Mohar csúcstúra Túra

A Mohar csúcstúra Túra hossza 10 Km. Az útvonal szintemelkedése 929 m, szintideje 4 Óra 30 Perc, nehézsége Közepes. Az útvonal Ausztria területén található.
Hirdetés

Javasolt időszak: június – október

Könnyű ugyanakkor különösen szép panorámákkal tarkított túra az alpesi legelők csodálatos világába. A Mohar a Nemzeti Park egyik legszebb csúcsa, ahonnan egyedülálló kilátás nyílik. Ez a panoráma túra egy olyan csúcsra vezet el, ahonnan az egész alpesi hegygerincet és a Dolomitokat is látni lehet. 

Számos népi legenda kering a Moharról. Állítólag egy 1348-as hegyomlásig magasabb volt, mint a Grossglockner! Nem hiszi? De nem éppen ezek a legendák bűvölnek el minket, hiszen nem tényeket sorolnak, hanem régen letűnt korok szellemét idézik fel? Ilyenek az egykori aranymosás maradványai. Itt fennmaradt néhány épületrom és salakhányó. Egy kitérő a „Waschganghoz” pont emiatt ad különleges fényt ennek a túrának. Remek, hogy ilyen könnyen fel lehet jutni a csúcsra és mindezt az Astental és az Albitzen csodálatos alpesi legelőin keresztül. Mint kilátópont a Mohar biztosan egyedülálló.

Kiindulópont: Sadnighaus, Astental
A túra végpontja: visszatérünk a Sadnighaushoz, vagy a Glocknerblick fogadónál fejezzük be utunkat.


Itiner

1. A Sadnighaus-tól követjük a gazdasági utat egészen addig felfelé, míg egy utolsó balkanyarral nem fordul a völgy felé. Néhány méterre innen (elágazás – 153 sz. út) jobbra letérünk a kocsiútról és követjük a meredek szerpentinekkel tűzdelt emelkedőt a Göritzer Törl irányába. Az ÉNY-i hegygerincen egyre nagyobb panorámában lesz részünk.

2. A meredek déli oldalon haladunk tovább a Mohar keresztjéig és a másik oldalon lefelé a Glocknerblick fogadóig. A Glocknerblick parkolójától a 152 sz. úton megyünk tovább 50 méterrel később balra tartunk és egy kapun áthaladva ismét egy gazdasági úton találjuk magunkat, ami levezet az Asten völgyébe. (Astental) ezt az utat követve könnyedén visszaérünk a Sadnighaushoz.

Mohar kápolna Forrás: Nationalpark Region Hohe Tauern, Fotograf: Tine Steinthaler
Mohar kápolna
Kép forrása: Nationalpark Region Hohe Tauern, Fotograf: Tine Steinthaler


Megközelítés: a Mölltal-főúton haladunk egészen Mörtschachig. Asten felé le kell térni és az aszfaltozott úton eljutunk egészen a Sadnighausig.

Parkolás: parkoló a Sadnighaus mellett található.

Tömegközlekedés: a Nemzeti Park Wanderbuszáról érdeklődjön az információs irodákban.

 

Szerző és forrás:
Szerző: Nationalpark-Region Hohe Tauern
Létrehozva: 2010.03.10
Módosítva: 12017.06.14
Forrás: Kärnten Hohe Tauern

Hirdetés
Hirdetés