Menü

sportág: TÚRA    táv: 9,2 km    szintemelkedés: 191 m    szintidő: 4 óra     nehézség: Könnyű

Mamutfenyők és kegytemplom az erdőben

Ha azt mondom Budakeszi, biztos hogy a Vadaspark jut eszedbe. Pedig van itt más látnivaló is, amelyeket egy túrára felfűzve, vagy helyszínenként külön-külön is be tudsz járni. Na de hát ha túraajánlóról beszélünk, akkor fűzzük fel őket szép sorban, igazán megéri. A busz végállomást nagyon egyszerűen meg tudjuk közelíteni, Budapestről már 2 buszjárat is érkezik ide, az egyik Hűvösvölgy felől, a másik Budaörsöt érintve.

 

Budakeszi - Mamutfenyők - Makkosmária túra

1. A végállomástól 10 perc sétával elérhető a két mamutfenyő, így érdemes rögtön itt kezdeni és kigyönyörködni magunkat. A Mária út jelzéssel ellátott Munkácsi Mihály utcán sétálunk északnyugat felé és az utca végi kanyarnál átsétálunk a kis fahídon, ahol egy tábla jelzi is, hogy itt vannak a mamutfenyők.


A kis fahíd a mamutfenyők felé Forrás: Nyáry Tamás 

2. Átsétálva a hídon már meg is pillantjuk őket, nem igazán lehet nem észrevenni jellegzetes formájukat. Amikor közelebb megyünk, akkor jönnek ki igazán a méretek. A fákat 1908-ban telepítették, ekkor 10 évesek lehettek. 2008-ban voltak 100 évesek. Jelenlegi magasságuk nagyjából 35 méter, ami még eltörpül a világ legmagasabb mamutfenyőéhez képest, amely 84 méter magas. Pillanatnyilag nem tudok ennél nagyobb vadonélő mamutfenyőről Magyarország területén.

 

Csodálatos mamutfenyők Forrás: Mozgásvilág

 


3.
A környező pihenő padokon elidőzhetünk egy kicsit, vagy ha bővíteni szeretnénk a túrát, akkor végigjárhatjuk a fenyőktől induló mesés tanösvényt, ahol a gyerekek mókás feladatokat kapnak. Azért a felnőttekre is gondolva, bizonyos táblák hátulján van néhány idősebbeknek szóló feladat is. 


A mamutfenyőktől induló tanösvény Forrás: Nyáry Tamás

 

4. A fenyők vidékét elhagyva sétáljunk keresztül a főutcán, és keressük meg a művelődési központot, ahol jobbra bekanyarodva a Kossuth Lajos utcán elcsípjük a piros kereszt jelzést. Ezen elindulva rácsatlakozunk a piros sáv jelzésre. A hegyoldalban elhagyjuk a házakat és rövidesen az erdőbe érünk, ahol jó széles sétányhoz hasonló erdei ösvényeket találunk. Több helyen pihenő padok is vannak, így közben pihenhetünk is, ha meredek lenne az út.

 

Pihenőhely a piros sáv jelzésen Forrás: Nyáry Tamás 

5. A pirosra csatlakozva már szintben, sőt egy kicsit lefelé haladva meg is érkezünk a makkosmáriai Angyalok Királynéja kegytemplomhoz. A legenda szerint 1731-ben egy csodálatos jelenés folyományaként vált szent hellyé ez a terület, és sok viszontagság után 1938 és 1947 között épült meg a jelenlegi templom. Jelenleg nagyon szép ligetes kiránduló pihenő rét van itt, fedett esőbeálló, több tűzrakóhely is várja a piknikezőket.


A makkosmáriai Angyalok Királynéja kegytemplom tornya a háttérben Forrás: Nyáry Tamás

 

6. A monda szerint egy ilyen tölgyre akasztott szentkép volt az első emlék ezen a helyen, amelynek az eredetijét a tölgyfa törzsével együtt a templomban őrzik, ennek másolata most is látható a templom bejáratától nem messze. 

 

Tölgyre akasztott szentkép Forrás: Nyáry Tamás 

7. Ha elindulunk lefelé, van egy zöld Mária jelzés, amely a lakott terület határától nem messze az erdőben kanyarogva vezet, ezt érdemes követni. Kár, hogy a lakott terület melletti szakaszán a zöld hulladék derékig ér, lefelé menet azt tartottam szerencsésnek, hogy nem rögtön az útra dobálták. Beljebb már kellemesebb a helyzet, így erdei ösvényen érhetünk el majdnem teljesen a busz végállomásig.

Zöld Mária jelzés Forrás: Nyáry Tamás 

 

Forrás: Nyáry Tamás, azaz az Ügyeletes Nagy Fehér Jelvényes Túravezető Pajtás.... szükségszerű rövidítésben csak egyszerűen Nagyfehér az Equinox Trekking Club nagyvezíre. Kedvence minden, amire fel lehet mászni. Domb, hegy, ferrata, csak a végén legyen kilátás. További túrái: www.trekk.hu

Összesítés

A Mamutfenyők és kegytemplom az erdőben hossza 9,2 km, az útvonal szintemelkedése 191 méter, szintideje 4 óra, nehézsége könnyű. Az útvonal Magyarország területén található.

GPS track letöltés: klikk ide!

Várható időjárás (hőmérséklet, csapadék, szélerősség)

Hétfő Kedd Szerda Csütörtök
°C -4 / 5 -4 / 4 0 / 5 -5 / 5
mm 0.0 0.0 0.0 0.0
km/h 10.4 20.2 4.7 11.9

Hosszabb távú, részletesebb előrejelzések: meteoplaza.info

Olvass többet: Budakeszi, Mamutfenyők, Makkosmária, túra