Menü

sportág: TÚRA    táv: 12,6 km    szintemelkedés: 278 m    szintidő: 6 óra     nehézség: Közepes

Gánt közel van. Általában mindenhez...

Gánt a Vértes központi helyén van és igen jól megközelíthető, rengeteg látványossággal. A túra Vérteskozmáról indul. Ha 1 napra érkezünk, akkor Várgesztesről érjük el leghamarabb, de ha túrabolondok vagyunk, akkor előfordulhat, hogy már előző nap is túráztunk, és itt Vérteskozmán töltöttünk egy éjszakát a kulcsosházban, vagy sátorban. Ez a leírás a Csákvár - Vérteskozma leírás folytatása, itt elolvashatod, mit érdemes tudni a településről.
 Vérteskozma-Gánt túra

1. A Vérteskozma közepe táján lévő pihenőtől indulunk, ahol a közkút van, szükség esetén itt frissíthetjük a vízkészleteket. Lesétálunk a falu végére és a Fáni-völgyi pihenőtől az aszfalt úton indulva a sárga jelzést követjük másfél km-en keresztül. Az út jobb oldalán itt megtaláljuk a Kaszap kutat, amely egy foglalt forrás, itt is tudunk vizet venni. A forrás mellett lévő táblán elolvashatjuk a kút legendáját is. Nem áruljuk el, mi az, érdemes személyesen elolvasni.

Vérteskozma Forrás: Nyáry TamásGalériáért katt a képre!

2. Tovább megyünk a sárgán, amely az aszfaltot követi még 500 méteren keresztül, aztán balra fordulva az erdőben folytatjuk a gyaloglást a Nagy-Bükk oldalában. Kiadós kaptató felmászni a hegytetőre. A csúcs közelében találkozik a sárga és a zöld jelzés, és van itt egy pihenő is egy szentképpel egy oszlopon. Itt kipihenhetjük az emelkedő fáradalmait. A zöldön folytatjuk a menetet, lankásan lefelé a hegy gerincén.  Bal oldalról elég hosszan vadkerítés szegélyezi az utat. Érdemes egy kis kitérőt tenni a János-völgy felé, pár száz méterre van itt egy kopár sziklás domb, nagyon jó a kilátás Csákvár felé. Egy másik jelzetlen ösvényen vissza is tudunk térni a zöld jelzésre.  A Kotló-hegy nyergében ívesen jobbra fordul az út és itt leereszkedünk a  Gyümölcsös völgybe

3. Az erdő rövidesen elmarad és kiérkezünk a Csákvárt Oroszlánnyal összekötő országútra, ahol egy magasfeszültségű vezeték is követi az utat. Egy rövid szakaszon az utat követjük, aztán lekanyarodunk róla, és élesen jobbra visszakanyarodva emelkedni kezdünk a Hosszú-hegy oldalában. Ezen a szakaszon visszatérünk a Vértes déli részére nagyon jellemző karsztbokorerdőkbe. Sokfelé vannak itt vadlesek is, és rengeteg tisztás színesíti a vidéket.

Erdei pihenő Forrás: Nyáry TamásGalériáért katt a képre!

4. Az egyik kanyarban egy nagyon szép tavacska csillog az erdő fái között, nem tudom, mennyire lehet időszakos ez a vízfelület, mert patak, vagy egyéb vízfolyás nincs a környéken, de szerencsés, aki láthatja, nagyon szép hely. A Róka-hegy oldalában sétálunk tovább. Kicsit felfelé haladva majd elérjük a Róka-hegy és az Öreg-hegy nyergét. Itt kiderül, hogy Csákvár központja még több mint 6 km, és akkor belátjuk, hogy Gánt település közepe mennyivel közelebb van a maga 2 km-es távolságával. Jobbra fordulunk, és a gánti útra térve besétálunk a faluközpontba. Innen hazautazhatunk, vagy meg is szállhatunk a helyi turistaházban, nagyon kellemes hely, szívélyes vendéglátással.

Időszakos tavacska az erdő közepén Forrás: Nyáry TamásGalériáért katt a képre!

 

Forrás: Nyáry Tamás, azaz az Ügyeletes Nagy Fehér Jelvényes Túravezető Pajtás.... szükségszerű rövidítésben csak egyszerűen Nagyfehér az Equinox Trekking Club nagyvezíre. Kedvence minden, amire fel lehet mászni. Domb, hegy, ferrata, csak a végén legyen kilátás. További túrái: www.trekk.hu 

Összesítés

A Gánt közel van. Általában mindenhez... hossza 12,6 km, az útvonal szintemelkedése 278 méter, szintideje 6 óra, nehézsége közepes. Az útvonal Magyarország területén található.

GPS track letöltés: klikk ide!

Várható időjárás (hőmérséklet, csapadék, szélerősség)

Péntek Szombat Vasárnap Hétfő
°C 10 / 21 13 / 23 15 / 23 12 / 20
mm 0.0 0.0 0.0 0.0
km/h 19.4 20.9 17.6 10.4

Hosszabb távú, részletesebb előrejelzések: meteoplaza.info

Olvass többet: túra, vértes