Kis-réti-völgyből a Konrád-nyergen át a Konrád-púpra

A Kis-réti-völgyből a Konrád-nyergen át a Konrád-púpra hossza 6 Km. Az útvonal szintemelkedése 1085 m, szintideje 3 Óra 30 Perc, nehézsége Közepes. Az útvonal Lengyelország területén található.
Hirdetés

Indulási hely: Kis-réti-völgy parkoló (Gajówka Mała Łąka, 930 m, 49.278072°, 19.904612°)

Érkezési hely és legmagasabb pont: Vörös-hegyek, Konrád-púp (Kondracka Kopą, 2005 m, 49.236710°, 19.932222°)

Időkalkulátor a Konrád-púpra: Kis-réti-völgy parkoló – Nagy-rét (Wielka Polana, 1175 m, 45 p) – Konrád-nyereg (Kondracka Przełęcz, 1725 m, 2 ó) – Konrád-púp (45 p).

Összesen: 3 ó 30 p. Vissza: 2 ó 35 p

 

 

Itiner

1. A Nyugati-Tátrában található Kis-réti-völgyön (Dolina Małej Łaki) keresztül nem csak a Giewontra, de az attól délre húzódó főgerinc talán legnépszerűbb részére, az ugyancsak kedvelt Vörös-hegyekre is eljuthatunk. A Zakopane nyugati határán található erdészház (930 m) melletti parkolóból a sárga jelzésű köves úton enyhe emelkedéssel jutunk el a Lengyel-Tátra egyik legszebb tisztására, a Nagy-rétre. A rét helyén valaha jégkorszaki eredetű tó hullámzott, melyet a tisztás szélén látható hatalmas törmelékkúpok temettek be.

2. A kényelmes, murvás úton délkeleti irányban keresztezzük a nagy területű tisztást, majd rövid erdős rész után a Nagy-torony (Wielka Turnia) alatt található Felső-rét szélén vezet az út. Innen már egyre meredekebben emelkedünk felfelé, kiérünk az erdőből, majd a cserjés-bokros Köves-vályúban (Głazisty Żleb) megerőltető mászás vár ránk annak felső részébe. Itt balra, a Csorba-torony (Siodłowa Turnia) felé fordulunk, majd élesen vissza, ismét a főgerinc felé vesszük az irányt, miközben előttünk magasodik a Kis-réti-Barát (Mnichowe Turnie) legmagasabb tornya, a Nagypapa (Dziadek) nevű torony. A vályú jobb oldali ágán, a sűrű törpefenyvesen keresztül kanyargó sziklás ösvényen érkezünk meg a Konrád-nyereg nyílásába.

 

A Kis-réti-völgyből a Konrád-nyergen át a Konrád-púpra ForrĂĄs: Nagy Árpád
A Kis-réti-völgyből a Konrád-nyergen át a Konrád-púpra
Kép forrása: Nagy Árpád

Galériáért katt a képre!

 

3. A túrázók többsége innen az északi irányban látható Giewont csúcsa felé veszi az irányt, mi azonban most dél felé fordulunk, és a sárga jelzésű ösvényen nekivágunk a főgerincen található Konrád-púpra vezető emelkedőnek. Az ösvény a Konrád-völgy (Dolina Kondratowa) és a Kis-réti-völgy felső részét elválasztó Barát-lejtő (Mnichowy Upłaz) széles, füves gerincén halad. Az egykor jól kiépített, mára azonban erősen erodálódott, szélesre taposott turistaúton háromnegyed óra alatt juthatunk el a hegyoldalt borító szittyó (Juncus trifidus) jellegzetes őszi színéről elnevezett Vörös-hegyek nevű hegycsoport keletről nézve első csúcsára, a Konrád-púpra (2005 m).

4. A sziklás csúcsról nyugat felé indulva tovább mehetünk a Vörös-hegyeket nyugaton lezáró Sötét-hegyre (Ciemniak), kelet felé a pedig a Gáspár-csúcs (Kasprowy Wierch) irányába, azon túl viszont már a Magas-Tátra csúcsai és hágói lehetnek célpontjaink. A főgerincről lefelé vezető tetszőleges útvonalat időnktől függően a Giewont csúcsára tett rövid kitérővel is kombinálhatjuk.

 

Galériáért katt a képre! 

Hirdetés