már látszik a templom tornya. Rövid sétával meg is közelítjük. A templomot egy régen itt álló tölgyfára akasztott szentkép emlékére építették, melyhez csodatévő gyógyulások történetét kötik. Az azóta elpusztult fa ágát ma is őrzik a templomban. A templom körüli réten számos pihenőpadot, tűzrakóhelyet és egy fedett esőbeállót is találunk.

Makkosmária

Normafa és Makkosmária-4
A Makkosmáriai kegytemplom
Normafa és Makkosmária-4
Forrás: Nyáry Tamás

A kék Mária úton folytatjuk a túrát, egy kicsit már felfelé. A tisztástól nem messze egy barlang üreget fedezhetünk fel, ez is egy, a Frank-hegyi piktortégla üregekhez hasonló bányajárat, amelyből agyagot bányásztak a festékek fedőképességének fokozására. 

Az ösvényen nem sokára ismét egy pihenőhelyhez és esővédő kunyhóhoz érünk, ez a Csacsi-rét. Hogy miért ez a neve, az ködös homályba vész, ha esetleg tudod, írd meg nekünk. Minden esetre itt lehet egy jót pihenni, mielőtt visszaérkezünk a Normafára.

Csacsi-rét

Normafa és Makkosmária-6
A Csacsi-rét
Normafa és Makkosmária-6
Forrás: Nyáry Tamás

Ami már igazán nem egy nagy távolság. Negyed óra alatt vissza is érkezünk, és aztán jöhet a rétesezés a síház mögötti büfében, miközben gyönyörködünk még egyet a szép kilátásban.
 

Hirdetés