Heiligenbluttól a Ferenc József Kilátóig Túra

A Heiligenbluttól a Ferenc József Kilátóig Túra hossza 12 Km. Az útvonal szintemelkedése 1382 m, szintideje 4 Óra 30 Perc, nehézsége Közepes. Az útvonal Ausztria területén található.
Hirdetés

Javasolt időszak: június - október

Változatos, jól kijelölt túraútvonal. Több klíma és vegetációs övezeten halad keresztül. A kiindulópont Ausztria méltán egyik legszebb települése - Heiligenblut. A cél a Grossglockner, Ausztria legmagasabb hegyének lába.

„Heiligenblutból az Északi Sarkig” - ez lehetne a mottója ennek a túrának. Még akkor is, ha sarki fény itt ritkán látható (utoljára 1938-ban fordult elő), a kiránduló tapasztalni fogja, hogy egy napon belül több növényzeti zónával találkozik és mintha a tundráig menne. Az évenként megrendezésre kerülő hegyi futóverseny résztvevőinek valószínűleg nincs ideje betérni a Sattelalm hüttéjébe, pedig érdemes megtenni. A Briccius kápolna, a Leiter vízesés, a Steinzeichenplatz, a gleccser - nehéz lesz később eldönteni, mi is volt a csúcspontja ennek a túrának. A távoli északra vezető túra sem lehetne szebb és változatosabb. 

A túra kiindulópontja: Heiligenblut központ vagy a Kräuterwandstüberl
A túra végpontja: Ferenc József Kilátó


Itiner

1. A Grossglockner Bergbahnen sífelvonó völgyi állomásától a „Régi Glockner úton” (Alte Glocknerstrasse) indulunk a Hohe Wand fogadó irányába. A „Himmelschleife“-nál (egy útkanyarulart a sziklafal alatt) egyenesen megyünk tovább az ún.„Haritzer Steig“felé, majd tovább a Sattelalm irányába.

2. Innen kis erősítést magunkhoz véve haladhatunk tovább a Briccius kápolna irányába. Röviddel később a völgy túloldalán folytatjuk utunkat a Leiter-vízesés (Leiterwasserfall) felé. Ez utunk legmeredekebb szakasza, amit a biztonság kedvéért kötelekkel erősítettek meg.

3. Röviddel a Trogalm után átkelünk a Leiterbach patakon és jobbra tartva megyünk tovább a Margaritzen tározó tó felé. (A gátnál felmehetünk a Glocknerhaushoz is.)

Pasterze gleccser Forrás: www.mozgasvilag.hu
Pasterze gleccser
Kép forrása: www.mozgasvilag.hu


4. Innen a Pasterze gleccserutat követjük a Steinzeichenplatz völgyéig ileltve az Erzsébet sziklákig
(Elisabethfelsen). A függőhídon átkelve jobbra a Sandersee felé vesszük az irányt, majd a sziklalépcsőkön és kavicsomladékon a Pasterze gleccser felé megyünk tovább. 

5. Az utolsó nagyon meredek emelkedő a Ferenc József Kilátóhoz visz fel minket, amit kicsit lerövidíthetünk a Gleccserbahn felvonóval.

 

A szerző tippje: a Briccius tejüzem és a Sattelalm valamint a Briccius kápolna gyógyvize segít belsőleg és külsőleg egyaránt feltöltődni és erőt gyűjteni.

Megközelítés:
- a Mölltal-főúton Heiligenblut felé
- amennyiben a Kräuterwandstüberltől indulunk, a Heiligenblut-Winkl településrészen keresztül néhány kanyar után érjük el a kiinduló pontot.

Parkolás: parkolóház Heiligenblut elején található ill. a Kräuterwandstüberlnél van parkoló

Tömegközlekedés: buszok közlekednek naponta többször Heiligenblut és a Ferenc József Kilátó között a Grossglockner Magashegyi úton keresztül

Érdemes megtekinteni Heiligenblutban a St. Vinzenz zarándoktemplomot. A falfestmények a Briccius legendát ábrázolják. Ez a túra az Alpe Adria Trail első szakasza is egyben.

 

Szerző és Forrás:
Szerző: Nationalpark-Region Hohe Tauern
Létrehozva: 2010.05.06.
Módosítva: 2017.06.14.
Forrás: Kärnten Hohe Tauern

Hirdetés