Felsőhágiból a Batizfalvi-tó és a Felkai-tó mellett Tátraszéplakra Túra

A Felsőhágiból a Batizfalvi-tó és a Felkai-tó mellett Tátraszéplakra Túra hossza 12 Km. Az útvonal szintemelkedése 825 m, szintideje 5 Óra, nehézsége Közepes. Az útvonal Szlovákia területén található.
Hirdetés

Indulási hely: Felsőhági, villamos vasút állomás (Vyšné Hágy, 1126 m, 49.118880°, 20.123395°)

Érkezési hely: Tátraszéplak (Tatranská Polianka, 1005 m, 49.123262°, 20.185573°)

Legmagasabb pont: Batizfalvi-tó (Batizovské pleso, 1879 m, 49.151489°, 20.131951°)

Időkalkulátor Tátraszéplakra: Felsőhági – Batizfalvi-tó (Batizovské pleso, 1879 m, 2 ó 15 p) – Felkai-tó (Velické pleso, 1663 m, 1 ó) – Tátraszéplak (1 ó 45 p).

Összesen: 5 ó. Vissza: 5 ó.

 

 

Itiner

1. Felsőhágiból a tátrai villamos állomásától a sárga jelzésen a Csorbai-tó irányába indulunk, majd egy tisztást elérve élesen észak felé fordulunk. A házakat magunk mögött hagyva egykor erdős, ma viszont nyitott terepen kezdjük meg a Stólai-völgy (Štôlska dolina) alsó részén vezető emelkedést. A helyenként besűrűsödő erdőt hamarosan felváltják a törpefenyők, melyen keresztül a Stólai-völgyet a Batizfavi-völgytől (Batizovská dolina) elválasztó törpefenyős gerincen érjük el a piros jelzésű Felső turistautat (Tatranská magistrála). Ezen jobbra indulunk, és hamarosan megérkezünk a magas fekvésű Batizfalvi-völgynek a Batizfalvi-csúcs (Batizovský štít) által uralt kopár katlanában található, szép fekvésű Batizfalvi-tó (Batizovské pleso, 1879 m) déli partjára. A Felső turistaút a tó vizét visszatartó, a völgy alsó és felső részét egymástól elválasztó tófalon keresztezi a völgy felső katlanát, amely csak a délkeleti sarkán enged lefolyást a tó vizének. Még mielőtt elérjük a tavat, a Batizfalvi-patak három kis vízesésére lehetünk figyelmesek, alulról felfelé a Zsinór-vízesés, a Gyöngy-vízesés és a legmagasabban található Fátyol-vízesés követik egymást.

2. A Batizfalvi-tavat magunk mögött hagyva az út délkelet felé fordul, nagy ívben megkerüli a Száraz-hegyet (Suchý vrch), majd keresztezi a Gerlachfalvi-katlan (Gerlachovský kotol) déli lejtőjét. Ezután a Virágoskert-torony (Kvetnicová veža) délkeleti lejtőin megyünk tovább, majd egy hosszú ívű jobb kanyarral érkezünk meg a Magas-Tátra virágoskertjének is nevezett Felkai-völgy (Velická dolina) alsó teraszán található Felkai-tóhoz (Velické pleso, 1663 m), és a partján álló Sziléziai-házhoz (Sliezsky dom, 1670 m). Az 1968-ban épült, néhány évvel ezelőtt teljesen felújított hegyi szállótól szép kilátás nyílik a szemben emelkedő Gránát-fal (Granátová stena) csúcsaira, valamint a tó feletti meredek sziklalépcsőn vadul lezúduló, kb. 15 méter magas Felkai-vízesére (Velický vodopád).

 

Galériáért katt a képre!

 

3. A Felkai-tótól a dél irányban elágazó zöld jelzésű úton juthatunk Tátraszéplakra. A gyér növényzetű Alsó-Felkai-réten (Nižná velická polana, 1562 m) található útelágazásig törpefenyőben haladunk, majd a vihar és a szú által megtépázott egykori erdőben meredeken ereszkedik lefelé a sziklás ösvény. A Felkai-hídnál található újabb útelágazásnál (1304 m) keresztezzük a Sziléziai-házhoz vezető aszfaltozott utat, majd továbbra is meredeken ereszkedünk lefelé. Túránk utolsó szakasza már az aszfaltozott úton vezet, ezen érkezük meg a Tátra körút mentén található Tátraszéplakra.

 

Galériáért katt a képre! 

Hirdetés
Hirdetés