Feistritz im Rosental-Klagenfurter hütte túra Túra

Házi Bernadett
Házi Bernadett
A Feistritz im Rosental-Klagenfurter hütte túra Túra hossza 26 Km. Az útvonal szintemelkedése 1227 m, szintideje 2 Óra, nehézsége Nehéz. Az útvonal Ausztria területén található.
Hirdetés

Már nagyon régen terveztük ide a Rosentali völgybe ezt a bringatúrát, amit végre sikerült megvalósítanunk. Aki ismeri a völgyet, az tudja, hogy a legtöbb kerékpárosnak igazi kihívás, hiszen több mint 10 km-en keresztül csak felfelé tekerünk, egy fia kis lejtő sincs benne, csak a forduló után, akkor viszont csak az. A legnagyobb igénybevételt felfelé ez jelenti, illetve az, hogy egy-egy szakasz kifejezetten meredek is tud lenni, amikor rendesen rá kell feküdni a kormányra.

Ám minden nehézségével együtt egy kivételes útvonalról beszélhetünk, amely Feistritz im Rosentalból kanyarog fel először sűrű erdőn keresztül, majd kopár hegyoldalak között, egészen az út végéig, a Klagenfurter hüttéhez.

Az út teljesen a völgy aljából indul az azonos nevű kis patak mentén, először aszfalton, majd pár km-rel később sóderes erdei úton folytatódik tovább. Ahogy magasabbra érünk a völgy egyre jobban kinyílik és bármerre is nézünk, csodás panoráma vesz minket körül.

Felettünk magasodik a Hochstuhl, amely a Karavankák legmagasabb hegye Ausztria és Szlovénia határán, valamint feltűnik a Bielschitza csúcsa is, amelyet gyalogos túraútvonalon érhetünk el.

A kerékpárral megközelíthető legtávolabbi pont a Klagenfurter hütte, innen már csak visszafelé gurulhatunk a kiinduló pontunkhoz.

 


Itiner

1. Érdemes autóval leparkolni Feistritz im Rosentalban, közel az útvonal kezdetéhez. Mi az elágazáshoz közel eső Billa parkolóját ajánljuk, itt a nap folyamán egész nyugodtan parkolhatunk, amíg felbringázunk a hegyre, sőt, utána az energia utánpótlásról is gyorsan tudunk gondoskodni a boltból.
 

 

Úton a Klagenfurter Hüttétől vissza a völgy felé Forrás: www.mozgasvilag.hu
Úton a Klagenfurter Hüttétől vissza a völgy felé
Kép forrása: www.mozgasvilag.hu


Galériáért katt a képre!
 

 

2. A Billa parkolójából balra kanyarodunk ki, majd völgyet jelző táblánál ismét enyhén balra fordulunk. Hamarosan lesz egy elágazás, mi a patak mentén egyenesen haladunk tovább. Jobb kéz felől néhány ház mellett elhaladunk, majd nemsokkal később elérünk egy víztározót. Emellett szintén elhaladunk, tovább folytatva utunkat felfelé.

3. Innentől nincs más dolgunk, mint követni az utat, nem lesz több elágazás, amin el kéne kanyarodnunk. Hamarosan elérjük a fenti Johannsenruhe nevű parkolót, amely után az aszfalt út kavicsos erdészeti útra vált. Ezután már autókkal nem találkozunk, az úton csak túrázók és kerékpárosok osztoznak ezután.
 

 

Úton a Klagenfurter Hütte felé Forrás: www.mozgasvilag.hu
Úton a Klagenfurter Hütte felé
Kép forrása: www.mozgasvilag.hu

Galériáért katt a képre!
 

 

4. Az út egy ideig még nagyjából egyenesen halad felfelé, majd meredekebb szerpentin kezdődik. A szerpentin után nem sokkal már elérjük a Klagenfurter Hüttét. A hüttében érdemes kifújni magunkat, enni valamit, mielőtt visszaindulunk a völgybe.

5. A hüttétől visszafordulva kellemes lejtőzés lesz a jutalmunk, a felfeléhez képest meglehetősen gyorsan visszaérünk a völgybe.
 

 

Panoráma a Klagenfurter Hüttétől Forrás: www.mozgasvilag.hu
Panoráma a Klagenfurter Hüttétől
Kép forrása: www.mozgasvilag.hu

Galériáért katt a képre!

 

Hirdetés