Groppenstein- és Rabisch szurdoktúra Túra

A Groppenstein- és Rabisch szurdoktúra Túra hossza 5 Km. Az útvonal szintemelkedése 540 m, szintideje 1 Óra 32 Perc, nehézsége Közepes. Az útvonal Ausztria területén található.
Hirdetés

Javasolt időszak: április - október

A Groppenstein- és a Rabisch szurdok összeköti a Nemzeti Park két települését Mallnitzot és Obervellachot. A kettő együtt Karintia leghosszabb szurdoktúrája.

Vadromantikus hegyomlások, fantasztikus vízesések, magával ragadó szakadékok - igazi élmény az érzékeknek a festői Groppenstein vár árnyékában!

A túra kiindulópontja: az egykori fogadó "Zum Groppensteiner Fall" (Räuflach – Obervellach településen)
A túra célja: Mallnitz, Rabisch városrész
 

Itiner

1. A kiindulóponttól először a patak jobb partján megyünk fel egy enyhén emelkedő úton. A szurdok 1. magaslatán a vízből kiemelkedő kerek kőcsoport vonja magára a figyelmet. Itt átkelünk egy hídon a patak felett és néhány kanyar után a szerpentin felvisz minket egy pontra, ahonnan először pillanthatjuk meg a Groppenstein vízesést.

2. Szellős lépcsőkön jutunk feljebb a vízesés fölé. Ezután valamivel lankásabb szakaszon, többnyire stégeken megyünk tovább a szűk szurdokban. A 2011-ben épített lépcsőzet a Groppenstein szurdok felső végén különösen látványos: lenyűgöző lépcsőkön közeledünk a felső szurdokbejárat látványos részéhez.

Groppenstein szurdok Forrás: Kärnten Hohe Tauern
Groppenstein szurdok
Kép forrása: Kärnten Hohe Tauern


3. Ezután néhány erdei kanyart követően balra megyünk tovább, míg elérjük a Groppenstein várat és visszatérünk a kiindulóponthoz.
A meglehetősen lapos túraútvonalon először a "Zur Guten Quelle" fogdóhoz megyünk, ami egy kiváló frissítőpont. Lassachon áthaladvalassan elérjük a Rabisch szurdokot, mely egy hatalmas hegyomlás következményeként a Mallnitz patakot leszűkítette.

4. Célunktól nem messze az Alpengarten szálloda közeléből hamar elérhetjük a Rabisch buszmegállót, de tovább is mehetünk: a mallnitzi völgykerülő úton Dösental felől érhetünk a település központjába.

 

A szerző javaslata: a Rabisch- és Groppenstein szurdok mentén halad el az Alpe Adria Trail 7. szakasza. 

Megközelítés:
- Spittal illetve Mallnitz felől: a B106-os főúton Obervellachon keresztül. Kb. 500 m után Räuflachban jobbra kanyarodunk az útról
- Heiligenblut/Winklern felől: a B106-os főúton Flattach után kb. 3 km-re balra kanyarodunk le. Táblák jelölik az utat.

Parkolás: parkolási lehetőség az egykori "Gasthofs zum Groppensteiner Fall" fogadó környékén.

Tömegközlekedés: mind a Räuflach buszmegálló, mind Rabisch könnyen elérhető buszokkal. A túrát kis többlet erőfeszítés révén Obervallachból is indulhat. Csak kövesse az Alpe Adria rail tábláit.

 

Szerző és forrás:
Szerző: Nationalpark-Region Hohe Tauern
Létrehozva: 2015. 08.01.
Módosítva.12015.05.17
Forrás: Kärnten Hohe Tauern

Hirdetés