Kétvölgy, a Vendvidék orchideás ékszerdoboza Túra

A Kétvölgy, a Vendvidék orchideás ékszerdoboza Túra hossza 5 Km. Az útvonal szintemelkedése 134 m, szintideje 3 Óra, nehézsége Könnyű. Az útvonal Magyarország területén található.
Hirdetés

Az Őrségi és Vendvidéki tájegységről írt összefoglalómban azt írtam, hogy az Őrség bizonyos részeinek látogatását egyes látványosságainak időszerűségéhez érdemes kapcsolni. Ilyen például a szarvasbőgés, de most kifejezetten a tavaszi virágzásra fogjuk a hangsúlyt fektetni, mégpedig a mezei orchideákéra, más nevükön a kosbor félékre. Kétvölgyet bármikor érdemes felkeresni, hisz elragadóan szép hely, de igazából a tavaszi időszak az, amikor kap egy nagyon erős pluszt kap, a mezei orchidea virágzást, amelyre tanösvényt is kialakítottak. A település két korábbi falu, Vashegyalja és Ritkaháza összevonásából született, nevét pedig arról kapta, hogy a területén két patakvölgy is áthalad. Nem is akármilyenek.

 

 

Kétvölgyi túra az orchidea virágzás idején

1. Kezdőpont legyen a Katalin-hegy 367 méter magas csúcsa. Jöhetsz autóval és busszal is, amely Őriszentpéterről, vagy Szentgotthárdról elérhető. Ez a pont a túrán a legmagasabb pont, így innen lefelé kell majd menni, és a végén ide kapaszkodunk majd vissza. A tetőn áll a Katalin-hegyi kilátó, amelyről igen messzire elláthatunk páramentes, szép idő esetén. Ebben segítséget is kapunk, a kilátó legfelső szintjén a mellvéden egy teljes hosszában körbefutó látkép rajzot találunk, ahol könnyen tudjuk azonosítani a környező hegyeket és sok más egyéb látványosságot a váraktól a templomokig. A várak, hegyek és templomok pedig túlnyomó többségben Ausztriában találhatóak. Meglepő helyszíneket lehet felfedezni innen, nem is gondolná az ember, meddig el lehet látni.
 

 

Katalin-hegyi kilátó Forrás: Nyáry Tamás
Katalin-hegyi kilátó
Kép forrása: Nyáry Tamás

Galériáért katt a képre!

 

 

2. A falu házai tagoltan helyezkednek el, mindegyiket rétek és több esetben erdősávok választják el egymástól, ritka a szomszédos épület. A környéken sok helyen fellelhetőek az Őrségre jellemző borona házak és a tókák. Elindulunk hát lefelé a falu főutcáján. Egy jó darabon enyhén lejtve ereszkedünk a mesébe illő házak és kertek között, majd egy balkanyarral az út szerpentinesre vált és erőteljesen kezdünk szintet veszteni. A táj pedig a megszólalásig olyan arculatot ölt, mintha az Alpokban lennénk néhány száz kilométerrel arrébb. Csak itt nincsenek hósipkás sziklacsúcsok.
 

 

Mesébe illő táj Forrás: Nyáry Tamás
Mesébe illő táj
Kép forrása: Nyáry Tamás

Galériáért katt a képre!

 

 

3. Három erőteljes kanyarodás után az út bal oldalán fellelhetjük a Máté forrást ami nem túl bővizű, de folydogáló kifolyójából kis türelemmel nagyon jól feltölthetők a kulacsok és felfrissülhetünk. Közben folyton a fényképezőgép után nyúlkálunk, mert akármerre nézünk, mindenfelé fotózhatnékja támad az embernek. Még egy nagy hajtűkanyar és már lent is vagyunk a Szakonyfalvi-patak völgyében. Vashegyalját végigjárjuk, majd a patakon átkelve a Ritkaházi domb oldalába jutunk.

 

 

Máté forrás Forrás: Nyáry Tamás
Máté forrás
Kép forrása: Nyáry Tamás

Galériáért katt a képre!

 

 

4. Egy rövid szakaszon a piros kereszt jelzésen emelkedünk fel a dombtetőre, ahol út közben két kutat is érintünk, aztán elérjük egy kereszt mellett a piros jelzést, amelyen a domb másik oldalán ismét ereszkedni kezdünk. Aki nem szeretné megmászni ezt a dombot egy kis plusz kilátásért, az ki is hagyhatja és mehet a domb oldalában lévő aszfaltozott úton. Ugyanoda ér mindkét változat.

5. A két út találkozásánál viszont figyeljünk, mert a piros jelzést kell követni, ami ezen a ponton beereszkedik a Szakonyfalvi-patak partjára. Az ösvény itt rendesen csalános, javaslom a hosszúnadrág használatát, ha nem akarunk egy kis hangyasav kúrát. Viszont érdemes átmászni ezen a problémás 50 méteren, mert utána  kezdődik a csoda, azaz az orchidea tanösvény. Deszkapalló jelzi a helyes útirányt, járjuk hát végig a virágos ártéri mezőket.
 

 

Deszkapalló az orchidea tanösvény elején Forrás: Nyáry Tamás
Deszkapalló az orchidea tanösvény elején
Kép forrása: Nyáry Tamás

Galériáért katt a képre!

 

 

6. A tanösvény bejárása után térjünk vissza a kiinduló pontra, és folytassuk utunkat a piros jelzésen, amely itt már ismét a Vashegyaljai oldalon kezd felkapaszkodni. 1 kilométer megtétele után kibukkanunk az erdőből és szemközt meglátjuk a kilátó domb tetőn magasodó tornyát. Pár perc séta után visszaérkezünk a kiinduló pontra.
 

 

Forrás: Nyáry Tamás, azaz az Ügyeletes Nagy Fehér Jelvényes Túravezető Pajtás.... szükségszerű rövidítésben csak egyszerűen Nagyfehér az Equinox Trekking Club nagyvezíre. Kedvence minden, amire fel lehet mászni. Domb, hegy, ferrata, csak a végén legyen kilátás. További túrái: www.trekk.hu

Hirdetés