Liptóhutai-nyeregből a Szürke-hegyen át Bölényfaluba Túra

A Liptóhutai-nyeregből a Szürke-hegyen át Bölényfaluba Túra hossza 11 Km. Az útvonal szintemelkedése 870 m, szintideje 6 Óra 15 Perc, nehézsége Közepes. Az útvonal Szlovákia területén található.
Hirdetés

Indulási hely: Liptóhutai-nyereg (Hutianske sedlo, 905 m, 49.222955°, 19.598395°)

Érkezési hely: Bölényfalu (Zuberec, 762 m, 49.258441°, 19.612919°)

Legmagasabb pont: Szürke-hegy (Sivý vrch, 1805 m, 49.210944°, 19.642199°)

Időkalkulátor Zuberecbe: Liptóhutai-nyereg – Szürke-hegy (Sivý vrch, 1805 m, 3 ó) – Pálenica-hágó (Sedlo Pálenica, 1573 m, 30 p) – Zuberec (2 ó 45 p).

Összesen: 6 ó 15 p. Vissza: 7 ó.

 

 

Itiner

1. A Liptószentmiklóst (Liptovský Mikuláš) Bölényfaluval (Zuberec) összekötő, gépjárművel is elérhető Liptóhutai-nyeregben kezdődik a piros jelzésű turistaúton kelet felé vezető túra. A nyerget Bölényfaluból az enyhén emelkedő zöld jelzésű turistaúton érhetjük el. A Fehér-szikla erdészháztól (Horáreň Biela skala, 930 m) nagyrészt erdős, alsó részén a viharok által megtépázott terepen haladunk. A magas fenyőfák között kanyargó ösvény folyamatosan emelkedik. Keresztezünk egy patakot, majd egy kisebb rétet, melyet elhagyva délnek fordulunk, és egyre meredekebb terepen megérkezünk a füves Fehér-hágóba (Sedlo pod Bielou skalou, ~1240 m). A hágóból rövid emelkedővel juthatunk fel a közeli Fehér-szikla (Biela skala, 1378 m) ormára. Innen az ösvény a széles, füves Fehér-nyergen (Biele sedlo, 1320 m) keresztül kelet felé megy tovább. Elérjük a törpefenyőket, hosszan emelkedünk a törpefenyős gerincen, meredek szakaszok váltakoznak kevésbé meredek részekkel.

2. Kicsit később egy meredek dolomitgerincre érkezünk, melynek hol az egyik, hol a másik oldalán kígyózik a turistaút. A tagolt, gerinctornyocskákból és gödrökből álló, Soros-szikláknak (Radové skaly) nevezett, nehezebb részein láncokkal biztosított gerincen át érkezünk meg a mészkőből és dolomitból felépülő Szürke-hegy (Sivý vrch, 1805 m) sziklakupolájának tetejére. A főgerinc nyugatról első, turistaúton elérhető, törpefenyővel és mészkedvelő virágokkal borított csúcsáról szép kilátás nyílik a Liptói-Tátra nyugati részének jelentős csúcsaira, elsősorban a kiterjedt Szalatin-csoport füves-sziklás csúcsaira. Érdekesség, hogy ennek a csúcsnak a Tátra főgerincéhez való tartozását szokatlan geológiai felépítése (kristályos és üledékes kőzetek egyidejű előfordulása), valamint növényzete (ritka, melegkedvelő fajok) miatt gyakran megkérdőjelezik.

 

Liptóhutai-nyeregből a Szürke-hegyen át Bölényfaluba ForrĂĄs: Nagy Árpád
Liptóhutai-nyeregből a Szürke-hegyen át Bölényfaluba
Kép forrása: Nagy Árpád

Galériáért katt a képre!

 

3. A turistaút a csúcson északkelet felé fordul, a meglehetősen nehezen járható, láncokkal biztosított törmelékes ösvény eleinte meredeken, majd az egyre sűrűbb törpefenyőben már kényelmesebben ereszkedik le a Pálenica-hágóba (1573 m). Itt a keresztező sárga jelzésen balra fordulunk, majd meredeken leereszkedünk egy kis katlanba. Innen átharántolunk a Kecske-hát (Kozinec) gerincére, majd az erdőben a gerinc bal oldalán enyhe lejtéssel megyünk tovább. Az Éles-hát (Ostrý grúň) sziklás kiemelkedését elhagyva meredeken ereszkedünk el egy erdei útig, majd továbbra is a jelzett turistautat követve érkezünk meg Bölényfaluba (762 m).

 

Liptóhutai-nyeregből a Szürke-hegyen át Bölényfaluba ForrĂĄs: Nagy Árpád
Liptóhutai-nyeregből a Szürke-hegyen át Bölényfaluba
Kép forrása: Nagy Árpád

Galériáért katt a képre!

 

Hirdetés
Hirdetés