Kuźnicéból a Gáspár-csúcsra Túra

A Kuźnicéból a Gáspár-csúcsra Túra hossza 6 Km. Az útvonal szintemelkedése 955 m, szintideje 3 Óra 30 Perc, nehézsége Közepes. Az útvonal Lengyelország területén található.
Hirdetés

Indulási hely: Kuźnice (Kuźnice, 1019 m, 49.269496°, 19.980514°)

Érkezési hely és legmagasabb pont: Gáspár-csúcs (Kasprowy Wierch, 1987 m, 49.232036°, 19.981535°)

Időkalkulátor a Gáspár-csúcsra: Kuźnice – Myślenicei-tornyok (Myślenickie Turnie, 1360 m, 1 ó 30 p) – Gáspár-csúcs (2 ó).

Összesen: 3 ó 30 p. Vissza: 2 ó 45 p.

 

 

Felvonóval a csúcsra

Zakopane legforgalmasabb turistaközpontja, Kuźnice (1019 m) több fontos turistaút kiindulópontja, egyúttal a Lengyel-Tátra egyetlen kabinos felvonója, a Gáspár-csúcsra közlekedő felvonó alsó állomása. Az 1936-ban átadott, 4,3 km hosszú, 936 méter szintkülönbségű felvonó rendkívül népszerű a turisták és a síelők körében, nyári idényben rendszeresek a több órás sorban állások a felvonó alsó állomásán. A felvonóval, oda-vissza jeggyel érkező turisták 1 óra 40 percet tartózkodhatnak a csúcson. Természetesen nem a felvonó az egyetlen módja a Gáspár-csúcs elérésének, Kuźnicéból ugyanis jelzett turistaúton is feljuthatunk a Tátra főgerincén emelkedő csúcsra.

Itiner

1. Ehhez a felvonó alsó állomása közelében a zöld jelzés turistaúton kell elindulni déli irányban. Az útnak ez az erdőben vezető, vihartól tépázott alsó része két alkalommal is keresztezi a drótkötélpályát, majd keletre, a Gáspár-völgy (Dolina Kasprowa) felé egy nagy hurkot leríva, néhány kisebb tisztáson át érkezik meg az erdőből kiemelkedő Myślenicei-tornyok (Myślenickie Turnie, 1360 m) nevű mészkősziklán épült átszállóállomásra.

 

 

Galériáért katt a képre!

 

2. A felvonóval közlekedőknek itt át kell szállniuk a felső szakasz kabinjaiba, a gyalogos turisták pedig innen a csúcs felé vezető gerinc vonalát követve egy rövid erdős részt követően nyitottabb térségre érkeznek. A gyér fenvest néhány hosszabb szerpentint magunk mögött hagyva magasra nőtt törpefenyők váltják fel. Útközben szép kilátás nyílik jobbra, nyugat felé, a Konrád-völgy (Dolina Kondratowa) sűrű fenyőerdőire, a Lengyel-Sebes-völgy (Dolina Bystrej) déli mellékvölgyeinek tor-kolatára, a Konrád-menedékházra (Schronisko na Kondratowej Hali, 1333 m), valamint a háttérben a Konrád-púpra (Kondracka Kopą).

3. Egy-két hosszú kanyar a szórványos törpefenyőfoltok között, majd a jól kiépített, de egyre sziklásabb, törmelékesebb terepen újabb nagy ívű szerpentin követ-kezik. A nem túl hosszú, de meglehetősen fárasztó, néhol kissé meredek útvonal felső részén fokozatosan eltűnnek a törpefenyők, a turistaút a havasi gyepek zónájában, a keleti irányba meredek sziklafalakkal letörő füves-sziklás gerinc nyugati oldalán szinte nyílegyenesen vezet fel a Lengyel-Tátra legismertebb csúcsára, ahol Lengyelország legmagasabban fekvő épülete, a Magashegyi Meteorológiai Obszervatórium épülete található. A hegyre bármelyik irányból érkező turisták többsége azonban nem megy fel a csúcsra, helyette inkább a Száraz-hágóból (Sucha Przełęcz, 1950 m) nyíló kilátásban gyönyörködik, mielőtt valamelyik irányban továbbindulna.

 

Galériáért katt a képre!

 

Hirdetés
Hirdetés