Kuźnicéból a Konrád-nyergen át a Konrád-púpra Túra

A Kuźnicéból a Konrád-nyergen át a Konrád-púpra Túra hossza 6 Km. Az útvonal szintemelkedése 980 m, szintideje 3 Óra 15 Perc, nehézsége Közepes. Az útvonal Lengyelország területén található.
Hirdetés

Indulási hely: Kuźnice (Kuźnice, 1019 m, 49.269496°, 19.980514°)

Érkezési hely és legmagasabb pont: Vörös-hegyek, Konrád-púp (Kondracka Kopą, 2005 m, 49.236710°, 19.932222°)

Időkalkulátor a Konrád-púpra: Kuźnice – Konrád-menedékház (Schronisko na Kondratowej Hali, 1333 m, 1 ó 15 p) – Konrád-nyereg (Kondracka Przełęcz, 1725 m, 1 ó 15 p) – Konrád-púp (45 p).

Összesen: 3 ó 15 p. Vissza: 2 ó 30 p.

 

Itiner

1. A Zakopane legforgalmasabb turistaközpontjából, Kuźnicéból induló népszerű turistautak egyike a Konrád-völgyön (Dolina Kondratowa) át a Giewontra (1894 m) vezető kék jelzésű út. Bár a Zakopane szimbólumának is számító csúcsra több útvonal vezet, közülük talán ez a kék jelzés a legkönnyebb, ennek köszönhetően bizonyosan a legnépszerűbb útvonal.

2. Az Albert-rendi nővérek kolostora mellett a kék jelzés kettéválik, itt a balra elágazó jelzésen érdemes folytatni utunkat. Elmegyünk a nagy kiterjedésű Kalata-rét (Polana Kalatówki) mellett, majd annak déli sarkánál a Konrád-völgy felé vesszük az irányt. A sűrű erdőben mérsékelten emelkedő sziklás út a fák közül kiérve törmelékes, széles erdei úttá változik, melyen hamarosan megérkezünk a Konrád-réten (Polana Kondratowa) álló, 1948-ban megnyitott Konrád-menedékházhoz.

Galériáért katt a képre!

 

3. Innen a Giewont két meredek vályújának alsó részét keresztezve továbbra is a kék jelzésen folytatjuk utunkat. A fenyőerdő hamarosan cserjékkel tarkított ritkás törpefenyvesre vált, melynek egy-egy pontjáról jól látható elsődleges célpontunk, a Konrád-nyereg, valamint jobbra egy másik lehetséges túracél, a Giewont csúcsán álló hatalmas kereszt. A kezdetben enyhén emelkedő útvonal egyre meredekebb lesz, felső harmadában néhány nagyobb kanyart ír le, majd jól kiépített sziklalépcsőkön érkezik meg a Konrád-nyeregbe.

4. Az ide látogató kirándulók nagy része az északi irányba vivő kék jelzésen a Giewont csúcsára igyekszik tovább. Mi azonban ezúttal balra, dél felé, és a sárga jelzésen nekivágunk a főgerincen található Konrád-púpra (2005 m) vezető emelkedőnek. Az ösvény a Konrád-völgy és a Kis-réti-völgy (Dolina Małej Łaki) felső részét elválasztó, Barát-lejtő (Mnichowy Upłaz) nevű széles, füves gerincen halad. Az erősen erodálódott, 2015-ben felújított turistaúton háromnegyed óra alatt érhetünk fel a Konrád-púpra (2005 m), amely a Vörös-hegyek (Czerwone Wierchy) nevű hegycsoport keletről nézve első csúcsa. A csúcsról nyugat felé indulva tovább mehetünk a Vörös-hegyeket nyugaton záró Sötét-hegyre (Ciemniak, 2096 m), míg kelet felé a Gáspár-csúcs (Kasprowy Wierch, 1987 m), azon túl pedig már a Magas-Tátra csúcsai és hágói lehetnek a célpontjaink, de a visszafelé vezető útvonalat kombinálhatjuk a Giewont csúcsára tett rövid kitérővel is.

Galériáért katt a képre! 

Hirdetés