Felfedező túra a Csárda-hegyi őskarszthoz

Felfedező túra a Csárda-hegyi őskarszthoz

Nyáry Tamás
Nyáry Tamás
A Felfedező túra a Csárda-hegyi őskarszthoz hossza 18.6 Km. Az útvonal szintemelkedése 465 m, szintideje 6 Óra 30 Perc, nehézsége Közepes. Az útvonal Magyarország területén található.
Hirdetés

Az Úrkút mellett található Csárda-hegyi őskarszt káprázatos szépségű sziklaaknája a kocsiból kilépve néhány lépéssel megközelíthető. Viszont, ha fontos számodra a túrázás, és szeretnéd a környék erdőségeit is felfedezni, akkor van egy nagyobbacska kör, melynek során nem csak az őskarsztot, hanem számos más csodát is felkereshetsz útközben. Egy ritkábban járt, és épp ezért nagyon vonzó tanösvény, gyönyörű mesébe illő szálerdők, óriási rétek, ahol ligetet alkotva állnak régmúlt birtokok cseresznye fái, a Fokhagymás-hegyi pihenő, amely nem véletlenül kapta a nevét (erről majd később) és nem utolsósorban a Sobri kalandpark, amely számtalan szórakozási lehetőséget kínál.

Egy tanösvény, amely eléri célját

Kalandparki bekezdés

A túrát a Kislőd mellett található régi bányatelep helyén épült Sobri Jóska kalandparktól kezdjük, vonattal is, autóval is jól megközelíthető. Mivel a kalandpark sok izgalmas szórakozási lehetőséget kínál, az sem ördögtől való ötlet, ha foglalunk szállást, vagy kempingezünk 1-2 napot a parkon belül, és a túra mellett pihenéssel, szórakozással, strandolással is eltöltjük az időt. A park bejáratától  sétálunk a kerítés melletti ösvényen az erdőszélig, ahol elkezdődik a tanösvény.

Felfedező túra a Csárda-hegyi őskarszthoz-5
A Sobri kalandpark fürdőtava
Felfedező túra a Csárda-hegyi őskarszthoz-5
Forrás: Nyáry Tamás

Autentikus erdei bemutató

A tanösvény valamikor 2000 tájékán készült el, ennek megfelelően a táblák egy kissé már kopottak, és 1-2 helyen még hiányoznak is, de valaki a szívén viseli a tanösvény sorsát, mert a jelzéseket, amely egy kék T betű, több helyen pótolták ragasztott új jelzésekkel, így jól követhető, már csak azért is, mert a nyomvonal egy széles erdészeti úton halad. Bejárni ezért nagyon könnyű, és még az emelkedők sem annyira megerőltetőek – holott végig Úrkútig emelkedni fog kisebb vízszintes szakaszokkal tarkítva. A táblákról a környék állat- és növény világáról, az erdészet és erdőgazdálkodás szerepéről informálódhatunk. Sok érdekes dolgot tudhatunk meg a bükkösökről, és a társult növényfajokról. Mitől „tanösvényebb” mégis ez a tanösvény a többinél? Egyszerű oka van, a kalandparktól Úrkútig az országos kék jelzés egyenesen végighalad a völgyben, és a túrázók a legtöbben ezen az útvonalon haladnak. A gerincen vezető tanösvény emiatt jóval ritkábban látogatott alternatíva, és így a bejáráskor nem csak növényeket, hanem állatokat is sikerült kifürkészni, az erdő nyugalmához pedig semmi sem fogható.

Felfedező túra a Csárda-hegyi őskarszthoz-6
Infó tábla a tanösvényen
Felfedező túra a Csárda-hegyi őskarszthoz-6
Forrás: Nyáry Tamás

A 110 millió éves úrkúti sziklák

Bejárás fent is lent is - Csárda-hegy

A tanösvény visszacsatlakozik a kék jelzésbe, és úgy érkezik Úrkútra, éppen a település azon szélén, ahol a Őskarszt, vagyis egy felhagyott bánya gödör található. A mészkőből álló akna 110 millió éves tengeri üledékből keletkezett, majd szárazra került és az erózió elkezdte lepusztítani. 50 millió évvel később ismét a tenger uralta a tájat, és ekkor rakódott rá a következő üledékréteg, eztán már csak a bányászat miatt került ismét a felszínre. A munka nem robbantással folyt, hanem kézi erővel, így fenn maradt egy csomó formakincs, vetődés és különböző fosszíliák lenyomatai is. A bánya aljára falépcsőkön lehet lejutni, utána pedig felül is körbe lehet járni egy 6 állomásból álló mini tanösvényen, amelyen minden fontos információt megismerhetünk.

Felfedező túra a Csárda-hegyi őskarszthoz-1
A Csárda-hegyi őskarszt
Felfedező túra a Csárda-hegyi őskarszthoz-1
Forrás: Nyáry Tamás

Visszafelé kereszt utakon

Az alcím duplán találó, ugyanis a piros majd a sárga kereszt jelzéseket fogjuk követni, másrészt Úrkúttól északkeletre olyan erdő területeken fogunk áthaladni, ahol jól látszik a telepített gazdálkodás, és olyan mezők is lesznek, ahol régen mezőgazdálkodás folyt, ennek kézzel fogható nyomait is felfedezhetjük. A települést egy rövid szakaszon ugyanazon az úton hagyjuk el, amelyen ide érkeztünk, de most nem megyünk el a tanösvényen, hanem még előtt jobbra fordulunk a piros keresztre. A Csalános tanya környéki kaszálókon keresztül haladunk, míg az erdőbe nem érkezünk. Leereszkedünk egy völgybe, majd jobbra fordulva kiérünk egy egyenes erdészeti útra. Innentől következik a kereszt utak átértékelése, ugyanis egy telepített erdőben folytatjuk a sétát és több kilométeren keresztül teljesen egyenes utakon, mintha vonalzóval rajzolták volna, a kanyarok pedig derékszögek. Az erdő viszont aljnövényzettől mentes gyönyörű szálerdő, mint a vonalkód, és messzire el lehet látnia fák között. Két kanyarodás után a Kakastara dombra felfelé haladva (nem elírás, tényleg Kakastara, a „j” lemaradt a végéről) meglepetésként végeláthatatlan medvehagyma mezőbe ütközünk az út mindkét oldalán burjánzik, már ha tavasszal tesszük tiszteletünket. Ez májusban különösen szép a virágzás idején.

Régi gyümölcsösök között

A dombot elhagyva az erdők is mögöttünk maradnak és egy nagy kiterjedésű mezőre érkezünk, ahol mindenfelé elszórt gyümölcsfák hirdetik, hogy itt régen gazdálkodás folyt. Itt is elég látványos a virágzás, ha tavasszal jövünk. A mezők végén elkerített területen egy birkanyáj is utunkba akad, majd a következő erdősávon átkelve elérjük a Fokhagymás-hegy tetején lévő keresztet és a pihenőpadot, amely túránk utolsó magaslata. A kereszt mellett ismertető tábla található, amely hírül adja, hogy itt az egész hegyen gazdálkodás folyt, és a réten rengeteg fokhagymát találunk a fű között. Túránk utolsó szakaszán egy földúton kell vissza ereszkednünk a kalandparkhoz. Ezen a szakaszon óvatosan sétáljunk, mert itt hozzák fel a Fokhagymás-hegyre a kalandpark terepjárói a csúszó pályára befizetett kalandorokat.

Hirdetés