Dobogókő - Thirring-körút Túra

Házi Bernadett
Házi Bernadett
A Dobogókő - Thirring-körút Túra hossza 2 Km. Az útvonal szintemelkedése 120 m, szintideje 1 Óra, nehézsége Könnyű. Az útvonal Magyarország területén található.
Hirdetés

A Thirring-körút alighanem a legszebb 2,8 km-es rövid túraútvonal, amelyen eddig végigmentünk: kacskaringós keskeny ösvények, égbenyúló karcsú bükkfák, meredek sziklafalak, fák közül kikandikáló panoráma, izgalmas sziklaképződmények és virágban pompázó aljnövényzet szegődik társunknak, ha ezen az úton végigmegyünk.

Az ösvény szintemelkedése nem sok, ám néhol igen meredek szakaszok tarkítják fel is-le is, ezért csak túrázáshoz alkalmas lábbeliben ajánljuk az elindulást.

A körutat Thirring Gusztávról nevezték el, akinek nevét a körút egyik leghatalmasabb sziklája is őrzi. Mivel az útvonal alaprajza kitárt szárnyú Turulmadarat ábrázol (alább látható is), valamint a Táltos Iskola kiemelt jelentőségű helyként tekint ezen területre, melynek két bejáratához faragott kapukat is állítottak, így elterjedt elnevezés még a Turul-, illetve Táltos körút is.

Vadregényes kirándulásunk során, találkozhatunk hatalmas méretű, a hivatalos tudomány szerint vulkanikus eredetű, mások szerint egykori erődítmény nyomait őrző sziklaformációkkal (Thirring szikla, Palócz-Peitler szikla, Eötvös szikla), de kilátás nyílik a Dunára és a Rám-hegyre is.

(forrás: www.dobogokokirandulas.hu)

Mindenkinek ajánljuk, aki csak egy rövidet szeretne kirándulni, ám vadregényes természeti szépségekre vágyik!

 


Thirring-körút

1. Dobogókő központi parkolójából indulunk, egyből a kilátó felé. Pár pillanat és máris a frissen kizöldült erdő és a Duna felett állhatunk, csodás innen a panoráma a Visegrádi-hegységre. A kilátó melletti útelágazáshoz visszatérve balra folytatjuk utunkat, ahol az összes jelzés még együtt halad.
 

 

Hamarosan tábla és a faragott zöld kapu is felhívja figyelmünket az út kezdetére Forrás: Mozgásvilág.hu
Hamarosan tábla és a faragott zöld kapu is felhívja figyelmünket az út kezdetére
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

Galériáért katt a képre!
 

 

2. Hamarosan oda is érünk a Thirring-körutat jelző táblához, melyet a zöldre festett faragott kapu is hangsúlyoz. Ahogy átlépünk a kapu alatt, az első sziklán máris meglátjuk a sárga körtúra jelzést, melyet egész végig követünk. Az útvonalról sehol sem kell letérni, így folyamatosan koncentrálhatunk az egyedülálló környezetre, melyet a sudár bükkösök, a meredek hegyoldal, a fölénk tornyosuló sziklafalak és a mesébe illő keskeny és kanyargós - néhol meredek - ösvények látványa nyújt.
 

 

A lemenő nap sugarai sejtelmes fényeket vetnek a szürke fatörzsekre Forrás: Mozgásvilág.hu
A lemenő nap sugarai sejtelmes fényeket vetnek a szürke fatörzsekre
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

 

 

Galériáért katt a képre!

 

 

 

3. A túra vége felé közeledve érintjük a Siketnémák Mária kegyhelyét, ahonnan falépcső visz vissza a kiindulási pontunkra, a kilátópont elé.
 

 

Meredek hegyoldal tornyosul fölénk Forrás: Mozgásvilág.hu
Meredek hegyoldal tornyosul fölénk
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

Galériáért katt a képre!

 

Hirdetés