Kiry parkolóból a Fenyves-tóhoz tett kitérővel a Sötét-hegyre Túra

A Kiry parkolóból a Fenyves-tóhoz tett kitérővel a Sötét-hegyre Túra hossza 14 Km. Az útvonal szintemelkedése 1365 m, szintideje 6 Óra, nehézsége Közepes. Az útvonal Lengyelország területén található.
Hirdetés

Indulási hely: Kiry parkoló (Kiry, 927 m, 49.275604°, 19.868900°)

Érkezési hely: Fenyves-tó (Smreczyński Staw, 1226 m, 49.222403°, 19.864401°)

Érkezési hely és legmagasabb pont: Sötét-hegy (Ciemniak, 2096 m, 49.231154°, 19.903295°)

Időkalkulátor a Fenvyes-tóhoz  és  a  Sötét-hegyre: Kiry parkoló –Ornak menedékház ((Schronisko na Hali Ornak, 1108 m,1 ó 30 p) –Fenyves-tó (Smreczyński Staw, 1226 m,oda-vissza 50 p) –Toman-völgy egykori eá. (1ó 35 p) –Keskeny-csorba (Chuda Przełączka,1850 m,1 ó 45 p) –Sötét-hegy (45 p).

Összesen: 6 ó. Vissza: 4 ó 45 p.


Itiner

1. A Nyugati-Tátra legnépszerűbb völgyébe, a mészkősziklákkal határolt Kościelisko-völgybe (Dolina Kościeliska) a Kościelisko község Kiry nevű üdülőtelepén található parkolóból indulunk (927 m). A völgy a kisgyermekes családoknak is kedvelt úticélja, de a magashegyi túrák kedvelői is bőven találnak itt lehetőségeket. A völgy torkolatától az 1949-ben megnyitott Ornak menedékházig vezető zöld jelzésű turistaút több kisebb-nagyobb tisztáson, így a lovas hintók végállomásának számító Írott-réten át (Pisana Polana) lassan emelkedve érkezik meg a nagy forgalmú menedékházhoz, miközben jobbra és balra több elágazása van.


Kiry parkolóból a Fenyves-tóhoz tett kitérővel a Sötét-hegyre Forrás: Nagy Árpád
Kiry parkolóból a Fenyves-tóhoz tett kitérővel a Sötét-hegyre
Kép forrása: Nagy Árpád

Galériáért katt a képre!
 

2. A menedékház előtt ágazik el a zöld jelzésből balra egy rövid, fekete jelzésű turistaút. A jól kiépített sziklalépcsőkön, majd törmelékes talajú fenyőerdőben emelkedő ösvény a Lengyel-Tátra nyugati részének egyetlen tavához, az egykori gleccser oldalmorénái között fekvő Fenyves-tó (1226 m) északi partjára épített teraszához vezet. Az Ornak menedékház melletti elágazáshoz visszatérve a zöld jelzésen jobbra, kelet felé indulva vághatunk neki a Vörös-hegyek (Czerwone Wierchy) nyugatról nézve első csúcsa, a Sötét-hegy megmászásának.

3. Az eleinte erdőben vezető kényelmes út több alkalommal keresztezi a Toman-patakot (Tomanowy Potok), majd elkeskenyedve, két hosszú tisztáson át érkezik meg a Toman-hágóba vezető egykori turistaút elágazásához.

4. Jelzésünk itt élesen balra fordul, és immár a törpefenyvesben keresztezi a sziklás-törmelékes Vörös-vályú (Czerwony Żleb) középső részét. Sziklás és törpefenyős, meredek és kényelmesebb szakaszok váltják egymást. A Sötét-hegy nyugati lejtői alatt keresztezünk két gerincet, majd immár füves terepen érkezünk meg a Keskeny-csorba (Chuda Przełączka, 1850 m) füves-sziklás nyergébe.

5. Itt élesen jobbra fordulunk, és a piros jelzéssel együtt a 2015-ben helyreállított, a felső részén rövid szerpentineken vezető ösvényen jutunk fel a Sötét-hegyre (2096 m). A gránit- és mészkedvelő növényekben gazdag csúcsról főleg a Kościelisko-völgyre, valamint a Tátra árvai részére nyílik szép kilátás.

6. A Sötét-hegyről kelet felé bejárhatjuk a Vörös-hegyek további csúcsait, illetve időnktől függően tetszőleges útvonalakon juthatunk vissza a parkolóba, vagy Zakopanéba.


Kiry parkolóból a Fenyves-tóhoz tett kitérővel a Sötét-hegyre Forrás: Nagy Árpád
Kiry parkolóból a Fenyves-tóhoz tett kitérővel a Sötét-hegyre
Kép forrása: Nagy Árpád

Galériáért katt a képre!

Hirdetés