Dera Szurdok körtúra 2# hosszú Túra

Dera Szurdok körtúra 2# hosszú Túra

A Dera Szurdok körtúra 2# hosszú Túra hossza 10 Km. Az útvonal szintemelkedése 330 m, szintideje 2 Óra 30 Perc, nehézsége Közepes. Az útvonal Magyarország területén található.
Hirdetés

Pilisszántó és Pilisszentkereszt környékén túrázva kézenfekvőnek tűnik összekötni a két települést. Főleg úgy, hogy egy kellemes ám nem túl rövid erdei sétát kombinálunk a Kovács-patak szurdokvölgyével.

Kiindulópontunknak a Pilisszántói Szikla Színházhoz közel eső parkolót választjuk, ahonnan már önmagában is csodás a panoráma. Pilisszentkeresztre leereszkedve pedig megkeressük azt a pontot, ahonnan a Kovács-patak kibukkan a felszínre és onnan követjük az útját a szurdokon keresztül.

A szurdok után visszakapaszkodunk a Hosszú-hegyre és egy nagy kört leírva érkezünk vissza a parkolóhoz.

A kicsivel több, mint 10 km alatt rengeteg természeti szépségben lehet részünk úgy, hogy 95%-ban jelölt turistautakon haladunk.

Dera Szurdok körtúra

1. Pilisszántóról, a Pilisszántói Szikla Színházhoz közel eső parkolóból indulunk. Amint elérjük a turistautakat jelző táblákat, megkeressük a piros jelzést (Pilis-tető, Boldog Özséb kilátó) és jobbra, az aszfaltút felé fordulva elindulunk rajta. Az aszfaltúton felfelé egy viszonylag rövid szakaszon megyünk csak, majd a piros jelzést újra megpillantva, balra betérünk az erdőbe. Itt az autóforgalmat elhagyva már sokkal nyugodtabb körülmények között folytathatjuk a túrát.

De hamar betérünk a fák közé, a piros jelzés mindenhol jól látható Forrás: Mozgásvilág.hu

De hamar betérünk a fák közé, a piros jelzés mindenhol jól látható
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

2. Egészen addig haladunk felfelé a piros jelzésen, amíg egy négyes kereszteződéshez nem érünk. Itt átvágunk egyenesen és továbbra is a piroson maradva, Pilisszentkereszt felé folytatjuk utunkat. Az erdőből kiérve, enyhén jobbra kanyarodva egy szélesebb földúton haladunk tovább, jobb kezünk felől bokrok és mezők tűnnek fel. Az utat követve szép lassan bekanyargunk Pilisszentkeresztre. Ahogy megpillantjuk a buszállomást, áthaladunk rajta és a főutcán balra fordulunk. Itt továbbra is látjuk a piros jelzést.

3. Pár méter után, jobbra bekanyarodunk a Kossuth Lajos utcába. A kis házak között egészen az első bal oldali elágazásig megyünk (a Rózsaszín Béka vendégház után), amin bekanyarodva, hamarosan a Kovács-patak mellé érkezünk. Egy keskeny ösvényre lépve haladunk tovább a patak jobb partján. Az ösvény itt még egészen jól kivehető, ám később egy ponton összeszűkül, sőt el is tűnik egy pillanatra. Itt segítségünkre lesz a GPS jel, melyet követve egy kis bozótos rész után ismét rátalálunk az ösvényre. Ettől a ponttól már minden újra egyértelmű, sőt lassan be is csatlakozunk a szélesebb úton haladó kék jelzésbe, amely már a szurdok felé tart. Amikor a kék jelzés feltűnik, jobbra rákanyarodunk.

Pilisszentkereszt felé haladunk tovább Forrás: Mozgásvilág.hu
Pilisszentkereszt felé haladunk tovább
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

4. Itt már biztosak lehetünk benne, hogy jó helyen vagyunk, nincs is más dolgunk, mint a szurdok végéig követni a kéket, egyszer sem kell lekanyarodni róla. Vadregényes ösvényeken és fahidakon átkelve eljutunk egy kis tisztásig, amely mögött feltűnik egy parkoló. A parkolón egyenesen átvágunk és az ismét feltűnő, Mária úttal összecsatlakozó kék jelzésnél jobbra fordulunk és a sorompót kikerülve átkelünk a patak túloldalára.

5. Itt egyenesen haladunk tovább, mígnem egy olyan elágazáshoz érünk, ahol jobbra felfelé egy jelöletlen kétnyomsávos erdészeti út halad. A GPS jel itt is a segítségünkre lesz, bár nem lehet eltéveszteni. Ezen az úton felfelé megyünk tovább, elhaladunk egy les mellett, majd kibukkanunk egy szintútra, amelyen jobbra kanyarodunk. Kellemes ösvényen megyünk tovább egy vaditatóig, ahol egy íves kanyaron balra fordulunk. Ezt az ösvényt követve - amely kanyarog ugyan, de nem kell letérnünk róla - kibukkanunk a zöld jelzésre, ahol jobbra fordulunk. Ez egy széles dózerút, ahol egyébként a Pilis Bike 5 kerékpárút és lovas út is halad.

Átkelünk egy kis gázlón Forrás: Mozgásvilág.hu
Átkelünk egy kis gázlón
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

6. Ezen a dózerúton megyünk tovább, míg újra nem találkozunk a zöld jelzéssel, amely betér a fák közé, de a dózerúttal párhuzamosan halad, majd újra kitér a dózerútra. Itt rajtunk múlik csak, melyik út a szimpatikusabb, mindkettő ugyanoda visz, a Pilisszántót és Pilisszentkeresztet összekötő főútra. Amikor ide kiérünk, ttt nem kell mást tennünk, mint átvágni az aszfaltúton és szemközt az erdőben folytatni az utat a zöld jelzésen.

Csak tovább a kéken Forrás: Mozgásvilág.hu
Csak tovább a kéken
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

7. Egészen addig haladunk a zöldön, ameddig a már ismert négyes kereszteződéshez jutunk, itt balra fordulunk arra a piros jelzésre, amelyen a túra elején ide jutottunk. Ezt a piros jelzést követjük egészen addig, amíg a pilisszántói parkolóhoz vissza nem jutunk. Itt fejezzük be a túrát.

Hirdetés