Jalóci-völgyből a Pálenica-hágón át a Szürke-hegyre Túra

A Jalóci-völgyből a Pálenica-hágón át a Szürke-hegyre Túra hossza 11 Km. Az útvonal szintemelkedése 1030 m, szintideje 4 Óra 15 Perc, nehézsége Közepes. Az útvonal Szlovákia területén található.
Hirdetés

Indulási hely: Jalóci-völgy parkoló (Bobrovecká Vápenica, 748 m, 49.156421°, 19.632299°)

Érkezési hely és legmagasabb pont: Szürke-hegy (Sivý vrch, 1805 m, 49.210944°, 19.642199°)

Időkalkulátor a Szürke-hegyre: Jalóci-völgy parkoló – Kék/Zöld jelzés eá. (Rázc. pod Parichvostu, 1010 m, 1 ó 30 p) – Pálenica-hágó (Sedlo Pálenica, 1573 m, 2 ó) – Szürke-hegy (45 p).

Összesen: 4 ó 15 p. Vissza: 3 ó 15 p. 

 

 

Itiner

1. A Jalóc (Jalovec, 685 m) községtől északra fekvő Jalóci-völgy (Jalovská dolina) torkolatában lévő nagy tisztás déli szélén található parkolóból (748 m) a tisztás keleti szélén vezető sárga jelzésen indulunk északkelet felé. A párhuzamosan haladó piros jelzés hamarosan jobbra kanyarodik (806 m), mi viszont észak felé folytatjuk utunkat a Jalóci-völgyben. A turistaút eleinte magasan a Jalóci-patak (Jalovecký potok) fölött halad, majd visszaereszkedik a meder mellé, és jobbára a patak jobb partján megy tovább. A mindkét oldalán sűrű fenyvesekkel borított Jalóci-völgy mélyén haladva érkezünk meg a Nagy-Kopasz (Lysec) meredek déli lejtői alatt található útelágazáshoz (1010 m).

 

Jalóci-völgyből a Pálenica-hágón át a Szürke-hegyre ForrĂĄs: Nagy Árpád
Jalóci-völgyből a Pálenica-hágón át a Szürke-hegyre
Kép forrása: Nagy Árpád

Galériáért katt a képre!

 

2. Ezúttal a balra nyíló, erdős Nagybobróci-völgyben (Bobrovecká dolina) folytatjuk utunkat a patak jobb partján felfelé. Keresztezünk több kisebb mellékpatakot, néhol kisebb tisztások szakítják meg a sűrű erdő egyhangúságát. Feljebb az erdő ritkulni kezd, egyre nagyobb füves területeken haladunk, majd a főgerinc alá felérve a ritkás erdőben elmegyünk a Nagybobróci-tavak (Bobrovecká plesá, 1497 m) felett. Egy hosszú tisztás felső végén az ösvény meredeken emelkedni kezd, majd élesen balra fordul, és a törpefenyős főgerinc déli lejtőjén traverzálva érkezik meg a Pálenica-hágóba (Sedlo Pálenica, 1573 m).

3. A hágóból a keresztező piros jelzésen délnyugat felé indulva a sűrű törpefenyőben eleinte kényelmesen, majd egyre meredekebben, a végén inkább már törmelékes ösvényen láncok segítségével mászunk fel a mészkőből és dolomitból felépülő Szürke-hegy (1805 m) sziklakupolájának tetejére. A főgerinc nyugatról első, turistaúton elérhető, törpefenyővel és mészkedvelő virágokkal borított csúcsáról szép kilátás nyílik a Liptói-Tátra nyugati részének jelentős csúcsaira. A csúcsról visszamehetünk a felfelé megtett úton, vagy választhatunk akár a kiindulás ponttól eltérő érkezési helyet is.

 

Jalóci-völgyből a Pálenica-hágón át a Szürke-hegyre ForrĂĄs: Nagy Árpád
Jalóci-völgyből a Pálenica-hágón át a Szürke-hegyre
Kép forrása: Nagy Árpád

Galériáért katt a képre!

 

Hirdetés