Kuźnicéból a Giewontra Túra

A Kuźnicéból a Giewontra Túra hossza 5 Km. Az útvonal szintemelkedése 880 m, szintideje 3 Óra, nehézsége Nehéz. Az útvonal Lengyelország területén található.
Hirdetés

Indulási hely: Kuźnice (Kuźnice, 1019 m, 49.269496°, 19.980514°)

Érkezési hely és legmagasabb pont: Giewont (Giewont, 1894 m, 49.251125°, 19.933832°)

Időkalkulátor a Giewontra: Kuźnice – Konrád-menedékház (Schronisko na Kondratowej Hali, 1333 m, 1 ó 15 p) – Konrád-nyereg (Kondracka Przełęcz, 1725 m, 1 ó 15 p) – Felső-Konrád-nyereg (Wyżnia Kondracka Przełęcz, 1765 m) – Giewont (30 p).

Összesen: 3 ó. Vissza: 2 ó 20 p.

 

 

Itiner

1. Zakopane legforgalmasabb turistaközpontjából, Kuźnicéból több ismert és népszerű turistaút indul a Tátra völgyeibe, csúcsaira. Közülük is talán a legnépszerűbb a Konrád-völgyön (Dolina Kondratowa) át a Giewontra vezető kék jelzés. A csúcs más irányból is megközelíthető, de a turisták többsége mégis ezt az útvonalat választja a csúcsra történő feljutáshoz.

2. A Kuźnicéból induló kék jelzésű turistaút az Albert-rendi nővérek kolostora mellett kettéválik, az egyenesen tovább haladó köves út a nagy területű Kalata-rétre (Polana Kalatówki), az 1939-ben mindössze 150 nap alatt felépített Kalata-réti hegyi szállóhoz (Hotel Górski na Kalatówkach, 1198 m) vezet. A kék jelzés mindkét ágán a Kalata-rét déli részére érkezünk (1185 m), ahonnan a sűrű erdőben enyhén emelkedő sziklás úton a Konrád-völgy felé vesszük az irányt. Az erdőből kiérve törmelékessé váló úton hamarosan megérkezünk a Konrád-rét (Polana Kondratowa) alsó részén álló Konrád-menedékházhoz.

 

Galériáért katt a képre!

 

3. A menedékháztól továbbra is a kéken folytatjuk utunkat. A fenyőerdőt hamarosan cserjékkel tarkított ritkás törpefenyves váltja fel, innen már jól látható elsődleges célpontunk, a Konrád-nyereg, valamint jobbra mai úticélunk, a Giewont csúcsán álló hatalmas kereszt is feltűnik olykor. A kezdetben enyhén emelkedő útvonal egyre meredekebb lesz, felső harmadában néhány nagyobb kanyart ír le, majd a sziklákon folyamatosan lépcsőzve megérkezik a Konrád-nyeregbe (1725 m).

4. Innen a jobbra tovább folytatódó kék jelzésen egy törpefenyőkkel tarkított gerinc jobb oldalán megyünk tovább. A sűrű törpefenyves egyhangúságát néhol hatalmas kőgörgetegek szakítják meg, majd megérkezünk a füves Felső-Konrád-nyeregbe. Innen már kézzelfogható közelségben van a Giewont (1894 m), melyre a csúcstömb jobb oldalán vezető egyirányú, láncokkal biztosított úton jutunk fel. A Zakopane szimbólumának számító mészkőcsúcson álló 17,5 méter magas kereszt lábától szemet gyönyörködtető panoráma nyílik az 1100 méterrel alattunk elterülő Zakopanéra, valamint a Nyugati- és a Magas-Tátra csúcsaira. A csúcsról annak nyugati oldalán, a lefelé vezető egyirányú láncos úton juthatunk vissza a csúcstömb alatti elágazáshoz. Ne feledjük azonban, hogy zivatar, villámlás idején rendkívül veszélyes a csúcson vagy annak közelében tartózkodni.

 

Galériáért katt a képre!

Hirdetés