Kiry parkolóból az Iván-hágón át a Sebesre Túra

A Kiry parkolóból az Iván-hágón át a Sebesre Túra hossza 13 Km. Az útvonal szintemelkedése 1520 m, szintideje 6 Óra 5 Perc, nehézsége Nehéz. Az útvonal Lengyelország területén található.
Hirdetés

Indulási hely: Kiry parkoló (Kiry, 927 m, 49.275604°, 19.868900°)

Érkezési hely és legmagasabb pont: Sebes (Bystrá, 2248m, 49.189007°, 19.842492°)

Időkalkulátor a Blisztre: Kiry parkoló –Ornak menedékház (Schronisko na Hali Ornak, 1108 m,1 ó 30 p) –Iván-hágó (Iwaniacka Przełęcz, 1459 m,1 ó 15 p) –Ornak gerinc –Szürke-hágó (Siwa Przełęcz, 1812 m,2 ó 15 p) –Szürke-torony (Siwy Zwornik, 1965 m,20 p) –Sebes (Bystrá, 2248 m, 45 p).

Összesen: 6 ó 5 p. Vissza: 5 ó 15 p


Itiner

1. A Nyugati-Tátra legkedveltebb völgyébe, a Kościelisko-völgybe (Dolina Kościeliska) a Kościelisko község Kiry nevű üdülőtelepén található parkolóból indulunk (927 m). A völgy torkolatától az Ornak menedékházig (Schronisko na Hali Ornak, 1108 m) vezető zöld jelzésű turistaút több kisebb-nagyobb tisztáson át, lassan emelkedve érkezik meg az 1949-ben megnyitott menedékházhoz, miközben jobbra és balra több elágazása is van.

2. A menedékház előtti tisztásról szép kilátás nyílik a Nyugati-Tátra főgerincére, így túránk célpontjára, a Kevély-völgy (Dolina Pyszniańska) hátterében emelkedő Blisztre, és mögötte a Liptói-Tátra legmagasabb csúcsára, a szlovák területen magasodó Sebes-pataki-hegyre (Bystrá).

Kiry parkolóból az Iván-hágón át a Sebesre Forrás: Nagy Árpád
Kiry parkolóból az Iván-hágón át a Sebesre
Kép forrása: Nagy Árpád

Galériáért katt a képre!
 

3. A menedékháztól a délnyugat felé induló, majd hamarosan nyugatnak forduló, a Chochołowi-völgybe (Dolina Chochołowska) vezető sárga jelzésen haladunk tovább. Az erdőben kanyargó, sziklás-törmelékes úton meredeken kapaszkodunk fel a füves Iván-hágóba (Iwaniacka Przełęcz, 1459 m).

4. Itt balra fordulunk, és egy rövid erdős szakasz után egy szintén rövid törpefenyős sávot magunk mögött hagyva a meredeken emelkedő sziklalépcsőkön az Ornak gerincének északi végére jutunk. A nagyrészt füves, időnként azonban sziklás gerinc tetején hullámzó, gyönyörű kilátással rendelkező turistaúton hosszan dél felé tartunk.

5. A gerinc déli végéhez közeledve leereszkedünk a Szürke-hágóba, ahová jobbról, az Ótárna-völgyből (Dolina Starorobociańska) érkezik a fekete jelzésű  turistaút. A sekély hágóból a gerinc füves-törmelékes keleti oldalán traverzáló úton a Szürke-torony (Siwy Zwornik, 1965 m) mellett érkezünk meg a főgerincre.

6. Innen a hegység főgerincén vezető piros jelzésen, keleti irányban folytatjuk utunkat, amely a Liliom-tornyok (Liliowe Turnie) gerincén keresztül ereszkedik le a szűk Sebes-pataki-hágóba (Bystry Karb, 1953 m).

7. A hágóból a kék jelzésen a füves Bliszt nyugati hegyoldalát harántolva a Liptói-Tátra legmagasabb, egy déli mellékgerincen emelkedő csúcsára, a Sebesre (Bystrá,  2248  m) jutunk. A piros jelzésen tovább haladva, a füves főgerinc törmelékes ösvényén meredeken emelkedve a Bliszt (2169 m) csúcsnak csak kis jóindulattal nevezhető kiemelkedése érhető el.

8. A Blisztről a gerinc vonalában egy jelzés nélküli ösvény is vezet a főgerinctől kb. 600 méterre emelkedő Sebesre, ez azonban hivatalosan nincs jelezve.


Kiry parkolóból az Iván-hágón át a Sebesre Forrás: Nagy Árpád
Kiry parkolóból az Iván-hágón át a Sebesre
Kép forrása: Nagy Árpád

Galériáért katt a képre!

Hirdetés
Hirdetés