Holdvilág-árok körtúra Túra

A Holdvilág-árok körtúra Túra hossza 5 Km. Az útvonal szintemelkedése 270 m, szintideje 1 Óra 30 Perc, nehézsége Könnyű. Az útvonal Magyarország területén található.
Hirdetés

Az egyik legismertebb és leglátogatottabb Budapest környéki szurdokvölgy a Holdvilág-árok. Ősi, kultikus helyként is számon tartják a területet, így nem csak a természeti szépségek miatt ide érkező túrázók, hanem az újabbnál újabb kutatási eredmények feltárásán munkálkodó régészek körében is nagy népszerűségnek örvend.

Aki viszont csak egy kis kirándulásra vágyik a családdal, annak is szívből ajánljuk a lentebb részletezett útvonalat, hiszen könnyen megközelíthető, rövid, ám igen látványos. Fontos azonban megjegyezni, hogy nagy esőzések idején és közvetlenül azután nem ajánlott a felkeresése, hiszen ilyenkor az árokban megáradt patakként zúdul le a környékre hullott csapadék.
 


Holdvilág-árok útvonal

 

1. A Pomázt Esztergommal összekötő főút mentén található Kiskovácsi Pszichiátriai Intézet mögött kezdjük utunkat. Amennyiben autóval érkezünk, érdemes korán ideérni, mert szép idő esetén, főleg hétvégén a viszonylag kevés parkolóhely hamar elfogy. Aki a tömegközlekedést választaná, annak a 860-as számú távolsági buszról a Kiskovácsi, Kórház nevű megállónál kell leszállnia. A piros kereszt jelzésen indulunk a szurdokba, amelyről egy, az ösvény mellett kihelyezett információs tábla árul el érdekes tudnivalókat.

A Holdvilág-árok bejárata Forrás: Vígh Taksony Gergő
A Holdvilág-árok bejárata
Kép forrása: Vígh Tarsoly Gergő


Galériáért katt a képre!


2. Ahogy haladunk, előbb csak néhány kidőlt fán kell átkelnünk, majd ahogy szűkül a szurdok, egy-két kisebb hidat is keresztezünk és folyamatosan nagyobb köveket, sziklákat kell kerülgetnünk. Néhány száz méter múlva egy tágasabb területre érünk, ahol egy kiépített forrásból – Domini-forrás – kortyolhatunk nagyokat.

3. Innen tovább már jobban összeszűkül a szurdok (a turistajelzés kikerüli ezt a szakaszt és majd az árok végén csatlakozik ismét hozzánk), nagy köveken, ill. néhol kiépített lépcsőkön haladunk tovább utunk leglátványosabb részéhez, a Remete-barlanghoz (a bátrabbak lámpa segítségével bemerészkedhetnek a pár tíz méter hosszú járatba) és a fölé magasodó sziklakatlanhoz. Itt található az ún. Meteor-létra, amelyen egyesével szép óvatosan felkapaszkodunk.

4. A létra után átkelünk egy fahídon, majd a szurdok egyik legszűkebb részére jutunk, ahol az előrehaladást kidőlt fatörzsek nehezítik, majd hamarosan egy kiépített pihenőhelyen találjuk magunkat. Itt szusszanhatunk egy nagyot és örömmel konstatálhatjuk, hogy a nehezebb részén már túl vagyunk, ugyanis innentől kezdve többnyire lefelé, vagy szintben fogunk gyalogolni.

A Meteor-létra Forrás: Vígh Taksony Gergő
A Meteor-létra
Kép forrása: Vígh Tarsoly Gergő


Galériáért katt a képre!


5. A pihenőhely után rövidesen elérjük a zöld kereszt jelzést, amelyen jobbra fordulunk. Többször is áthaladunk egy földúton, majd immár a zöld kör jelzéssel együtt elérjük a szebb napokat is látott Gyopár-forrást, amely sajnos csak időszakosan ad vizet.

6. Innen egy újabb zöld színű, ezúttal a négyzet alakú jelzést követjük tovább az erdőben egészen a Csikóváraljai turistaházig. Itt kiérünk egy műútra, amelyen jobbra fordulunk.
 

A legszűkebb szakasz, kidőlt fatörzsekkel Forrás: Vígh Taksony Gergő
A legszűkebb szakasz, kidőlt fatörzsekkel
Kép forrása: Vígh Tarsoly Gergő

Galériáért katt a képre!

 

 

7. Pár száz méteren át az aszfaltúton haladunk, majd élesen jobbra kanyarodunk egy sűrűbb aljnövényzettel rendelkező erdőbe és a piros sáv jelzést követjük egészen addig, míg vissza nem érkezünk kiindulási pontunkhoz.

Hirdetés