Kis-réti-völgyből a Miętusz-nyergen át a Kis-réti-hegyre

A Kis-réti-völgyből a Miętusz-nyergen át a Kis-réti-hegyre hossza 6 Km. Az útvonal szintemelkedése 1215 m, szintideje 3 Óra 50 Perc, nehézsége Nehéz. Az útvonal Lengyelország területén található.
Hirdetés

Indulási hely: Kis-réti-völgy parkoló (Gajówka Mała Łąka, 930 m, 49.278072°, 19.904612°)

Érkezési hely és legmagasabb pont: Vörös-hegyek, Kis-réti-hegy (Małołaczniak, 2096 m, 49.236416°, 19.918976°)

Időkalkulátor a Kis-réti-hegyre: Kis-réti-völgy parkoló – Miętusz-nyereg (Przysłop Miętuszi, 1189 m, 50 p) – Kis-réti-hegy (3 ó).

Összesen: 3 ó 50 p. Vissza: 2 ó 55 p.

 

 

Itiner

1. A Nyugati-Tátrában található Kis-réti-völgy (Dolina Małej Łaki) torkolatában lévő erdészház (930 m) melletti parkoló nem csak a Giewontra, de a Tátra főgerincének egyik méltán népszerű részére, a sokak által kedvelt Vörös-hegyekre vezető túráknak is megfelelő kiindulópontja. Az alábbi túra a Vörös-hegyek egyedi sziklavilágába vezető, legszebb kilátással rendelkező, ennek ellenére mégsem a legnépszerűbb útvonal.

2. A Zakopane nyugati határán található völgyben a kék/sárga jelzésű köves úton enyhén emelkedünk felfelé, 20 perc múlva a kék jelzés jobbra elágazik, és egy erdős vályúban folyamatosan emelkedve újabb fél óra elteltével megérkezünk a tágas, füves Miętusz-nyeregbe. A tisztás déli szélén, a fenyők között egy 6 méter magas pápai kereszt áll, amelyet 1984-ben állítottak II. János Pál pápa lengyelországi zarándoklata emlékére. Az innen egykor Bányász-útnak (Droga Hawiarską) nevezett, továbbra is kék jelzésű keskeny ös-vényen eleinte erdőben kapaszkodunk felfelé, majd kisebb-nagyobb tisztásokon átvágva a később sziklalépcsős úton egyre meredekebben lépcsőzünk. 

Galériáért katt a képre!

 

3. A törpefenyős régióba, egyúttal az abból kiemelkedő sziklatornyok világába érkezve egy éles bal kanyart követően a törmelékes és meredek, felfelé összeszűkülő Kancás-vályúban (Kobylarzowy Żleb) találjuk magunkat. Ez az útvonal legnehezebb része, ahol egy sima táblás, 12 méteres völgyküszöbön láncok segítik a feljutást. Ezt a láncos részt leküzdve, immár a sziklagyepek világában kiszélesedő vályúban meredeken kaptatunk felfelé a Kis-réti-hegyből elágazó Vörös-hát (Czerwony Grzbiet) észak felé leereszkedő gerincére. Több kisebb barlang mellett a Vörös-háttól keletre fekvő magashegyi katlanban található a Tátra legmélyebb, egyúttal második leghosszabb barlangja, a Nagy-Havas-barlang (Wielka Śnieżna Jaskinia, 23,6 km hosszú, 776 m mély).

4. A széles, füves, mészkőkedvelő növényekkel sűrűn benőtt, nagyjából 1 kilométer hosszúságú gerinc egymás utáni kiemelkedésein át aztán kisvártatva megérkezünk a Tátra főgerincén található Kis-réti-hegyre (2096 m), melyről a Nyugati-Tátra egyik legszebb panorámája tárul elénk. A Kis-réti-hegyről nyugat felé a Vörös-hegyeket lezáró Sötét-hegyre (Ciemniak), kelet felé pedig a Konrád-púpon (Kondracka Kopą) át a Gáspár-csúcsra (Kasprowy Wierch) juthatunk, a lefelé vezető tetszőleges útvonalat azonban időnktől függően a Giewont csúcsára tett rövid kitérővel is kombinálhatjuk.

Galériáért katt a képre! 

Hirdetés