Menü

sportág: TÚRA    táv: 5,5 km    szintemelkedés: 270 m    szintidő: 1,5 óra     nehézség: Könnyű (Családi)

Holdvilág-árok körtúra

Az egyik legismertebb és leglátogatottabb Budapest környéki szurdokvölgy a Holdvilág-árok. Ősi, kultikus helyként is számon tartják a területet, így nem csak a természeti szépségek miatt ide érkező túrázók, hanem az újabbnál újabb kutatási eredmények feltárásán munkálkodó régészek körében is nagy népszerűségnek örvend.

Aki viszont csak egy kis kirándulásra vágyik a családdal, annak is szívből ajánljuk a lentebb részletezett útvonalat, hiszen könnyen megközelíthető, rövid, ám igen látványos. Fontos azonban megjegyezni, hogy nagy esőzések idején és közvetlenül azután nem ajánlott a felkeresése, hiszen ilyenkor az árokban megáradt patakként zúdul le a környékre hullott csapadék.
 


Itiner 

1. A Pomázt Esztergommal összekötő főút mentén található Kiskovácsi Pszichiátriai Intézet mögött kezdjük utunkat. Amennyiben autóval érkezünk, érdemes korán ideérni, mert szép idő esetén, főleg hétvégén a viszonylag kevés parkolóhely hamar elfogy. Aki a tömegközlekedést választaná, annak a 860-as számú távolsági buszról a Kiskovácsi, Kórház nevű megállónál kell leszállnia. A piros kereszt jelzésen indulunk a szurdokba, amelyről egy, az ösvény mellett kihelyezett információs tábla árul el érdekes tudnivalókat.

A Holdvilág-árok bejárata Forrás: Vígh Taksony Gergő
Galériáért katt a képre!


2. Ahogy haladunk, előbb csak néhány kidőlt fán kell átkelnünk, majd ahogy szűkül a szurdok, egy-két kisebb hidat is keresztezünk és folyamatosan nagyobb köveket, sziklákat kell kerülgetnünk. Néhány száz méter múlva egy tágasabb területre érünk, ahol egy kiépített forrásból – Domini-forrás – kortyolhatunk nagyokat.

3. Innen tovább már jobban összeszűkül a szurdok (a turistajelzés kikerüli ezt a szakaszt és majd az árok végén csatlakozik ismét hozzánk), nagy köveken, ill. néhol kiépített lépcsőkön haladunk tovább utunk leglátványosabb részéhez, a Remete-barlanghoz (a bátrabbak lámpa segítségével bemerészkedhetnek a pár tíz méter hosszú járatba) és a fölé magasodó sziklakatlanhoz. Itt található az ún. Meteor-létra, amelyen egyesével szép óvatosan felkapaszkodunk.

4. A létra után átkelünk egy fahídon, majd a szurdok egyik legszűkebb részére jutunk, ahol az előrehaladást kidőlt fatörzsek nehezítik, majd hamarosan egy kiépített pihenőhelyen találjuk magunkat. Itt szusszanhatunk egy nagyot és örömmel konstatálhatjuk, hogy a nehezebb részén már túl vagyunk, ugyanis innentől kezdve többnyire lefelé, vagy szintben fogunk gyalogolni.

A Meteor-létra Forrás: Vígh Taksony Gergő
Galériáért katt a képre!


5. A pihenőhely után rövidesen elérjük a zöld kereszt jelzést, amelyen jobbra fordulunk. Többször is áthaladunk egy földúton, majd immár a zöld kör jelzéssel együtt elérjük a szebb napokat is látott Gyopár-forrást, amely sajnos csak időszakosan ad vizet.

6. Innen egy újabb zöld színű, ezúttal a négyzet alakú jelzést követjük tovább az erdőben egészen a Csikóváraljai turistaházig. Itt kiérünk egy műútra, amelyen jobbra fordulunk.

A legszűkebb szakasz, kidőlt fatörzsekkel Forrás: Vígh Taksony GergőGalériáért katt a képre!

7. Pár száz méteren át az aszfaltúton haladunk, majd élesen jobbra kanyarodunk egy sűrűbb aljnövényzettel rendelkező erdőbe és a piros sáv jelzést követjük egészen addig, míg vissza nem érkezünk kiindulási pontunkhoz.

Összesítés

A Holdvilág-árok körtúra hossza 5,5 km, az útvonal szintemelkedése 270 méter, szintideje 1,5 óra, nehézsége könnyű (családi). Az útvonal Magyarország területén található.

GPS track letöltés: klikk ide!

Várható időjárás (hőmérséklet, csapadék, szélerősség)

Kedd Szerda Csütörtök Péntek
°C -3 / 5 0 / 5 -1 / 6 2 / 8
mm 6.2 0.9 0.2 6.4
km/h 20.9 23.8 14.4 29.5

Hosszabb távú, részletesebb előrejelzések: meteoplaza.info

Olvass többet: pilis, túra, Holdvilág-árok