Nagy-völgy túra: A Cicőke és Kalakocs sztori

Nagy-völgy túra: A Cicőke és Kalakocs sztori

Nyáry Tamás
Nyáry Tamás
A Nagy-völgy túra: A Cicőke és Kalakocs sztori hossza 17.6 Km. Az útvonal szintemelkedése 496 m, szintideje 7 Óra, nehézsége Közepes. Az útvonal Magyarország területén található.
Hirdetés

Bernecebaráti Árpád-kori település a Börzsöny északnyugati lábánál. Következésképpen egy olyan hely, ahová kevés turista vetődik el, pedig sok látványosság van már a faluban is, de innen indulva tehetünk egy nagyon szép, közepesen hosszú, nem túl nehéz körtúrát a hegygerincen. A címet pedig nem Lázár Ervin találta ki! Rövidesen fény derül a titokra.

​Bernece és Baráti? Hogyan jutok oda?

A két Árpád-kori település Bernece és Baráti az 1920-as években olvadt össze. Területén egy méretes domb emelkedik, melyen a vaskorban földvár állott, most pedig a Nagyboldogasszony templom, ahová mindenképpen érdemes fellépcsőzni. Autóval az utcán tudunk parkolni. Busszal Szobról lehet ide utazni, ami pedig elérhető vonattal Budapest, illetve Vác felől.

​ Kellemes gerinctúra lankás emelkedőkkel

​A Máriácska, avagy a sziklatemplom


A templomhegytől indulunk a faluból kifelé. Ha nem elég a lila Mária, a zöld bicikliút és a sárga kereszt jelzés, akkor még a matracszállás tábláit is követhetjük, ami valójában a szépen felújított Domszky Pál erdészház, és ebben tényleg matrac szállás működik. Az erdészház mellett nem messze a sziklába vájt Mária kegyhelyet találunk, ezt hívják sziklatemplomnak, ami nem templom, hanem csak egy kőfülkébe épített szobor. Mellette egy nemzeti parkos tábláról okosodhatunk a Bernece-völgy vulkáni kialakulásáról, némileg az élővilágról, és a környék számos mondájának főszereplőjéről, Sisa Pista betyárról.

Nagy-völgy túra: A Cicőke és Kalakocs sztori-2
A Máriácska sziklatemplom
Nagy-völgy túra: A Cicőke és Kalakocs sztori-2
Forrás: Nyáry Tamás

​Világháborús emlékek az erdőben

Kissé tovább haladva a völgyben elágazáshoz érkezünk, ahol a sárga kereszt jelzés a hegy felé indul, erre folytatjuk a túrát. Ez már a Varjas-hegy egyik hosszú mellékgerince. Rövid ideig meredekebben haladunk felfelé, de rövidesen lankásabbá válik az út és innen már sehol sem lesz meredekebb szakasz. A gerinc meghitten csendes és szép, szinte el sem hiszi az ember, hogy hajdan véres csaták színhelye volt. Erről árulkodnak több helyen is a katonasírok az erdőben, amelyeken friss koszorút is lehet találni. 1944-ben egy segélyhelyen a sérült katonák parancsnokát lőtték itt agyon. (bernecebarati.hu)

​A Belső- és a Külső tavak az erdőben

Magasabban a hegyháton, nem messze egymástól két tavat találunk, ezek e a Belső- és a Külső tavak, kis kiterjedésű náddal határolt mocsaras területek, de magas védettséget élveznek, mert mindkettő körül van kerítve. A mezők páratlanul szépek. Kicsit tovább haladva egy keresztet is találunk, amely egy Kanásznak állít emléket, akit itt gázolt le egy vadkan. (bernecebarati.hu)

​A Tótok-útján a főgerincen

Nem sokára elérjük a Varjas csúcsát, ahol találkozunk a sárga jelzéssel. Ez az út a Tótok útja nevet viseli. Kényelmes esővédő és turista padok biztosítanak egy kis pihenési lehetőséget. Mielőtt azt hihetnénk, hogy a Varjas egy csúcs, kis körbenézés után kiderül, hogy egy nyeregben vagyunk és utunk kelet felé még mindig emelkedve folytatódik, de eztán sem lesznek meredek szakaszok. Éppen pontban 1 kilométert kell megtennünk, hogy elérjük a túránk legmagasabb pontját.

A Cicőke

Igen, a rejtély egyik felére fény derül. Az 525 méter magas Cicőke csúcsán állunk. Egy faoszlop jelzi a hegycsúcsot, és egy történet is kirajzolódik, az oszlop oldalán neveket olvashatunk. Az 1980-as évek elején alakult itt meg a Lokomotív Turista egyesület Cicőke csoportja, amely aztán számos teljesítménytúrát, tájékozódási túraversenyt népszerűsített, és szervezett. (geocaching.hu) 

Nagy-völgy túra: A Cicőke és Kalakocs sztori-5
A Cicőke csúcsa
Nagy-völgy túra: A Cicőke és Kalakocs sztori-5
Forrás: Nyáry Tamás

A csúcson érdemes kicsit elidőzni, a fák között szép kilátás nyílik a Kemence-patak völgyére. A hegyről a másik oldalon kezdünk leereszkedni és visszatérve a sárga jelzésre a Lopona-fő nyeregbe érkezünk, ahol a piros jelzésre kanyarodva északi irányban folytatjuk a túrát. Ez a szakasz a legmeredekebb. A Lopna-hegy kúpját is érintve haladunk lefelé egészen a Nagy-völgy aljáig. Ebben a völgyben kezdtük a falu szélén a túrát, és itt halad az egyik Börzsönyön átkelő bicikli út is, amely Bernecebarátiból indul és Drégelyvár nyergét, majd a Pénzásás-nyerget érintve érkezik meg Nagyorosziba. Nagyon kellemes hangulatú erdészeti út számos kerékpáros pihenővel, ahol esőkunyhók is vannak.

​Hogy jön a képbe Kalakocs?

Az Oszlopo-forrás mellet érkeztünk a völgybe, itt rögtön van egy pihenőhely. Utunkat a völgyben nyugat felé folytatjuk, és 1 kilométer séta után eljutunk a következő pihenőhöz, amely egy mellékvölgy bejáratánál található. Ez a Kalakocs-patak völgye. A patak itt folyik a Nagy-völgyi patakba, és kényelmes padokon pihenhetünk egy jót. 

Nagy-völgy túra: A Cicőke és Kalakocs sztori-6
Pihenő a Nagy-völgyben
Nagy-völgy túra: A Cicőke és Kalakocs sztori-6
Forrás: Nyáry Tamás

Ez egy elágazás is, a zöld jelzés meredeken felkapaszkodik innen a szemközti hegygerincre, ahol eléri a börzsönyi kék jelzést, majd tovább halad Hont-felé. Az viszont egy másik túra, és mi maradunk a völgyben, ahol kényelmesen visszasétálunk a kiindulópontra. Ezen a szakaszon még egy pihenőt érintünk, ez a Bábaasszony rétje, ahol ugyanolyan esővédő ház áll, mint az előző két helyen.

Hirdetés
Hirdetés