Egy kis vadon járás Őriszentpéter és Ispánk között Túra

Az Egy kis vadon járás Őriszentpéter és Ispánk között Túra hossza 13 Km. Az útvonal szintemelkedése 203 m, szintideje 6 Óra, Az útvonal Magyarország területén található.
Hirdetés

Ezen a körtúrán megtapasztalhatod, milyen a mesékbe illő sűrű sötét erdő hangulata, miközben jól járható, széles, karbantartott turista ösvényeken kalandozol.  E kettő kombinációja meglehetősen ritka dolog a magyarországi túraútvonalak körében, így ez a túra lett nálam idén a "námber van" a bejárt Őrségi útvonalak közül.

 

Őriszentpéter - Bárkás-tó - Ispánk túra

1. A túrát az Őriszentpéter központjában található buszállomásról kezdjük. Ha valaki tömeg-közlekedik, a legegyszerűbb módja az ide jutásnak a busz. Kocsival érkezők parkolhatnak a mentőállomás mögött az Alszeri út mentén. A jelzés úgyis innen indul. A zöld négyzet jelzésen sétálunk Alszer városrész főutcáján 1,1 km hosszan.

A zöld négyzet jelzésen indulunk el Forrás: Nyáry Tamás
A zöld négyzet jelzésen indulunk el
Kép forrása: Nyáry Tamás
Galériáért katt a képre!

2. A sarkon az utolsó kertet elhagyva balra kanyarodunk a zöld jelzésen az erdő felé és egy 50 méter hosszú bevezető ösvény után lassan emelkedve meg is érkezünk az igazi klasszikus nagy erdőbe. A fák között kanyargó turista út mentén rengeteg gomba virít. 10 perc séta után meglátjuk az ösvény kijáratát egy óriási mezőre. Úgy néz ki, mint egy zöld alagút.

3. Egy vadles mellett lépünk ki a rétre és rögtön jobbra fordulunk az erdőszéli útra. A mező végtelen látványa után ismét az erdőbe fordulunk a sarkon. Egy elágazás mellett jókora tölgy őrzi az erdő csendjét, törzsén bélyegzővel, mely egy helyi teljesítménytúra ellenőrző pontja.

Kanyargós út az erdőben Forrás: Nyáry Tamás
Kanyargós út az erdőben
Kép forrása: Nyáry Tamás
Galériáért katt a képre!

4. Az elágazásban balra kanyarodva megkezdjük a nem túl meredek ereszkedést az Ispánki-patak völgyébe. Mielőtt elérjük a patakot, élesen balra kanyarodunk és a patak mentén gyalogolunk tovább. Itt érkezünk meg a legsűrűbb fenyvesbe, amely ritkán tapasztalható látványosság. Sőt mi több, megdöbbentően szép látvány. A nap sugaraiból csak kevés szűrődik be, a félhomály egészen misztikus légkört kölcsönöz ennek a szakasznak.

5. Egy idő után ritkulni kezd a sűrű a jobb oldalon, és egy bozótosabb erdőrészlethez érünk vadkerítéssel körbekerítve. Tovább megyünk egyenesen az ösvényen, jobb oldalon a kerítés, balra a fenyőerdővel szegélyezett völgyben. Pár száz méter megtétele után a kerítésen átjáró nyílik és a jelzés jobbra fordul, majd keresztezi a patakot.

6. Az elkerített részt hátrahagyva kiemelkedünk a völgyből és először egy tölgyesben kanyarogva, majd ismét fenyvesek között kiérkezünk az Ispánkot Nagyrákossal összekötő erdészeti útra. Ez az út ugyan nem aszfaltos, de elég jó állapotú. Autós közlekedés is előfordulhat, de biciklis mindenképpen, hisz jelzett kerékpár útként is üzemel.

Az Ispánkot Nagyrákossal összekötő erdészeti út Forrás: Nyáry Tamás
Az Ispánkot Nagyrákossal összekötő erdészeti út
Kép forrása: Nyáry Tamás
Galériáért katt a képre!

7. Az utat Ispánk felé követve egy nagy mezőségre érünk, aztán pedig feltűnnek a település első házai és megérkezünk Ispánkra. Igazi őrségi hangulatú falu rengeteg vendégházzal. Érdekes az elhelyezkedése, gyakorlatilag a patakvölgy két oldalán épültek a házak, ebből adódóan két egymással szemközti domboldalon található a falu két utcája. Végigmegyünk az egyiken, majd a végére érve, a zöld jelzésről a piros jelzésre váltva, egy nagyon szép fasoron ismét keresztezzük a patak völgyet és átkerülünk a másik utcára, amelyen egy kicsit visszafelé haladunk. A szóbeszéd szerint a falu a helyiek szerint a világ közepe, mert a templomnak nincs árnyéka. Való igaz, hiszen a falunak nincs is temploma, ebből ered ez a vicces eszme. Az Őrségnek viszont éppen a közepén van az észak déli tengelyt tekintve.

8. A jelzést követve jobbra kanyarodunk az egyik porta mellett, majd ereszkedni kezdünk egy nagyon szép völgybe, amely a változatosság kedvéért ismét egy nagy kaszáló vadlessel és csodás nyugalommal. Az út kissé jobbra tartva átlósan keresztezi a mezőt, de itt figyelni kell, mert a jelzés teljesen keresztben halad át a völgyön és pont szemben éri el a szemközti erdő szélét. Ösvény nem látszik a fűben, csak egyenesen kell haladni.

9. Az erdőszélen jobbra fordulunk, majd 100 méter után balra, és egy kis magaslatra felkapaszkodva hamarosan elérjük az országutat, amely Iváncot köti össze Őriszentpéterrel. Az út túloldalán pedig besétálunk a Bárkás-tó partjára. A tónak nem nagyon látszik a nyílt vízfelülete, jobbára az egész be van nőve náddal, sással, de ha kicsit tovább megyünk óriási turista pihenőt találunk itt, rengeteg asztallal és paddal, tűzrakó helyekkel és esőbeálló kunyhókkal. Van itt két torony szerű építmény is, aminek mivoltára nem sikerült rájönnöm, ablaktalan, egy szál vasajtóval lezárt szögletes épületek.

Út a Bárkás-tóhoz Forrás: Nyáry Tamás
Út a Bárkás-tóhoz
Kép forrása: Nyáry Tamás
Galériáért katt a képre!

10. Pihenés - piknikezés után a kék kereszt jelzésen ismét az erdőbe vesszük magunkat és némi kanyargás után egy erdővágás szerű egyenes úton hosszan bandukolunk déli irányban. Az erdő itt telepített szál egyenes fasorokból áll, de ennek ellenére nagyon hangulatos szakasz. A végére érve egy hosszú mező szélén folytatódik a jelzés. Út csak részlegesen látható, az erdő szélét kell követni a réten lépkedve. A rét másik végét elérve kis ereszkedés után villanypásztorhoz, majd az első házakhoz érünk Siskaszer határában.

11. Itt választhatunk, a főutcán jobbra kanyarodva a jelzést követve a Szalafői elágazás érintésével sétálhatunk vissza a központba, egy kis kitérővel megnézhetjük a Templom szeren található középkori templomot, vagy balra kanyarodva Kovácsszeren keresztül egy kicsit rövidebb úton térhetünk vissza a kiindulópontra.

 

Forrás: Nyáry Tamás, azaz az Ügyeletes Nagy Fehér Jelvényes Túravezető Pajtás.... szükségszerű rövidítésben csak egyszerűen Nagyfehér az Equinox Trekking Club nagyvezíre. Kedvence minden, amire fel lehet mászni. Domb, hegy, ferrata, csak a végén legyen kilátás. További túrái: www.trekk.hu

Hirdetés